Zrození je zázrak

„Tohle je jeden z nejlepších záběrů, které jsem kdy zachytila, a přesně zobrazuje nepředvídatelnost narození! Zrození je naprostý zázrak, skutečný a syrový. A miluju každou tuhle chvíli,“ přiznala Sara Wagnerová, která s humorem okomentovala i druhý snímek, na němž už je novorozené miminko pevně v rukách lékařky Dianny Juarezové. „Pro ty, kteří se ptají na následky poslední fotky, zde je důkaz, že se z toho doktorka dostala bez úhony. Podívejte se na ten klid,“ dodává porodní fotografka, jejíž fotky najdete na www.sarawagnerphotography.com

Ohromnou radost z narození synka na sociální síti sdílela i jeho maminka Ashley Henryová. „Pořád nemůžu uvěřit, že všechny ty neuvěřitelné momenty Sara zachytila! Hlavně tenhle,“ rozplývá se Ashley.

Fotografka Sara Wagner z USA zachytila jedinečný okamžik.
Autor: Sara Wagner Photography

Není to až taková vzácnost, soudí odborník

Originální fotku z porodu jsme dali k okomentování přednímu českému porodníkovi profesoru Antonínu Pařízkovi, podle něhož se plodová voda tvoří v průběhu celého těhotenství, ale během porodu už ne. „Nevím, jakou je to pořízeno fotografickou technikou, ale podobný únik plodové vody, která někdy po porodu, nejčastěji hlavičky, téměř vychrstne, není až takovou vzácností. Mohu dokonce doložit podobný případ, který máme ve fotobance také,“ vysvětluje profesor Pařízek a pokračuje: „Proto je dobré, aby asistence u porodu používala ochranné pomůcky, kterým se kdekdo z laické veřejnosti může někdy dokonce až vysmívat,“ popisuje dále.

Novorozeně při porodu doslova "vysurfovalo".
Autor: Sara Wagner Photography

Na přítomnost fotografů u porodu se ale dívá skepticky. „Lidé si fotografky na porodní sál naštěstí běžně neberou, je to skutečně asi vrchol exhibicionismu,“ dodává špičkový porodník.