Vše odstartoval příspěvek na sociální síti jednoho z plzeňských učitelů. Sdílel svoje fotky u památek v italském Římě. koronavirus! Domů se vrátil minulou středu, tedy před povinností karantény.

„Jsme z toho v šoku. Co když se nemoc u něj projeví až za deset dní. Máme strach, že poprskal děti, ty to přinesly domů a nakazily nás a my to šíříme dál. A to už je nebezpečné. Jako učitel měl zůstat doma a ne jít mezi děti. Je to od něj nezodpovědné,“ řekl jeden z rodičů. Jenže učitel nic neporušil.

Řekli mi, že můžu do školy

Vrátil se před vyhlášením karantény a také kontaktoval hygienu a vedení školy. „Vrátil jsem ve středu. Kontaktoval jsem Krajskou hygienickou stanici. Ptal jsem se jich, jestli nemám zůstat doma, že pracuji s dětmi. Řekli mi, že ne. Stačí, když si budu hlídat teplotu, smrkání či dýchací problémy. Hygienici mi říkali, že pokud by se ta situace měla změnit, tak mě oni sami budou kontaktovat,“ řekl učitel.

Rodiče přesto tvrdí, že měl zůstat doma a ne jít v pondělí do školy. „Vzhledem k tomu, že mě nekontaktovali a sám se cítím zdravý, tak jsem neviděl důvod, proč bych normálně nechodil do práce,“ dodal učitel.

Nic neporušil

„Je to věc zaměstnavatele, tedy ředitelky školy,“ uvedl primátor Martin Baxa, zřizovatelem školy je město Plzeň. Ředitelka školy se odmítla o celé záležitosti bavit.

„Na jednu stranu chápu starost rodičů, sám mám děti, ale učitel nic neporušil. Nejde přece dopředu předjímat, jestli ten člověk je vůbec způsobilý ty děti ohrozit. Podle tehdy platných předpisů postupoval tak, jak měl,“ uvedl ředitel KHS Michal Bartoš.