Jen od začátku ledna zdražily hypotéky v Hypoteční bance, ČSOB, Komerční bance, Equa bank, UniCredit Bank a Moneta Money Bank. Většina z těchto poskytovatelů zvýšila úroky o 0,1–0,2 procentního bodu.

Například Moneta Money Bank ale zvedla sazby dokonce o 0,3 procentního bodu. Hypotéky s jednoletou, tříletou a pětiletou fixací tím pádem zdražily z 2,42 % na 2,72 %.

Úrok 3,15 % už je realitou

Ještě výš se vyšplhaly úroky u poskytovatelů ze skupiny ČSOB, tedy v Hypoteční bance a ČSOB. Aktuálně se pohybují okolo 3 %. A v některých případech jsou dokonce nad touto hranicí.

Záleží na výši úvěru i na délce fixace. U půjček, které tvoří méně než 70 % hodnoty nemovitosti, je úrok u tříleté fixace přesně 3 % a u pětileté fixace 2,99 %. Pokud se ale výše hypotéky pohybuje mezi 70–80 % z ceny nemovitosti, musíte počítat s vyšším úročením. U tříleté fixace je to 3,15 % a u pětileté 3,14 %,” upozornil hypoteční specialista serveru banky.cz Luboš Gregor.

Zároveň dodal, že právě tříleté a pětileté fixace jsou mezi klienty dlouhodobě nejoblíbenější.

Autor: Shutterstock

Banky se hájí zvýšením nákladů

Dá se předpokládat, že se zdražování brzy projeví i na průměrném úroku. Zatímco v posledním čtvrtletí minulého roku se u nových hypoték pohyboval v rozmezí 2,34–2,36 %, někteří analytici očekávají, že se v nejbližších týdnech vyhoupne ke 2,5 %.

„Banky zdražování zdůvodňují zejména tím, že roste cena jejich zdrojů. Od loňského září totiž stoupaly sazby na světových mezibankovních trzích. Právě za ně si poskytovatelé půjčují peníze, které používají mimo jiné na zajištění hypoték. Bankám se tak v posledních měsících zvyšovaly náklady a klesala marže,” poznamenal Gregor.

Rozdíly mezi hypotékami výrazně vzrostly

Přesto se někteří poskytovatelé odhodlali i ke zlevnění. Například v prosinci to byla Sberbank, která snížila úrokové sazby o 0,2 procentního bodu.

V lednu pak na ni navázala Raiffeisenbank, u které úroky klesly o 0,11 procentního bodu. A začátkem února přišla s dočasným zlevněním také mBank.

Výsledkem je, že rozdíly mezi jednotlivými poskytovateli dramaticky poskočily. „Na trhu stále najdete banky, které nabízí hypoteční úvěry se sazbou mírně nad 2 %. Jenže jsou i takové, kde se úroky pohybují okolo 3 %,” podotkl Gregor.

Za 2,5milionovou hypotéku s 5letou fixací a 30letou splatností tak u některých poskytovatelů měsíčně zaplatíte i o 1 400 korun víc než jinde. Za rok tedy přeplatíte téměř 17 000 korun. A to jsou téměř 2 měsíční splátky navíc!

Proto je stále důležitější prověřit nabídky od všech poskytovatelů. Pomůže vám s tím hypoteční kalkulačka, do které zadáte požadované parametry úvěru. Kalkulačka pak zkontroluje všechny aktuální nabídky a najde ty, které nejlépe odpovídají vašim představám. Díky tomu vždy vyberete tu nejvýhodnější hypotéku.

Autor: Shutterstock

Další vývoj? Odborníci se neshodnou

Navíc je možné, že rozdíly ještě porostou. Ani zástupci jednotlivých bank se totiž neshodnou na tom, jak se budou úroky dál vyvíjet. Zatímco někteří věří, že se budou i ve zbytku roku pohybovat okolo 2,4 %, jiní předpokládají, že vyskočí až ke 3 %.

Podobný růst přitom většina poskytovatelů čekala už loni. Ve skutečnosti ale úroková sazba celý rok klesala a nakonec se zastavila na hodnotě 2,34 %.

Snižování úroků pomohla i ČNB

Na loňském zlevňování se podepsalo hned několik faktorů. Jedním z nejdůležitějších bylo zdražování nemovitostí a zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték, se kterým přišla na podzim 2018 Česká národní banka.

Zájem o půjčky na bydlení kvůli tomu výrazně klesl. Dokonce mnohem víc, než odborníci původně čekali.

Například představitelé České národní banky předpokládali, že objem nových hypoték spadne zhruba o 10 %. A s podobným poklesem počítali i zástupci jednotlivých bank.

Podle statistik centrální banky ale propad nakonec dosáhl 13,6 %. A to pouze u nových hypoték. Pokud k nim připočteme i refinancování, u kterého klienti požádali o navýšení půjčky, dostaneme se na 13,9 %. Tedy téměř o 4 procentní body výš než bylo maximum odhadované Českou národní bankou.

Propad zpomalil až koncem roku

Právě snížení zájmu o hypotéky vedlo poskytovatele k tomu, že začali zlevňovat. Navíc jim nahrála situace ve světě. Většinu roku totiž klesaly úrokové sazby na světových mezibankovních trzích.

Světové centrální banky tím reagovaly na obchodní války i nejistou situaci okolo brexitu. A čeští poskytovatelé díky tomu měli prostor zlevňovat,” poznamenal hypoteční specialista serveru banky.cz Luboš Gregor.

Od června do října tak průměrná úroková sazba spadla o 0,4 procentního bodu. Z 2,76 % na 2,36 %. Pokles se zpomalil až v posledních měsících roku, když v listopadu i prosinci dosáhl hodnoty pouze 0,01 procentního bodu.