Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Veronika s dcerou (22 měs.) v Číně: Zavřela se do „domácí karantény“, nemocnic se bojí

Autor: Darina Jíchová - 
4. února 2020
05:00

Česká blogerka Veronika Krubnerová žije s rodinou, manželem a dcerou (22 měs.) v severočínském městě Tchien-ťin. Stejně jako miliony dalších i ona sleduje dění kolem epidemie koronaviru a zvažuje návrat domů. „Každý den nám dezinfikuji sídliště včetně klik na dveřích, tlačítka na výtahu, podlahy a ostatní společně užívané povrchy,“ popsala situaci ve městě. Vyjádřila se také k tomu, jak se jim žije v karanténě. „Máme terasu a ven na veřejná místa můžeme v maskách, plus dodržujeme tak důležitou hygienu,“ uvedla Veronika na facebooku.

Veronika Krubnerová o svém životě v Číně pravidelně informuje na svém profilu na facebooku i na svých facebookových stránkách „Čína na tvrdo i na měkko“. Češka pro sebe a dceru přijala několik vlastních opatření a odebrala se do „domácí karantény“. Koronavirus si v Číně vyžádal už více než 360 obětí, z Číny, konkrétně pak z města Wu-chan, se rozšířil po celém světě, poslední bilance uvádějí přes 17 tisíc nakažených.

„Dcera odmítá nosit masku“

„Měří se teploty při vstupu do kaváren, při vstupu do sídliště, některá místa nabízejí dezinfekční gel nebo sprej na ruce. Na symptomy viru jsou nastavené pouze určité nemocnice tomu přizpůsobené. Venku se můžeme pohybovat jen s rouškou nebo respirátorem,“ napsala Češka Veronika na facebooku. Neděle pro ni a její rodinu byla 10. dnem v karanténě.

„Má dcera odmítá nosit masku, což není nic nepochopitelného ve 22 měsících. Jelikož jsem vyhodnotila situaci a mám tu možnost, tak počkáme ještě pár dní v naší domácí karanténě, abychom obě s dcerou věděly, že jsme O.K. a poletíme domů. Babka na hlídání je, tady je teď stejně nuda. Zbylo nám trochu peněz z loňského budgetu (rozpočtu, pozn. red.) na letenky. Takže vše nahrálo k rozhodnutí odletět,“ napsala Veronika, která nechce riskovat.

Češka Veronika Krubnerová s rodinou momentálně pobývá v Číně, v souvislosti s koronavirem zvažuje návrat domů. (03.02.2020) Češka Veronika Krubnerová s rodinou momentálně pobývá v Číně, v souvislosti s koronavirem zvažuje návrat domů. (03.02.2020) | Facebook Veroniky Krubnerové, Blesk - Veronika Zabilanská

„Funguje voda, elektrika i topení. Doručování jídla a zásob funguje normálně, mělo by se spustit doručování ostatních věcí objednaných z internetu,“ doplnila Češka i to, že se po internetu a sociálních sítích šíří informovanost o situaci. „Nechci chodit do nemocnice s bolestí v krku, jen abych ještě chytla něco jiného,“ svěřila se reportérům deníku The New York Times.

Veronika: Nejsme panikáři

Na facebooku dokonce vznikají podpůrné skupiny, kde si lidé radí, co dělat, aby se „v karanténě nezbláznili“. Veronika Krubnerová zmínila i to, že děti se vrátí do škol a školek k 17. únoru, dospělí do práce už o týden dřív.

„Na chvilku nebyly dostupné roušky, sem tam bylo vyprodáno ovoce a zelenina, všechno se ale postupně zase obnovuje, malinko dražší cena je způsobena nedostatkem. Omezuje se pohyb lidí. Všechno jsou to kroky k tomu, aby se šíření do dalších dnů zpomalilo,“ sdílela Češka v jednom ze svých příspěvků. O sobě a své rodině uvedla, že nepatří mezi ty, co by panikařili.

„Úmrtí jsou, ale jsou i vyléčení“

„Je tu vir? Ano. Jsou tu omezení? Ano, a je jich momentálně docela dost. Dodržujeme je? Ano, jsme v naší vlastní karanténě. Úmrtí jsou, ale jsou i vyléčení. Vir je fatální hlavně pro rizikové skupiny, které už měly nějaké problémy předtím, podlomená imunita, diabetes, stáří a jiné… Nebo se předpokládá, že je nebezpečný pro malé děti, co nemají ještě imunitu,“ shrnula na facebooku.

„Někteří lidé si jím projdou jako drsnější chřipkou (i ty příznaky jsou prý podobné) a jejich imunita si s tím poradí. Je šance, že jsou lidé, kteří si toho ani nevšimli. Logicky se tedy zastavuje doprava, probíhá skenování teplot lidí při vstupu na letiště, do metra atd. Pokud nemáte masku, taxi či MHD vás může odmítnout vzít. Čína s tím dělá docela dost věcí. Kritizovat umí každý,“ nastínila Veronika, jak vnímá současné dění.

„Zatím nechodíme ven, když už, tak s maskou (účinnost masek ohledně viru je jiné téma). Umýváme si ruce několikrát denně (pro děti je to stejně zábava). Vymýšlíme opičárny pro tu malou, aby se zabavila. Každý dezinfikuje, co může, když už jde ven, a zajímáme se o aktualizace z ověřených zdrojů jako WHO, vládní oznámení…,“ popsala běžný den.

Počet nakažených bude podle Češky stoupat

„Kdykoliv někdo něco sdílí, volá se na ověření a kachna se vystopuje vždycky. Bohužel se v dnešní době prodávají víc hororové články než ty uklidňující. Ono by vůbec všem prospělo víc hygieny, v tomto období v ČR řádí chřipky. Taky každý sobě soudcem. Zůstaň doma, když máš bacily, zavři se do karantény a nekaz to ostatním, kdo to tak dělá,“ radí Veronika Krubnerová. Na závěr uvedla vlastní prognózu, že počty nakažených rozhodně klesat nebudou, zvláště v souvislosti s tím, že se brzy miliony lidí vrátí do práce.

Video  Evakuace Čechů z čínského Wu-chanu: Takhle zachytil návrat student Dan na instagramu.  - INstagram
Video se připravuje ...

ninga ( 26. února 2020 11:39 )

Její dcera odmítá nosit roušku, protože tak malému dítěti to asi jen tak nevysvětlíte. A že byste vy rozhodoval o tom, kdo se může vrátit do ČR? Ale no tak jistě!

jajas ( 4. února 2020 11:21 )

Tvl, takže další "bloggerka" s děckem v Číně? Se ty ženské zbláznily?

panda82 ( 4. února 2020 09:41 )

No milá dámo, buďte ráda, že se o vás tam tak někdo stará, tady by vás nechali osudu, pomož si jak můžeš, pak by to hodili na Babiše, sněmovna už je zajištěna, co kdyby tan ten virus zabruslil, tak to tady chodí

Pollo ( 4. února 2020 09:02 )

Jo, riziko tu samozejmě je, ale taky karanténa a opatření. Naštěstí o zavření hranic před vlastními občany nerozhodujete vy.

milan59 ( 4. února 2020 08:20 )

Tak až to přenesou na vaší rodinu tak pak nedělejte ramena vy !!

Zobrazit celou diskusi