Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kam na dovolenou, pokud neotevřou hranice? Cizokrajná místa s klidem nahradí tyto české skvosty!

/
  • Kam na dovolenou, pokud Česko i v létě uzavřou? Za úžasnými místy do zahraničí nemusíte!
    2. dubna 2020 ● 12:18

    České republice reálně, i podle předsedy vlády Andreje Babiše, hrozí, že v létě zůstanou hranice uzavřené kvůli celosvětové pandemii koronaviru. Cestovatelé tak smutní, že nebudou moci vyjet za dalším dobrodružstvím. Nová internetová kampaň však ukazuje, že i v tuzemsku jsou místa, která mohou směle konkurovat těm nejproslulejším přírodním a kulturním památkám na světě! Podívejte se, která to jsou.  

  • 1.

    Kryštofovo údolí a viadukt Glenfinnan

    Kryštofovo údolí a viadukt Glenfinnan
    Autor: IG: vetrana/themodernleper

    Skotský kamenný železniční most s názvem Glenfinnan Viaduct zná asi každý, kdo někdy viděl film s brýlatým kouzelníkem Harrym Potterem a v posledních letech k němu míří čím dál více cestovatelů. Málokdo ale tuší, že jeho obdoba se nachází i v Česku, a to konkrétně u obce Novina v Kryštofově údolí nedaleko Liberce. Most vnikl v roce 1900, je dlouhý 230 metrů, tvoří ho 14 oblouků a tyčí se 30 metrů nad zemí.

  • 2.

    Větřák a La Mancha

    Větřák a La Mancha
    Autor: IG: depox81/pilargonzalezaller

    Chystali jste se v létě do španělské autonomní oblasti La Mancha, která je proslulá svými větrnými mlýny na trávou zarostlých kopcích? Letos v létě to možná nedopadne, ale smutní z o toho být nemusíte. Naopak. Peníze za pohonné hmoty ušetříte, když se vydáte do obce Jalubí nedaleko Uherského Hradiště.

  • 3.

    Kostel svaté Ludmily a katedrála ve městě Chartres

    Kostel svaté Ludmily a katedrála ve městě Chartres
    Autor: IG: chlebiiik/achartresphotography

    Když se zkušený cestovatel zadívá na kostel svaté Ludmily, který stojí na Náměstí Míru v pražských Vinohradech, musí ho něco zarazit. No jistě! Vždyť vypadá prakticky na chlup stejně, jako oblíbená francouzská katedrála ve městě Chartres, která nese neméně slavný název Notre Dame.

  • 4.

    Prachovské skály a Čang-ťia-ťie

    Prachovské skály a Čang-ťia-ťie
    Autor: IG: pavelmegophoto/ajesusphoto

    Ani milovníci skalních útvarů nezůstanou toto léto ochuzeni o skvělé zážitky a krásná panoramata, a to ani nemusí vyrazit do oblasti Čang-ťia-ťie, legendárního národního parku z provincie Hunan, který si zahrál ve filmu Avatar. Podobné výhledy si totiž může kdokoli vychutnat i u nás, a to konkrétně v Prachovských skalách ležících v příznačně nazvané oblasti Český ráj kousek od Jičína nebo Turnova.

  • 5.

    Vyhlídka Máj a Horseshoe Bend

    Vyhlídka Máj a Horseshoe Bend
    Autor: IG:jerzy.michalka/travelingpowder

    Mnozí tvrdí, že útvary, které vytvořila řeka Coloradu v americkém státě Arizona nespatříte nikde jinde na světě. Jistě, co do velikosti a majestátnosti je slavná zatáčka řeky nazvaná Horseshoe Bend, tedy „Ohyb podkovy“, asi tím nejlepším, co oblast nabízí, ale i u nás v Česku existuje podobné, neméně romantické místečko. Vyhlídka Máj leží u obce Teletín a je z ní překrásný výhled na řeku Vltavu.

  • 6.

    Tichá soutěska v Českém Švýcarsku a soutěska Oneonta v Oregonu

    Tichá soutěska v Českém Švýcarsku a soutěska Oneonta v Oregonu
    Autor: IG: the.travel.people/cestovatele.info

    Soutěsky jsou vyhledávanými místy prakticky všech fotografů. Jejich temná zákoutí vytváří často překrásné scenérie a míří do nich ročně miliony turistů. Výjimkou není ani místo zvané Oneonta v americkém státě Oregon, kde se soutěskou klikatí řeka Columbia. Že je to ale povědomý pohled? To si pište! Stejně, ne-li lépe, vypadá i Tichá soutěska v Českém Švýcarsku, které leží nedaleko města Hřensko a vede jím říčka Kamenice, kde ochránci mimo jiné znovu vysazují třeba původní lososy.

  • 7.

    Velké Žernoseky a údolí řeky Douro v Portugalsku

    Velké Žernoseky a údolí řeky Douro v Portugalsku
    Autor: IG: pavelmegophoto/ajesusphoto

    Ročně míří statisíce turistů za vinařskými zážitky na svahy a vinice v Itálii, Francii, Španělsku nebo jako v tomto případě do Portugalska na tamní kopce v okolí řeky Douro. I v Česku ale taková místa snadno najdete a nemusí to ani být na Moravě. Ve vesnici Velké Žernoseky na Litoměřicku to vypadá téměř identicky, také se tam pěstuje víno, jen místo portugalské řeky údolím protéká Labe a z tamních vyhlídek je krásně vidět na České středohoří, které je sopečného původu.

  • 8.

    Hrad Kašperk a hrad Dunluce

    Hrad Kašperk a hrad Dunluce
    Autor: Facebook Plzeňský kraj

    Zřícenina hradu Dunluce, to je místo, kam ročně zamíří skutečně miliony turistů. Starobylé hradby nad divokými mořskými útesy zkrátka uhranou každého návštěvníka. Na Plzeňsku je ale hrad, který skotskou chloubu dost připomíná. Jmenuje se Kašperk a jeho stavbu má na svědomí slavný Karel IV.

  • 9.

    Lom Rabí a Modré jezero

    Lom Rabí a Modré jezero
    Autor: Facebook Plzeňský kraj

    Průzračně smaragdová voda ve skalnaté krajině, to je typické místo, které láká turisty. Podobných je celá řada třeba v národním parku Tongariro na Novém Zélandu, kde leží tamní Modré jezero. To si ale barvou ani tvarem nezavdá s lomem Rabí, který leží kousek od Sušice v podhůří Šumavy a je oblíbeným místem k přírodnímu koupání.

  • 10.

    Kašperské hory a národní park Glacier

    Kašperské hory a národní park Glacier
    Autor: Facebook Plzeňský kraj

    Míst, jakým je národní park Glacier, který leží v americkém státě Montana a přímo sousedí s Kanadou, na světě už příliš nezbývá. Je plný hornatých zalesněných horizontů táhnoucích se až do neznáma. Kašperské hory ale nabízí podobné vyhlídky, a navíc si můžete projít i cestu okolo tamního Zlatého potoka, kde se dal dříve najít i kov, podle kterého nese vodní tok svůj název. Vydejte se tam na příjemnou procházku a třeba budeme mít štěstí!

  • 11.

    Velká synagoga v Plzni a Zalaegerszeg v Maďarsku

    Velká synagoga v Plzni a Zalaegerszeg v Maďarsku
    Autor: Facebook Plzeňský kraj

    Málokdo asi zná města v maďarské župě Zala nesoucí složité jméno Zalaegerszeg, ale ti, kdo ano, si jistě vybaví tamní pestrobarevnou budovu. Velmi podobná a možná i hezčí, stojí v ulici Sady Pětatřicátníků v Plzni, nese název Velká synagoga a je skutečně největším židovských chrámem v České republice.

  • 12.

    Hradlový most v Rechli a Bali

    Hradlový most v Rechli a Bali
    Autor: Facebook Plzeňský kraj

    Do zahraničí pak Češi nemusí jezdit ani za bájnými vodními stavbami, třeba takovými, které nabízí exotický ostrov v Indonésii Bali. V Rechli se přes řeku Vydru klene unikátní hradlový most, který je dlouhý 72 metrů a jedné se o věrnou kopii původní stavby, která na místě dříve stávala. Cesta k němu je snadná a vede od něj šest kilometrů dlouhá bezbariérová stezka kolem tamního Vchynicko-tetovského plavebního kanálu.

  • 13.

    Černé jezero a jezero Gosh

    Černé jezero a jezero Gosh
    Autor: Facebook Plzeňský kraj

    Arménie je země, která se zatím poněkud vyhýbá hlavnímu toku turistů, ale to neznamená, že nenabízí překrásná místa na výlety. Jedním takovým je třeba temné jezero Gosh. Mnohem temněji, ale přitom stejně kouzelně, působí i český skvost, Černé jezero, které je ledovcového původu, leží v nadmořské výšce 1008 metrů nad mořem a na první pohled má skutečně černou barvu, a to díky odrazům temného lesa kolem jeho hladiny.

  • 14.

    Žampašský most a viadukt Nine Arch na Srí Lance

    Žampašský most a viadukt Nine Arch Bridge na Srí Lance
    Autor: IG: tomasgregor/ Shutterstock

    Další z železničních mostů, který se objevuje v naši galerii, může směle konkurovat i slavnému viaduktu Nine Arch Bridge na Srí Lance. Jedná se o Žampašský most, který se svojí výškou 41,73 metrů druhým nejvyšších železničním mostem ve střední Evropě. Leží nedaleko Jílového u Prahy a vede přes něj trať mezi Vraným nad Vltavou a Čerčany. Překlenuje údolí Kocour.

  • 15.

    Hrad Bouzov a hrad Bran

    Hrad Bouzov a hrad Bran
    Autor: David Malík, Profimedia.cz

    Hrad Bran je v Rumunsku naprostou legendou ležící na pomezí Transylvánie a Valašska. Svoji slávu získal kvůli temnému vzhledu, poloze a hlavně proto, že ho Bram Stoker situoval do svého románu Dracula jako sídlo upířího vladaře. Velmi podobně ale vypadá jiný, neméně krásný hrad, a to Bouzov u města Loštice v Olomouckém kraji. Ke své tvorbě si pro jeho zachovalý stav volí řada filmařů.

  • 16.

    Hradec nad Moravicí a Castle de Haar

    Hradec nad Moravicí a Castle de Haar
    Autor: David Malík/Profimedia.cz

    Žádný správný milovník hradů by neměl na svém seznamu zapomenout na Castle de Haar v nizozemském Utrechtu, který svojí krásou láká statisíce návštěvníků. Velmi podobnou architekturou ale oplývá i mnohem bližší stavba, na kterou jsou právem pyšní obyvatelé opavského okresu. Jedná se o zámek Hradec nad Moravicí, kterému se přezdívá „Perla Slezska“ a už na první pohled se jedná o jednu z nejkrásnějších památek na našem území.

  • 17.

    Písek a Kodaň

    Písek a Kodaň
    Autor: Profimedia.cz/ Shutterstock

    Věděli jste, že i v České republice najdete nábřeží plné barevných domků, které zdobí třeba turisty opěvovanou Kodaň v Dánsku? Ne? Tak neváhejte a vydejte se do jihočeského Písku a přesvědčte se na vlastní oči.

  • 18.

    Liberec a Brusel

    Liberec a Brusel
    Autor: Profimedia.cz/ Shutterstock

    Liberec je právem považován za jedno z nejkrásnějších měst na severu naší země a může za to i budova tamní radnice, která si zahrála třeba v posledním filmu o Spider-Manovi. Za architektonickými skvosty proto stačí vyrazit do Libereckého kraje a nikoli do Bruselu, hlavního města Belgie, kde na náměstí stojí velmi podobná stavba.

  • 19.

    Katedrála svatého Víta a katedrála v Kolíně nad Rýnem

    Katedrála svatého Víta a katedrála v Kolíně nad Rýnem
    Autor: Profimedia.cz

    Katedrála svatého Víta v Praze je sama o sobě bez veškerých pochyb světovou památkou, ale i tak si ji do našeho výběru dovolíme zařadit. Dá se totiž moc dobře přirovnat k jedné z nejmajestátnějších staveb na světě, slavné Katedrále svatého Petra v Kolíně nad Rýnem, která má na výšku 157 metrů a ročně do ní zavítá 6 milionů návštěvníků.

  • 20.

    Zámek Lednice a Gloucesterská katedrála

    Zámek Lednice a Gloucesterská katedrála
    Autor: Profimedia.cz

    Velmi podobné budovy, avšak každá zcela v jiné zemi a sloužící ke zcela jiným účelům. Přesně tak by se dala popsat slavná britská Gloucesterská katedrála, tedy oficiálně katedrála sv. Petra a Nejsvětější a nedělitelné Trojice, která leží v opatství sv. Petra založeném už v roce 679 a točil se zde i Harry Potter. Naproti pak stojí český zámek v Lednici, který je oblíbenou destinací pro mnoho tuzemských i zahraničních turistů.

  • 21.

    Krkonoše a Yellowstone

    Krkonoše a Yellowstone
    Autor: Profimedia.cz/ Shutterstock

    Nejstarší národní park USA proti nejstaršímu národnímu parku v České republice, to je souboj této fotografie. Za krásnými vodopády a rozsáhlými údolími plnými stromů nemusíte totiž do Yellowstonského parku, ale stačí, když zamíříte směrem na Trutnov nebo Vrchlabí za nimiž leží Krkonoše.

  • 22.

    Punkevní jeskyně a Carlsbadské jeskyně

    Punkevní jeskyně a Carlsbadské jeskyně
    Autor: Profimedia.cz/ Shutterstock

    Jestli je něčím Česká republika, a především pak Morava proslavena, tak jsou to jeskyně. Jednou z těch nejkrásnějších je Punkevní jeskyně v Moravském krasu. Za podobnými krásami se proto nemusíte vydávat do dalekého Nového Mexika, ale stačí, že s rodinkou sednete do auta a ujedete maximálně pár stovek kilometrů.

  • 23.

    Propast Macocha a jeskyně Son Doong

    Propast Macocha a jeskyně Son Doong
    Autor: Shutterstock

    Na závěr tu máme typ na výlet, který všem cestovatelům ušetří desítky tisíc za letenky, benzín a další výdaje spojené s cestou do dalekého Vietnamu, kde leží jeskyně Son Doong, chlouba národního parku Phong Nha-Ke Bang. I u nás totiž máme podobné místo, o kterém jsme se všichni učili ve škole. Je jí propast Macocha, 138,4 metrů hluboká chlouba Moravského krasu.

    Fotogalerie
    24 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 8

peggy111@seznam.cz: NEVIM DOVOLENA V ROUSKACH ČERVENCI -SRPNU? MY RUSIME DOVOLENOU V CERVENCI V TREBONI POKUD BUDOU NADALE ROUSKY ŠKODA UZ JSME MELI ZAPLACENI PENZION

(16. 04. 2020 12:41)

sidneyfoster: Taky můžete stejně jak spousta dalších průběžně pracovat. A až budete mít 45 dní dovolené tak můžete přemýšlet jestli vám ji seberou nebo proplatí

(09. 04. 2020 17:45)

illyria: Tohle léto bude super... Už sem zarezervovala chatku na Kamencovém jezeře... Celá nadšená... To bude po 20ti letech poprvé, co nepoletím k moři... No, ale jestli to bude moje největší oběť na oltář koronaviru, tak budu šťastná.

(08. 04. 2020 15:02)

marlen52: tady je krásně lidi pořádně neznají Česko hlavně že každý hned k moři aby sousedi viděli že na to máme

(03. 04. 2020 15:57)

offline: Bohužel lidí je velký nadbytek, tak zbylo i na ty lesy a specielně Čechů je snad miliarda, protože jsou nas raní úplně všude.

(02. 04. 2020 20:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy