Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymula řekl, jak utlumí život v Česku: Akce venku pro 20 lidí, fotbal bez diváků, divadla mohou hrát

Aktualizováno -
29. září 2020
23:05
Autor: ČTK - 
29. září 2020
14:40

Vyhlášení nouzového stavu je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nutné kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Umožní také pracovní povinnost zdravotníků. Novinářům to řekl na tiskové konferenci s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). Vyhlášen má být od pondělí. Večer pro ČT Prymula upřesnil, jak život v Česku dál omezí. Pro vnitřní aktivity bude platit limit 10 lidí, pro venkovní 20 a zcela bez diváků budou sportovní soutěže. 

O nouzovém stavu podle Prymuly bude ve středu jednat vláda a bude jej obhajovat ve Sněmovně. „Vláda má právo ho vyhlásit na 30 dnů, což je doba, během níž by mělo dojít ke zvládnutí druhé vlny,“ uvedl. K uzavření ekonomiky podle ministra nepovede.

Večer v pořadu Události, komentáře na ČT Prymula řekl, že vnitřní akce omezí na 10 lidí, venkovní na 20. Podle něj bude řada výjimek. Hrát budou moci například divadla. Nezastaví se ani sportovní ligy, utkání ale budou od příštího týdne zcela bez diváků.

Prymula zdůraznil, že zrušeny budou například velké hudební koncerty. „Na druhou stranu běžná divadelní představení, činohry, balet a podobně, ty budou prakticky bez omezení,“ uvedl ministr. Ve vnitřních prostorech, kde lidé sedí, se podle něj nákaza tak nešíří. „Nebudou tam ale přestávky na konzumaci jakýchkoliv potravin,“ podotkl Prymula.

Profesionální sport bude omezený zhruba na 130 lidí, tak aby mohly pokračovat například nejvyšší fotbalová nebo hokejová liga, ovšem už před prázdnými tribunami. Problém bude s amatérským sportováním. „Veškeré soutěže, které jsou registrovány a organizovány svazem, se budou hrát v normálním složení, u těch ostatních už bohužel bude venku limit 20 lidí,“ dodal ministr.

Důvodem, proč považuje nouzový stav za nutný, je podle Prymuly „neutěšená epidemiologická situace“. Bez potřebných opatření by mohla být na konci října ohrožena kapacita nemocnic. Problémem je i to, že aktuálně je nakažených téměř 1700 zdravotníků, z toho asi 400 lékařů a 700 sester. „Podstatné je, že obrovské počty zdravotníků jsou v karanténě nebo izolaci, a to ohrožuje některé zdravotnická zařízení,“ dodal ministr.

Souhrn nových opatření proti šíření nového koronaviru by mohl podle Prymuly snížit současné reprodukční číslo 1,2 o 30 až 40 procent, tedy až na 0,8 až 0,9. Reprodukční číslo je průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je nižší než jedna, nových případů bude ubývat.

Opatření, která budou přijata na dva týdny, chtějí ministři představit ve středu. Podle Prymuly se budou týkat kromě avizovaného školství zejména volnočasových aktivit. „Pod volnočasové aktivity spadá úplně všechno. Bude omezeno shromažďování,“ uvedl Prymula.

Ekonomiky se podle něj nová opatření zásadně dotýkat nebudou. Například restauracím ale nová režimová opatření počet hostů mohou mírně omezit. Dopadnou také na obchodní centra, kde bude omezeno shromažďování. „Aby se do nich nepřesunuli žáci z uzavřených škol,“ dodal.

Video  Prymula: Roušky na celou zimu, varování důchodcům a omezení kroužků  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babajaga ( 30. září 2020 13:51 )

Je ministr zdravotnictví a epidemiolog, má to v náplni práce.A vám dává právo kdo nebo co se takhle vyjadřovat?

montevideo ( 30. září 2020 11:02 )

Ono, pokud jsme 2. nejhorší v Evropě a jedni z nejhorších na světě, tak to trochu důvod k nějakým opatřením je, ne?

jjusa2 ( 30. září 2020 09:47 )

Nadávalo se na Vojtěcha a už se na něj zapomnělo a teď je na řadě Prymula sami nevíte co byste chtěli,ať je to kdo chce nikdo dobrý nebude Ti nespokojení budou nespokojeni vždy,je to taková nátura,jen jsem zvědava kdyby to dělala opozice jestli by změnili názor.

jjusa2 ( 30. září 2020 09:37 )

Můžeš být rád že má o ČR někdo zájem a stará se.Kdyby to bylo na opozici,už dááávno bys takové starosti neměl.

jjusa2 ( 30. září 2020 09:31 )

Dnes bude ve sněmovně vysvětlovat premiér nouzový stav a vláda ho může schválit nebo zrušit.Musí informovat sněmovnu a ta ho může zrušit­.NO,jed­noduc­hé rozhodování to nebude a jestli ho sněmovna zruší tak v případě zhoršení stavu to celé padne na sněmovnu.Pak nebude špatný premiér i ministr zdravotnictví,ale sněmovna!!!Opozice si to rozmyslí a nechá to raději na vládě a Prymulovi aby mohla zase jen kritizovat jak to umí a starost o celý národ raději přenechá jiným.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa