Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus zastavil cestovní ruch v Česku. Hotely se bouří: Vláda nám to neřekla včas

Autor: ČTK, for - 
12. března 2020
23:30

Rozhodnutí vlády prakticky zastavilo příjezdový i domácí cestovní ruch. Dopady mohou ohrozit více než dříve odhadovaných 40 000 pracovních míst, řekl ve čtvrtek prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Dodal, že asociace vládní kroky chápe, protože zdraví lidí je na prvním místě, ale chtěla by dostávat rychleji více praktických informací či mít kontaktní osobu, která by vládní příkazy přesně vysvětlila.

„Cestovní ruch se (před dvěma dny) téměř zastavil, teď je třeba konstatovat, že se zastavil zcela - a to jak domácí, tak příjezdový - na příští měsíc, ne-li déle,“ řekl Stárek. Asociace by si přála mít informace dříve, než až po vyhlášení zákazů.

„Dotazů a variant je mnoho. Nestačí například říct, že restaurace bude večer zavřená, ale jestli například bude moci nabízet jídla formou room servisu,“ dodal.

Již dříve zaměstnavatelé odhadovali, že v méně přísném režimu by mohlo být v ohrožení 40 000 pracovních míst. To se ale podle Stárka vztahovalo pouze na příjezdový cestovní ruch, nyní budou dopady nejspíš větší.

Vláda od pátečních 06:00 zakázala vstup veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Od pátku bude také mezi 20:00 a 06:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Od pátečních 06:00 musí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech s plochou nad 5000 metrů čtverečních.

 

adamice ( 13. března 2020 05:31 )

Milí hoteliéři, odpusťte koronaviru, že se začal šířit. Měli jste sledovat dění kolem sebe a třeba byste to pochopili včas!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa