Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chřipka v Česku dál zabíjí, epidemie i přes úbytek nemocných trvá. Jak chorý je váš kraj?

  • Autor: ČTK - 
    21. 2. 2020
    16:15

    Nemocných s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest v ČR za týden ubylo o 11 procent. Chřipková epidemie přetrvává, pacientů je 1422 na 100 tisíc obyvatel, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví. Epidemie přichází každoročně v lednu nebo začátkem února, letos byla vyhlášena poslední lednový den.

    „I přes pokles nemocnosti stále přetrvává, i když již slábnoucí, plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

    Počet nemocných klesá ve všech věkových skupinách, nejvyšší nemocnost je na Liberecku, Karlovarsku, Plzeňsku a Zlínsku.

    Část nemocnic uzavřela od začátku února pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní, interní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejvíc ohrožení. Odborníci jim proto doporučují očkování, které mají od 65 let hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Ostatní si musí očkování zaplatit, vakcínu jim potom může na požádání proplatit pojišťovna z fondu prevence. 

  • 1.Středočeský kraj: Pod hranicí epidemie

    Středočechů s chřipkou v uplynulém týdnu ubylo, epidemie podle údajů o celkové nemocnosti infekcemi dýchacích cest v regionu postupně končí. Ve středních Čechách klesla podle hygieniků nemocnost o desetinu na 1244 případů na 100 000 obyvatel.

    „Průměrná nemocnost je tak již druhý týden pod epidemickou hranicí a vývoj naznačuje konec epidemie v kraji,“ uvedla dnes ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. Čtyři lidé v kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli.

    Zhruba o čtvrtinu ubylo i případů chřipky, a to na 90 případů onemocnění na 100 000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost je v okrese Kutná Hora, nejnižší na Mladoboleslavsku. V souvislosti s onemocněním chřipkou zaznamenali hygienici v aktuální sezoně 18 závažných případů.

    Chřipková epidemie Chřipková epidemie | istock.com

  • 2.Královéhradecký kraj: Chřipka je za zenitem

    Epidemie chřipky a akutních respiračních onemocnění je v Královéhradeckém kraji za svým vrcholem a na ústupu. Tento týden se počet nemocných snížil druhý týden po sobě, a to o 15 procent na 1434 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel. Představuje to asi 7900 nemocných. Do pátku bylo v kraji 31 případů klinicky závažného onemocnění chřipkou. Počet zemřelých na chřipku se za poslední týden zvýšil z jednoho na tři.

    „Jedná se o doznívající epidemii akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu. Jsme již za vrcholem epidemické vlny. Dominujícím patogenem je chřipka A/H3N2,“ uvedli hygienici na webu krajské hygienické stanice. Nejvíce nemocných bylo podle nich opět na Hradecku. Naopak nejméně jich měli hlášeno opět z Rychnovska.

    Z nemocnic v kraji zákaz návštěv vydala Fakultní nemocnice v Hradci Králové a nemocnice v Trutnově, v Novém Bydžově na Hradecku a ve Vrchlabí na Trutnovsku. V hradecké nemocnici se opatření týká vybraných klinik a oddělení. V Trutnově a v Novém Bydžově jsou zakázány návštěvy na všech odděleních. Ve Vrchlabí platí zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních.

    chřipka versus viróza chřipka versus viróza | Infografika Blesk

  • 3.Karlovarsko: Mírný nárůst u dětí

    V Karlovarském kraji mírně přibylo lidí s akutními respiračními onemocněními. V posledním týdnu vzrostla nemocnost na 1638 nemocných na 100 000 obyvatel. Proti minulému týdnu je to růst o pět procent, informovala ČTK Krajská hygienická stanice Karlovy Vary. V Česku průměrná nemocnost klesla na 1422 nemocných na 100 000 obyvatel.

    Nemocnost vzrostla u dětí a mladých dospělých, naopak ve věkové skupině dospělých a seniorů nastal nepatrný pokles počtu lidí s chřipkovými onemocněními.
  • 4.Jižní Čechy: Chřipka odchází, ale zabíjí

    Počet pacientů s chřipkovými onemocněními na jihu Čech opět poklesl. Hygienici zaznamenali 1364 případů na 100 000 obyvatel, což je o 11 procent méně než před týdnem. V regionu tak čtvrtým týdnem pokračuje chřipková epidemie. V pátek to řekla Jitka Luňáčková z krajské hygienické stanice.

    „V týdnu jsme zaznamenali pět nových závažných případů chřipky, bohužel s jedním úmrtím. Jedná se o starší pacienty, až na jednu výjimku ve věkové kategorii nad 65 let. U všech byla zjištěna chřipka typu A. Letos tedy evidujeme v kraji 14 závažných případů chřipky, bohužel se třemi úmrtími,“ řekla Luňáčková. Na následky chřipky v Jihočeském kraji zemřelo jedno dítě a dva muži ve věku 69 a 74 let.

    Nejvíce nemocných je v kategorii do pěti let. V této skupině připadá 4018 případů na 100 000 obyvatel. S klesající výskytem chřipkových onemocnění končí některá omezení. Návštěvy tak opět mohou například do českobudějovické a prachatické nemocnice.

  • 5.Jižní Čechy: Chřipka odchází, ale zabíjí

    Plošná epidemie chřipky v Ústeckém kraji skončila. Počet nemocných klesl po hranici 1500 případů na 100 000 obyvatel. Plné čekárny lidí s kašlem a rýmou jsou stále na Litoměřicku a Teplicku, kde děti jarní prázdniny teprve čekají. ČTK to dnes řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Olga Štorkánová.

    Během týdne nemocnost klesla v kraji o osm procent na 1490 hlášených případů na 100 000 obyvatel. Na Litoměřicku a Teplicku je to stále přes 1900 na 100 000 lidí. Na Litoměřicku prázdniny školákům nyní začínají, na Teplicku je budou mít ještě o týden později.

    Menší počet lidí s chřipkou je už na Mostecku a Ústecku, kde to je zhruba 1000 případů na 100.000 obyvatel. „Předpokládáme, že ústup chřipky bude pokračovat. Na nemocnosti se vždy projeví jarní prázdniny. Děti opustí školní kolektivy, odjedou na dovolenou a nemocí ubývá,“ uvedla Štorkánová.

    Hygienici dali nové údaje o chřipce poskytovatelům zdravotnických zařízení a doporučili odvolat zákaz návštěv v nemocnicích v okresech, kde nemocnost klesla pod epidemickou hodnotu.

    Vir chřipky a vir koronaviru Vir chřipky a vir koronaviru | Profimedia, Reuters

  • 6.Zlínský kraj: Nemocných ubylo, epidemie trvá

    Lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou ve Zlínském kraji za týden ubylo. Respirační onemocnění má v kraji 1578 lidí ze 100.000, o osm procent méně než před týdnem. Nemocných s chřipku ubylo o 37 procent, stoná jich 187 ze 100.000. V pátek to řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková. Hygienici doporučili zrušit omezení či zákaz návštěv v okresech Vsetín, Uherské Hradiště a Kroměříž.

    V krajských nemocnicích ve Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti pátkem zákaz návštěv končí, stejně v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel.

    „Na Zlínsku je nemocnost stále vysoká, Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně tak prozatím alespoň zmírnila opatření v porodnici, na ostatních lůžkových odděleních zákaz návštěv dál platí,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Zákaz návštěv v nemocnicích v kraji platil od přelomu ledna a února.

    Ve zlínském okrese stoná 2176 lidí ze 100 000. „Nemocnost chřipkou je tam také výrazná. Ve věkových skupinách se nemocnost snižuje, jen v okrese Zlín byl zaznamenán nárůst u osob nad 15 let,“ uvedla Hošková.

  • 7.Pardubický kraj: Epidemie skončila

    Lidí s chřipkou a akutními respiračními onemocněními v Pardubickém kraji v tomto týdnu skoro nepřibylo. Před týdnem jich bylo 1114 na 100.000 obyvatel, v současnosti jich je 1133. Uvedla to ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olga Hégrová.

    „Po skončení jarních prázdnin zůstala nemocnost téměř stejná. Čísla nasvědčují, že epidemie skončila,“ uvedla Hégrová.

    Vyšší počet nemocných přetrvává v některých lokalitách a také u nejmenších dětí. Od začátku vlny chřipek hygienici evidují pět závažných případů onemocnění s komplikacemi, dva lidé na jejich následky zemřeli.

    Podle Hégrové začnou zdravotnická a sociální zařízení v kraji odvolávat zákaz návštěv, který byl vyhlášen koncem ledna či začátkem února. 

    Video  Mýty kolem počasí a chřipky: Silný mráz viry nezabije, chybí vitamíny a slunce  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 8.Jihomoravský kraj: Nemocných ubylo o pětinu

    Lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou v Jihomoravském kraji v tomto týdnu oproti předchozímu asi o pětinu ubylo, nemocných je 1500 lidí na 100 000 obyvatel. V kraji jsou nyní jarní prázdniny, které na poklesu mohou mít svůj podíl. Na webu jihomoravské hygienické stanice to uvedla vedoucí protiepidemického odboru Renata Ciupek.

    V kraji dosud byla chřipková epidemie, kdy hranice epidemie je někde kolem 1700 nemocných na 100 000 obyvatel. Před týdnem bylo na 100.000 obyvatel v kraji 1853 nemocných, ještě o týden dříve 2017, epidemie tehdy začala.

    Nejvyšší nemocnost hygienici evidují na Hodonínsku, a to 2202 nemocných na 100 000 obyvatel. Nejvíc je podle hygieniků postižena věková skupina dětí do pěti let, zhruba o desetinu se zvýšil počet nemocných ve věkové skupině lidí nad 65 let.

    „Nejvyšší podíl chřipkových onemocnění je stále hlášen na Blanensku a Hodonínsku,“ uvedla Ciupek. Doplnila, že od začátku sezony bylo v Jihomoravském kraji zaznamenáno devět případů chřipky s velmi závažným průběhem, z nichž dva skončily úmrtím.

  • 9.Liberecko: Nepatrný nárůst 

    V Libereckém kraji čtvrtým týdnem pokračuje chřipková epidemie. Lidí s akutními respiračními infekcemi nepatrně přibylo a v důsledků onemocnění zemřeli další dva lidé. Od začátku roku tak v souvislosti s chřipkou zemřelo v kraji pět lidí. Nemocnost stoupla v tomto týdnu o necelé procento, na 100 000 obyvatel je 1749 případů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

    Kvůli chřipce museli v pátek v Jablonci uzavřít informační centrum v přízemí radnice. V republikovém měřítku nemocných výrazně ubylo, o 11,2 procenta na 1422 případů na 100 000 obyvatel.

    „Nemocnost akutními respiračními infekcemi se v Libereckém kraji za poslední týden nezměnila. Je nad epidemickým prahem a nad nemocností ČR. Nejvyšší je ve věkové kategorii do pěti let,“ uvedla Balašová.

  • 10.Ostravsko: Už jen těsně nad hranicí epidemie

    Moravskoslezští hygienici v tomto týdnu zaznamenali další pokles počtu lidí s akutními respiračními infekcemi, a to o 23 procent. Nemocných je 1513 na 100 000 obyvatel. Hygienici ale evidují deset nových případů chřipky typu A se závažným průběhem onemocnění. ČTK to dnes sdělila krajská hygienička Pavla Svrčinová.

    Video  Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence  - redakce Blesk
    Video se připravuje ...

    „Jednalo se o sedm mužů a tři ženy ve věkovém rozmezí od dvou do 79 let, z okresů Ostrava-město, Opava, Karviná, Frýdek-Místek a Bruntál, jejichž zdravotní stav si vyžádal hospitalizaci na oddělení ARO a JIP,“ uvedla Svrčinová.

    Nejvíce nemocných je nyní na Opavsku, kde na 100 000 obyvatel připadá 2012 nemocných. Nejčastěji stále stonají děti do pěti let. „Na lékařských službách první pomoci se podíl osob ošetřených pro akutní respirační infekce pohyboval v rozmezí od 18 do 29,7 procenta,“ řekla Svrčinová.

    Chřipkou jsou nejvíce ohroženi senioři Chřipkou jsou nejvíce ohroženi senioři | Michal Protivansky / Paparazzi

  • 11.Praha: Bulovka rozšířila zákaz návštěv

    V Praze proti minulému týdnu o desetinu ubylo pacientů s chřipkou a dalšími akutními infekcemi dýchacích cest, počty klesají už tři týdny. Nemocných je v metropoli asi 17.000, zhruba 1150 na 100.000 obyvatel. Na webu o tom informovala hygienická stanice hlavního města.

    Podle ní tento týden poklesla celková nemocnost ve všech věkových kategoriích s výjimkou lidí starších 65 let. Mezi seniory v této věkové kategorii se nemocnost zvýšila o 3,2 procenta, uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

    Lékaři nahlásili 11 nových případů těžkého průběhu chřipky, které si vyžádaly pobyt pacienta v nemocnici na oddělení anesteziologicko-resuscitačním (ARO) nebo jednotce intenzivní péče. Celkem bylo letos takových případů v hlavním městě 36, dva lidé zemřeli. 

    Nemocnice Na Bulovce stávající zákaz návštěv rozšířila i na oddělení dětské chirurgie a traumatologie, internu, ortopedii, ARO nebo oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

    Chřipka není úplně banální viróza Chřipka není úplně banální viróza | istock.cz

  • 12.Plzeňsko: Nejméně nemocných je na Domažlicku

    V Plzeňském kraji v uplynulém týdnu o devět procent klesl počet lidí s chřipkami a akutními respiračními infekcemi. V kraji je nyní 7267 nemocných, v přepočtu na 100.000 obyvatel je to 1260 nemocných. Krajská nemocnost je tak už druhý týden pod hranicí epidemie, za niž hygienici považují zhruba 1500 nemocných na 100.000 obyvatel. Epidemie trvá pouze v okrese Plzeň - jih. Řekla to Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni. Většina nemocnic v plzeňském regionu už zrušila zákazy návštěv pacientů.

    Nemocnost v tomto týdnu klesla v šesti ze sedmi okresů kraje s výjimkou severu Plzeňska. "Krajská nemocnost (1260) nám vyšla pod hranici epidemie, ale Státní zdravotní ústav toto číslo ještě dále zpracovává, přičemž do něj započítává, že ne všichni nemocní chodí k lékaři a ne všichni lékaři je hlásí," uvedla Skálová. Ústav počet od hygieniků ještě násobí koeficientem a může mu tak vyjít vyšší číslo.

    Největší nemocnost zůstává v okrese Plzeň - jih, kde je aktuálně 1570 nemocných na 100.000 obyvatel a oproti minulému týdnu nemocnost klesla jen o šest procent. Naopak nejmenší podíl nemocných je na Domažlicku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi