Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš: Na důchody i platy učitelů bude i po pandemii. Připustil však další odklad EET

Autor: sova, ČTK - 
2. dubna 2020
15:15

Státní rozpočet bude operovat se schodkem 200 miliard (namísto čtyřiceti), čekají se dalekosáhlé ekonomické dopady. Až se situace kolem pandemie uklidní, lze podle premiéra Andreje Babiše (ANO) očekávat šetření. Rezervy spatřuje především v administrativě státu. Premiér ve speciálním vysílání pořadu Epicentrum pro Blesk.cz ale ujistil, že na zvyšování platů a penzí to vliv mít nebude. Poněkud nečekaně se ale premiér postavil k otázce dalšího odkladu EET. Podle něj by s tím neměl problém, opoziční návrh ale přitom vláda před krátkou dobou odmítla.

„Plat 45 tisíc pro učitele a 15 tisíc důchod platí. To jsou věci, se kterými počítá rozpočet na rok 2021,“ uvedl předseda vlády Babiš k ekonomickým cílům vlády a ujistil tak, že na ně pandemie koronaviru vliv mít nebude.

Moderátor Jakub Veinlich položil premiérovi otázku, proč vláda rozhodla o odložení EET pouze o tři měsíce po skončení nouzového stavu. Není to podle Babiše krátká doba?

„Samozřejmě, to je dobrá připomínka. Můžeme to ještě zvážit a prodloužit. Pokud jejich podnikání bude nějakým závažným způsobem poškozené, tak já nemám problém to odložit klidně i do konce roku,“ připustil premiér.

Zákon už podepsala i hlava státu

Ještě včera, tedy ve středu, přitom kabinet nesouhlasil s návrhem opozice, který by znamenal odklad zavedení elektronické evidence tržeb do dalších odvětví (3. a 4. vlna EET) z letošního 1. května na 1. leden 2021.

Ve stanovisku zveřejněném na webu vláda uvedla, že tříměsíční odklad je podle ní dostatečný. Kabinet navíc pozastavil EET po dobu nouzového stavu. Novelu zákona už navíc podepsal i prezident Miloš Zeman.

„Vláda považuje uvedené řešení přijaté na základě jejího návrhu za plně dostačující. Omezují se jím administrativní povinnosti poplatníků, a to po celou dobu trvání nouzového stavu a v určitém rozsahu ještě i po dobu dalších tří měsíců,“ uvádí stanovisko.

Téměř 2,5 miliardy do státní kasy nepřiteče

Tři měsíce budou podle kabinetu i nově zařazeným řemeslníkům, lékařům či advokátům stačit na přípravu evidence. Velká část z nich si už podle ministerstva financí zažádala o autentizační údaje či o povolení evidování ve zvláštním režimu a jsou i po technické stránce na evidenci tržeb připraveni.

„Tříměsíční toleranční pásmo se bude týkat všech podnikatelů spadajících do závěrečné fáze elektronické evidence tržeb účinné od 1. května, a to bez nutnosti prokazovat zavinění související s koronavirem,“ píše na svém webu ministerstvo financí.

Třetí a čtvrtá fáze EET, která má začít v květnu, znamená zavedení evidence tržeb pro všechny řemeslníky, lékaře, taxikáře nebo například advokáty. Jen za letošní rok měla podle předpokladů ministerstva financí přinést asi 2,4 miliardy korun. V příštím roce měla vynést dokonce 6,4 miliardy korun.

Babiš: Musíme šetřit, možná urychlíme digitalizaci

Premiér uvedl, že politici by mohli část platu dát charitě a zredukovat své odměny tak, jako musela například řada lidí, kteří zůstali doma s dětmi po uzavření škol. Snížení platů politiků nicméně teď navrhnout nechce. Zatímco běžným lidem se na nemocenské či během čerpání ošetřovného krátí denní mzda na 60 procent, u poslanců to neplatí. 

Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz také vyslovil názor, že koronavirová krize možná urychlí digitalizaci státu. „Něco možná zrychlíme a nebudeme k tomu potřebovat tolik zaměstnanců,“ řekl premiér Babiš.

Jsou rezervy z hlediska administrativy státu, tahle krize možná pomůže urychlené digitalizaci státu, že některé procesy zjednodušíme. Samozřejmě musíme šetřit,“ dodal.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

fandasever ( 14. dubna 2020 15:18 )

Odložení EET je hrubá chyba, právě teď by se mělo důsledně kontrolovat jak kdo přiznává tržby a jak platí daně!! Vláda už naslibovala peněz skoro jako jeden celoroční rozpočet, z čeho to chtějí platit??

levandulova ( 3. dubna 2020 01:03 )

Spis bych jim sebrala to volno a makat. Maji ctvrt roku volno normalne, s chripkama I vic. Zadne prescasy, nocni, nebo vikendy, zadne svatky. pekne 4 tyd dovolene jako vsichni a 8hod prac.doba. mrchy.

levandulova ( 3. dubna 2020 01:00 )

Dopr*ele Babisi, ucitele sedi pul roku doma a mluvis o jejich platech? Lekari to tu zachranuji, riskuji vlastni zivot, museji riskovat bez ochrannych pomucek, to jsou ti, jejichz platy bys mel resit! Nemocnicni lekar je dnes v pasti, donucen pracovat ackoli nejsou zajisteny bezpecne podminky, s mizernymi tabulkovymi platy, dlouhodobe prisernymi prescasy a ty resis ucitele jo? Dnes se lekarum tleska z oken a pred dvema.mesici chteli lodi, aby vratili skolne. Dlouhodobe opovrhovana pozice ted vsem zachranuje zadky.

frantacizek ( 2. dubna 2020 22:37 )

obrovské porci čtení knih, pak jsou diktáty hračkou..

frantacizek ( 2. dubna 2020 22:37 )

u češtiny je to především o samostudiu a obrovské porci čtení, což kantor nemá šanci do studentů dostat. To bych viděl jako jeden z předmětů pro samostudium jako dělaný. U jazyků už jsem psal, že jsou ideální formou pro distanční studium přes skype.. Matematika s fyzikou, netuším, jak by tohle uchopil na dálku..Navíc to jsou předměty, se kterými mají studenti největší problémy..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa