Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střední školy v rizikových oblastech zavřou na 2 týdny. „Nejdražší možnost, uškodí nám v budoucnu,“ varují experti

Aktualizováno -
29. září 2020
19:33
Autor: ČTK, sova - 
29. září 2020
13:43

Občanská iniciativa KoroNERV-20 složená z expertů napříč různými obory vyzývá vládu, aby při uzavírání škol vycházela z jasně zveřejněných dat. Podle iniciativy není například jisté, že se žáci nakazili ve škole. Nepochopitelné by bylo také zavírat školy a nechat sportovní akce do 1000 lidí v uzavřených prostorech, uvádějí členové iniciativy v tiskové zprávě. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v neděli v televizi Prima řekl, že je pravděpodobný přechod středních škol na dálkovou výuku. Na vysokých školách by měla distanční výuka platit alespoň měsíc. O opatřeních na školách v úterý Prymula jednal i s ministrem školství Robertem Plagou.

„Shodli jsme se na tom, že současná situace je zásadním předpokladem, abychom požádali o vyhlášení nouzového stavu. Ty důvody jsou stávající neutěšená epidemiologická situace, která vyžaduje zásadní řešení,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s tím, že reprodukční číslo je teď zhruba 1,2.

„Ačkoliv je distanční vzdělávání vhodným doplňkem, nemůže nahradit prezenční výuku,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO) s tím, že detaily návrhu budou zveřejněny zítra a opatření samotná (týkající se středních škol) související s nouzovým stavem budou v platnosti od příštího pondělí.

Mateřské a základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií budou nadále pokračovat v prezenční výuce jako dosud, řekl ministr školství Plaga.

KoroNERV: Chceme data

Chápeme, že je nutné přijmout opatření, která zabrání nekontrolovatelnému šíření koronaviru. Zavření škol je jedním z nich, ale je to nástroj nejdražší, protože nám uškodí v budoucnu. Žádná data i jen trochu ospravedlňující tak zásadní kolaterální škody bohužel doposud nebyla zveřejněna,“ uvádí KoroNERV-20. Zároveň připomíná, že podle analýzy Centra pro modelování biologických a společenských procesů by uzavření škol snížilo reprodukční číslo přenosu koronaviru ve společnosti minimálně.

Než se začnou zavírat střední školy, měla by být podle iniciativy zveřejněna data, která ukazují, že středoškoláci se skutečně nakazili ve škole, a nikoliv na mimoškolních a zájmových aktivitách. „Děti, které nebudou navštěvovat školy, se budou setkávat v obchodních centrech a jiných veřejných místech a případný přenos bude zcela nekontrolovatelný,“ míní členka KoroNERV-20 a předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání pražského zastupitelstva Mariana Čapková.

Otazníky nad podporou distančního vzdělávání

Iniciativa také upozorňuje, že například u víceletých gymnázií je nereálné rozdělit žáky povinné školní docházky a ty starší. U osmiletých gymnázií jsou 1. až 4. ročníky paralelní ke druhému stupni ZŠ a 5. až 8. ročníky na úrovni čtyřletých gymnázií. „Školy těžko zvládnou učit zároveň prezenčně nižší stupeň a stejní učitelé ve stejnou dobu distančně vyšší stupeň,“ uvedl KoroNERV-20.

Apeluje také na podporu distančního vzdělávání. „Ministerstvo školství se zavázalo podpořit vybavení škol na distanční vzdělávání částkou 1,3 miliardy Kč. Není jasné, zda k realizaci již došlo,“ uvedla iniciativa. Doporučuje nabídnout pomoc přednostně těm školám, které jsou na tom nejhůře. „Jedna věc je technologické vybavení škol, druhá dovednosti učitelů. Česká školní inspekce má data, která ukazují, které školy jsou na tom nejhůře z obou hledisek,“ uvedla iniciativa.

KoroNERV-20 vznikl jako neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března 2020. Primárním cílem skupiny je zmenšit dopady pandemie covid-19 na českou ekonomiku. Všichni členové se na platformě podílejí zdarma. Mezi členy patří mimo jiné bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl, ekonom a ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček, ekonomové Michal Mejstřík a Tomáš Sedláček, šéf státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka nebo epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Nemocných ve školách přibývá

Počet žáků a učitelů, u kterých se prokázala nákaza covidem-19, je v současnosti zhruba třikrát vyšší, než byl 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 2057 z nich. Zcela nebo i jen částečně se kvůli tomu uzavřelo 480 škol, zatímco 11. září jich bylo takto zasaženo 247. Nejvíce škol se zcela uzavřelo ve Středočeském a Plzeňském kraji. Nejvíce nakažených žáků je v Jihočeském kraji a nemocných pedagogů v Libereckém kraji. Vyplývá to z dat, která dnes na dotaz ČTK zaslalo tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví.

V Česku je podle dat ministerstva školství zhruba 11.000 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Chodí do nich přibližně 1,8 milionu dětí a mladých lidí, které vyučuje kolem 169.000 pedagogů.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví bylo k pátku 25. září zavřeno 100 škol, o dva týdny dřív jich bylo 39. Ve Středočeském kraji uzavřeli hygienici k pátku 34 škol a v Plzeňském kraji 33. Devět bylo zavřeno v Jihočeském kraji, sedm v Pardubickém, po čtyřech školách ve Zlínském kraji a na Vysočině, po třech v krajích Jihomoravském a Ústeckém, dvě v Moravskoslezském a jedna v Karlovarském. Dalších 380 škol mělo omezenou výuku minimálně v jedné třídě. Nejvíc se to týkalo Pardubického kraje, kde bylo takto zasaženo 55 škol. Před dvěma týdny mělo omezenou výuku aspoň v jedné třídě 208 škol.

Covid-19 se k 25. září potvrdil u 624 pedagogů a 1433 žáků. O 14 dnů dřív uváděly statistiky 193 učitelů a 393 žáků. Kompletní přehled o počtu vyučujících a dětí v karanténě ministerstvo nemá, chybí mu údaje z Jihočeského kraje. V součtu ostatních regionů bylo v pátek v karanténě 3622 učitelů a 15.115 dětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lubomír Babáček ( 29. září 2020 23:57 )

Samozřejmě je to dost nadsázka, ale i tak, celkové vědomosti studentů z USA oproti těm evropským jsou zoufalé.

Lubomír Babáček ( 29. září 2020 15:49 )

„Nejdražší možnost, uškodí nám v budoucnu,“ varují experti.
Největší blábol, co svět slyšel. To, co dnes produkují školy jsou naprosto zdeformovaní jedinci, kteří nic neví, jelikož učební metody, které se praktikují jsou zkopírovány po vzoru západního systému vyučování, kde volné diskuse s pedagogy jsou hlavním směrem výchovy a výuky. Proto, když se např. v USA na střední škole zeptáte studenta, kde leží třeba Maďarsko, tak si jako pomůcku vybere glóbus Měsíce.

Covid_19 ( 29. září 2020 14:31 )

data budou, třeba z Texasu, proč se párat u nás s nějakými daty, když je můžeme někde ukrást, to zvládnou analytici naší Hloupé karantény za chvilku, jaký bude požadavek, takové data dodají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa