Vyčerpaný organismus snáz podlehne nemocem

Právě imunitní systém dětí během lyžařského pobytu obvykle zažívá výrazný nápor. Děti řádí na sjezdovce, přepínají své síly a vyčerpaný organismus pak snáze onemocní. Mladším dětem rodinná dovolená často rozhodí jejich běžný režim, chodí spát později a celkově méně odpočívají, což imunitě rovněž neprospívá. Velmi vhodné je proto již před odjezdem na lyžařský pobyt imunitu dětí posílit.

Imunitu oslabuje i nevyvážená strava

Děti s rodiči tráví na sjezdovce mnoho hodin, zahánějí hlad jídlem z rychlého občerstvení, energii zase často doplňují sladkostmi. Nevyváženou stravou trpí střeva, která jsou pro imunitní systém klíčovým orgánem. Pro podporu střevní mikroflóry a zdravé trávení je vhodná především strava bohatá na vlákninu a probiotika.

Pozor na promáčené oblečení

Další častá chyba rodičů se týká oblékání. Především malé děti bývají na lyžovačku oblečené příliš. Během aktivity se zpotí a ve zpoceném oblečení tráví na sjezdovce i několik hodin. Na druhou stranu bývají děti někdy oblečené naopak nedostatečně, zejména ve slunných dnech. Promočené či nedostatečné oblečení může snadno přispět k prochladnutí organismu, což snižuje jeho schopnost bránit se před viry.

Děti na lyžích nestresujte

Děti na lyžích nestresujte, místo výkonu se zaměřte na zábavu Pokud dítěti lyžování příliš nejde nebo ho nebaví, ale rodiče přesto na této sportovní aktivitě trvají, a navíc ještě vyžadují dobré výkony, může se pro něj dovolená změnit ve stresující záležitost. Stres narušuje imunitu a opět hrozí zvýšené riziko různých onemocnění, a to i s odstupem od pobytu na horách.

Rizikové teplotní šoky

Imunitu oslabuje i náhlé střídání chladu a tepla. Z chladného venkovního prostředí dítě přejde do přetopeného hotelového pokoje nebo chatky a obráceně. Organismus je vystaven změně teploty třeba přes 20 stupňů. Přechody z tepla do zimy a obráceně je proto vhodné provádět postupně.

Z teplého hotelového pokoje například můžete s dětmi zamířit do chladnějších místností, jako je vstupní hala či lyžárna. Tam chvíli zůstaňte. Je vhodné pokoje či apartmány zbytečně nepřetápět, a to i proto, že suchý vzduch v přetopených místnostech vysušuje nosní sliznici, která je poté náchylnější k průniku patogenů.