Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babišova vláda vzkřísí Topolánkovo „dítě“. NERV bude řešit ekonomiku po koronaviru

Autor: ČTK, sova - 
6. dubna 2020
14:00

Národní ekonomická rada vlády (NERV) zřejmě obnoví svoji činnost. Navrhuje to ministerstvo průmyslu a obchodu. Hlavním úkolem rady, kde budou zástupci ekonomů i velkých firem, by měla být identifikace problémů ve fungování ekonomiky nebo příprava doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by měla také vyhodnotit přijatá opatření kvůli šíření koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Pravděpodobně by ho měla v pondělí projednat vláda. NERV původně vymyslel někdejší premiér ODS Mirek Topolánek.

MPO navrhuje, aby členy NERV byl generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon, šéf Komerční banky Jan Juchelka, hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, ekonom Jan Švejnar, profesor CERGE-EI a člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Štěpán Jurajda, šéf ČEZ Daniel Beneš, člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar, ředitel vnějších vztahů Coca-Cola Petr Jonák a ekonomové Miroslav Zámečník a Lukáš Kovanda.

NERV bude mít za úkol podle materiálu především určit problémy ve fungování ekonomiky, její konkurenceschopnosti a připravit doporučení při přípravě strategických dokumentů, jako je Hospodářská strategie ČR.

Na programu budou i škrty v administrativě

„NERV se zaměří především na opatření v oblasti podpory podnikatelského prostředí a zaměstnanosti, finančního sektoru a veřejných financí tak, aby stát byl schopen dostát zajišťování poskytování veřejných statků a aby současně zmírnil negativní dopady propadu reálné ekonomiky,“ uvádí materiál.

Zároveň by rada měla také vyhodnotit opatření vlády proti dopadům šíření koronaviru a na základě toho i navrhne opatření, která by bylo možné učinit v souvislosti s přípravou rozpočtu na rok 2021 s výhledem na roky 2022 a 2023. Dále by NERV měl podle MPO vyhodnotit a navrhnout opatření na snižování administrativní zátěže nebo zlepšení konkurenceschopnosti ekonomiky.

Činnost NERV bude v gesci místopředsedy vlády pro hospodářství Karla Havlíčka (za ANO), který je zároveň ministrem průmyslu i dopravy.

Sobotkova vláda radu sloučila s udržitelným rozvojem

Původně byl NERV představen tehdejší vládou Mirka Topolánka (ODS) v lednu 2009 jako nezávislý poradní orgán vlády. Následně v září rada zveřejnila svoji závěrečnou zprávu. Poté činnost rady obnovila vláda Petra Nečase (ODS) v srpnu 2010.

Po pádu vlády byla činnost NERV v srpnu 2013 pozastavena. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) pak agendu rady začlenila do v roce 2014 obnovené Rady pro udržitelný rozvoj.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

haza ( 6. dubna 2020 18:00 )

Ale jen blbové odmítají něco ,co může být přínosem a je vyzkoušené

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa