Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Slovensko drasticky přitvrzuje. Zakazuje většinu hromadných akcí, roušky vrací i ven

Autor: ČTK - 
28. září 2020
19:20

Slovensko od října kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky konání hromadných akcí, včetně sportovních. Omezí také provoz restaurací a dalších podobných zařízení, opět zavede i limit počtu zákazníků v prodejnách. Vláda bude ve středu rozhodovat o vyhlášení nouzového stavu. Během jednání ústředního krizového štábu to v pondělí novinářům řekli premiér Igor Matovič a hlavní hygienik Ján Mikas.

Na pětimilionovém Slovensku od začátku září výrazněji roste počet nových případů infekce způsobené novým koronavirem. Minulý týden země zaznamenala rekordní denní přírůstek více než 500 nakažených.

„Mrzí nás omezení hromadných akcí. Situace na Slovensku je mimořádně vážná. Těmito opatřeními můžeme ovlivnit to, co se stane za tři čtyři týdny,“ řekl Matovič. Dodal, že stát kvůli karanténním opatřením připraví kompenzace.

Zakázány budou také sportovní i kulturní akce, rodinné či firemní oslavy a večírky, stejně jako mše. Povoleny budou svatby, pohřby, křty nebo akce, jejich účastníci budou mít negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 12 hodin.

Roušky lidé vytáhnou i na ulicích

Restaurace a podobná zařízení budou moci mít otevřeno jen od 06:00 do 22:00, omezení se ale nedotkne rozvozu jídla ani prodeje z okénka. V obchodech bude znovu platit limit na nejvyšší počet zákazníků tak, aby na každého z nich připadlo alespoň deset metrů čtverečních podlahové plochy.

Slovensko se vrací i k povinnému nošení roušek v exteriéru, a to pro případ, že nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od jiného člověka. Překrytí nosu a úst bude nadále povinné pro starší žáky na školách stejně jako pro lidi v interiérech budov.

Bratislava naopak nezařadí Rakousko a Maďarsko na seznam rizikových zemí, což by v praxi vedlo k omezení při cestování. Slovensko už tento měsíc do červené kategorie na svém koronavirovém semaforu zařadila Českou republiku.

renalek ( 28. září 2020 23:02 )

gaabi ( 28. září 2020 22:46 )

takých Tomikov007 s vypatlaným mozgom máme habadej okolo super nácka KOtlebu. Našťastie 95% zvyšnej časti národa vie že čo dokašľalo 20000 idiotov v lete, ktorí si bujaro dopriavali a v sebestrednosti sa pozabudli, prevalcujeme hravo , Česi, aj Slováci . Nakoniec Tie rúška, čisté ruky keď ochytávam rohlíky a dvojmetrové odstupy aj vonku je minimum. Zvládli sme to na jar, zvládneme aj teraz, nič sa nezatvára. Slušná výzva, ako začať myslieť aj na svoje najbližšie okolie. Držme spolu .

Covid_19 ( 28. září 2020 21:48 )

Slovensko se řídí epidemiologickým plánem, my jsme ten náš plán na jaře raději zahodili

renalek ( 28. září 2020 21:18 )

Prosím tě,ty už nic nepij ani ředěné!!! Rozpouští ti to ten kravinec co máš v kebuli!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa