Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potřebují peníze. Odsuňte podnikatelům odvody DPH a zůstanou jim miliardy, radí experti

Autor: ČTK - 
11. dubna 2020
16:44

Ekonomové z občanské iniciativy KoroNERV-20 navrhují novelu zákona, která by podnikatelům umožnila odklad odvodu daně z přidané hodnoty (DPH) minimálně do ledna 2021. V tiskové zprávě uvedli, že měsíčně se na DPH průměrně vybere 60 miliard korun a odklad by tyto peníze nechal podnikatelům, kteří tak mají mít více peněz na placení závazků a dalších věcí. Jde o jinou skupinu odborníků než tým Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejíž činnost ve čtvrtek obnovila vláda.

„Poslanecká sněmovna schválila množství krizových zákonů, ale podle našeho názoru na jeden podstatný zapomněla. Již od minulého týdne apelujeme na vládu, aby se snažila ulehčit podnikatelům zejména tím, že jim něco z jejich povinností odpustí, což je dle našeho názoru mnohem vhodnější, než povinnost důsledně vyžadovat a následně připustit vratku, odpustek nebo jakoukoliv jinou formu subvence,“ uvedli členové skupiny KoroNERV-20.

Vláda by podle nich měla nadále také držet koncept odvodu DPH z vystavených faktur a nezavádět odvod jen z těch zaplacených.

KoroNERV-20 vznikl jako neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března 2020. Primárním cílem skupiny je zmenšit dopady pandemie covid-19 na českou ekonomiku.

Všichni členové se na platformě podílejí zdarma. Mezi členy patří mimo jiné bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl, ekonom a ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček, ekonomové Michal Mejstřík a Tomáš Sedláček, rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nebo šéf státní Státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka.

Členy vládou obnovené NERV jsou z ekonomů mimo jiné hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, profesor CERGE-EI a člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Štěpán Jurajda, nebo Jan Švejnar, Miroslav Zámečník, Lukáš Kovanda a Tomáš Sedláček, který je i členem KoroNERV-20. Jedinou ženou je ekonomka Ilona Švihlíková.

Hlavním úkolem NERV má být vyhledávání možných problémů ve fungování ekonomiky nebo doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by také měla vyhodnotit přijatá opatření kvůli šíření koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021.

Vládní opatření, která mají za cíl zamezit dalšímu šíření nákazy onemocnění covid-19, zasáhla velkou část tuzemského hospodářství. S výraznými ztrátami počítají velké průmyslové firmy, malé a střední podniky, drobní živnostníci, ale i běžné domácnosti.

Video  Koronavirová opatření vyvolala prodeje na internetu jako o Vánocích, řekl šéf Mall Group.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

megy ( 11. dubna 2020 22:05 )

nojo havloidi..... neví, co krafou. A z čeho se bude stát financovat ***i ??? Na prachy jsou banky jelita !

gejzovic ( 11. dubna 2020 18:13 )

dyt se jedna nejvice o firmi volici opozici,proto take se tak chovaji,mozna a to spis spolumajitele

gejzovic ( 11. dubna 2020 18:09 )

Ty maji strach o svoje penize za to kecani,ale jeste nic dobryho nedoporucili,

Greinfild ( 11. dubna 2020 18:04 )

Z.mr.di!

Greinfild ( 11. dubna 2020 18:03 )

Prej experti Zasrany ***i co ihned založili zasr.anou spol aby se hezky napa­kova­li..­.všech­no zaar.pražský ku.rwy co kradou hezky potichu!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa