Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

FOTOGALERIE: Mrazivé kouzlo spícího města. Podívejte se, jak vypadá Praha bez lidí

Autor: red - 
24. března 2020
17:24

Prázdný Karlův most, na Kampě ani živáčka, malebný Nový Svět bez turistů. Jindy přeplněná pražská náměstí s davy památek chtivých turistů zejí kvůli vyhlášenému nouzovému stavu a s ním spojenému omezení pohybu osob prázdnotou. Nevídaný klid, který opatření do pražských ulic přineslo, zachytili fotografové Blesku, podívejte se!

V hlavním městě se loni ubytovalo osm milionů turistů, to je průměrně 667 tisíc lidí za měsíc. Teď si ale pražské ulice dopřávají nečekaného klidu, u orloje se každou hodinu netísní davy nedočkavých lidí, na Karlově mostě, v Nerudově ulici ani u Pražského hradu nepotkáte kromě několika málo lidí zahalených rouškami ani živáčka. Obzvlášť v ranním oparu působí prázdnota spícího města mrazivě.

Situace se o 180 stupňů obrátila 12. března, kdy Česká republika vyhlásila nouzový stav, a hlavně o čtyři dny později, kdy kvůli rychle se šířícímu koronaviru omezila volný pohyb osob. Vše se ze dne na den zastavilo, už 11. března se zavřely školy, následovaly bary, restaurace, obchody kromě těch s potravinami a lékáren.

Úplně se zastavil i kulturní život, zavřela muzea, kina i divadla, ruší se festivaly, neuskuteční se například soutěž Pražského jara, o podobě tradičního festivalu vážné hudby se rozhodne během následujících týdnů. Lidé mohou ven jen v nejnutnějších případech, do práce či na nákup, a bezpodmínečně musí mít nos a ústa zakrytá rouškou.

Pražské ulice připomínají město duchů, podívejte se, jak atmosféru města bez lidí zachytil fotoreportér Blesku.

offline ( 24. března 2020 21:54 )

Pitomci. Zítra už si to přijde vyfotit 1000 lidí a bude se s tím chlubit a pozítří už 10 000 a za týden už to tam bude vypadat jako "normálně" vy pitomci.

elopapx ( 24. března 2020 18:27 )

Krásná je Praha bez turistů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa