Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nepromyšlené, tvrdí ekonomové o zrušení superhrubé mzdy. Pro Babiše a Hamáčka mají vlastní recept

Autor: ČTK - 
30. srpna 2020
14:22

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmu není od vlády promyšlený krok, který navíc ohrožuje vývoj a udržitelnost veřejných financí. Vláda by se měla spíše soustředit v souvislosti s dopady pandemie koronaviru na snižování nejistoty ohledně dalšího vývoje. Ta totiž velkou měrou přispívá k negativnímu vývoji ekonomiky. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli guvernér ČNB Jiří Rusnok, předsedkyně komise pro spravedlivé důchody ministerstva práce a sociálních věcí a členka KoroNERV-20 Danuše Nerudová a ekonom CERGE-EI Filip Matějka.

Rusnok navíc upozornil, že daň z příjmu by se měla v kontextu českého daňového systému spíše zvyšovat, protože je extrémně nízká. Snižovat by se podle něj mělo sociální pojistné nebo další věci, které celkově prodražují pracovní sílu v ČR. „Všichni se předhánějí, jak chtějí daně snižovat v zemi, kde se skoro žádné daně z příjmu už neplatí. Daň příjmu v kontextu české daňové soustavy by se měla zvyšovat a ne snižovat, protože ji máme extrémně nízkou. V kontextu Česka je to zbytečně řada vyhozených desítek miliard korun,“ uvedl guvernér ČNB.

Vládní koalice se shodla na zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Příjmy rozpočtu by opatřením měly přijít o 74 miliard korun.

Rusnok: Vláda nesmí řešit spoustu věcí

Vláda minimálně nesnižuje nejistotu v ekonomice. Chrlí nápady ve spojitosti s nějakým politickým cyklem. Dělají se věci, které vypadají líbivě. Je třeba ale zajistit do budoucna přiměřenost veřejných financí s ohledem na nejistý ekonomický vývoj. Je třeba, aby se vláda soustředila na několik málo věcí, které mají zmenšit nejistotu, a ne řešit spoustu věcí,“ uvedl dále Rusnok.

Navíc podle něj snížení daně z příjmu nepovede k tomu, že by lidé více utráceli a tím podpořili spotřebu, která je jednou z významných složek výkonu ekonomiky. „Velká část lidí ty peníze spíše uspoří, což ekonomiku nenakopne,“ dodal.

Podle Nerudové je problémem hlavně výše odvodů

Nerudová upozornila, že nižší sazbu daně z příjmu v rámci EU má po ČR už jen Rumunsko, a to deset procent. I podle ní je spíše problémem výše odvodů na sociálním pojištění. „Tohle je velká chyba a vláda by se měla soustředit na akutní věci,“ uvedl i Matějka.

Ohledně opatření na podporu ekonomiky kvůli dopadům šíření koronaviru se Nerudová domnívá, že vláda by měla postupně ukončit kroky na podporu podnikatelů a ekonomiky. „Osobně si myslím, že tato doba končí a stát by se měl z ekonomiky stáhnout a měl dát příležitost, aby se ekonomika mohla sama restrukturalizovat,“ uvedla. Přislíbená pomoc podnikatelům ve výši 5,4 procenta HDP byla podle ní dosud vyčerpána z třetiny.

„Smysl podpora již nemá. Dříve bylo potřeba, aby se během dvou měsíců vše nerozbilo. Po uvolňování opatření ale vláda neví lépe než podnikatelé, kde utrácet peníze,“ uvedl i Matějka. Největším cílem vlády by nyní podle něj mělo být snižování nejistoty. „Za poklesem ekonomiky je z poloviny nejistota. Na to vláda necílí,“ dodal.

PPP150W ( 31. srpna 2020 20:59 )

A v čem lže? Nejspíš chtěl říct, že superhrubá mzda mohla být zrušená už v roce 2018 na základě návrhu ODS, tedy v době, kdy byla ekonomika v dobré kondici a vzniklý schodek by ji tolik nepoznamenal. Nerozumím vám.

marmat ( 31. srpna 2020 15:55 )

peyotl: LŽETE I.LIGU......ZA KOLIK ???
Nikdo nefejkuje takhle zadarmo a zaníceně....a 100% demagogicky !!!
*****
9.8.2018-Novinky.cz
Fiala podotkl, že zrušení superhrubé mzdy obsahuje i programové prohlášení vlády, a koalice hnutí ANO a ČSSD by proto měla návrh podpořit.
Předložíme to až za rok, řekla ministryně
Vláda má zjednodušení daňového systému a zrušení superhrubé mzdy jako jednu z priorit. Opatření chce ale předložit až příští rok a účinné by mělo být až od roku 2020.

marmat ( 31. srpna 2020 15:46 )

Nepromyšlené od Schillerové s Babišem s poradci včetně prof.Švejnara ???
Regulátor Rusnok je marná sláva.....V BUBLINĚ

Vaclav Trefil ( 30. srpna 2020 19:02 )

Podle ekonomů mělo Řecko před lety zbankrotovat to samé věštili Itálii a Portugalsku. O zdlužení USA už napsali před dvaceti lety vědecké práce. A jak to dopadlo a zase dopadne. Natisknou se další peníze, něco sežere inflace a jede se dál. Oni totiž věřitelé krach nepotřebují,protože by dostali prd, aktiva státu by bylo 0. Takový ekonomové ať se jdou bodnout. Jo a ještě jsem zapomněl, u některých měn vůbec nefungují ekonomické principy,ale vojenská síla,aby bylo úplně jasno.

panda82 ( 30. srpna 2020 17:32 )

no někdo si dal práci vypočetl z podkladů na NETU, že nás ta sebranka, stojí 30 miliard ročně, a odpovídá to a o pár stovek tu budou vyskakovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa