Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Petříček chce pomoc pro nechtěné české dovolenkáře. Vojtěch s grafem prosí o změnu

Aktualizováno -
5. července 2020
18:25
Autor: ČTK - 
5. července 2020
14:05

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) o možnosti kompenzací pro turisty, kterým se zkomplikovala cesta na dovolenou kvůli tomu, že několik evropských států vyřadilo Česko ze svých seznamů bezpečných zemí. Řekl to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Bude také dál s těmito státy jednat a snažit se jim vysvětlit, že problém s koronavirem je v Česku lokální a že není nutné kvůli tomu přijímat omezení pro všechny české občany. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) obesílá další státy EU s grafem, na kterém odděluje počtu nakažených v Moravskoslezském kraji a zbytky Česka.

Česko zařadily mezi země se středním rizikem nákazy koronavirem Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Kypr. Reagovaly tak na růst počtu nakažených v Česku, zejména kvůli ohnisku koronaviru na Karvinsku. V Lotyšsku a v Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19.

„Lidem to komplikuje situaci, řada lidí kvůli tomu možná ani neodcestuje,“ řekl Petříček. Upozornil jednak na náklady spojené s testováním, které činí zhruba 2000 korun na osobu, jednak na problém s možností nechat se rychle otestovat před zahájením dovolené. Proto je podle něj namístě bavit se o možnosti státních kompenzací za náklady, které lidé s dovolenou mají.

Video  S Polskem je stále problém. Petříček o vyjednávání k otevření hranic i testech na koronavirus  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Vláda marně prosí o vyškrtnutí

Podle Petříčka se Česko snaží v diplomatické rovině s jednotlivými státy situaci řešit a jednat o možnosti návratu na seznam bezpečných zemí. Ministr ale upozornil, že rozhodnutí je plně v kompetenci jednotlivých států, stejně jako Česko samo rozhoduje o podobě svého seznamu bezpečných zemí.

„Nepředpokládám, že bychom se znovu dostali na bezpečný seznam, pokud zde nebude vidět pozitivní trend i v těch lokálních ohniscích. To je náš domácí úkol, v tom musí i vláda udělat víc,“ řekl. Základem podle něj musí být vyřešení situace na Karvinsku.

Vojtěch ukázal, kde je 70 procent případů

„Víc než polovina nových případů covid je v Karviné. Spolu s těmi ve Frýdku-Místku a Ostravě tvoří dohromady více než 70 % všech případů v ČR. Ukazuje to tento graf. Členským státům EU jsme poslali maximum podkladů, aby viděly, že ČR jako celek není epidemiologicky riziková,“ zkouší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) obměkčit Slovinsko, Kypr, Estonsko i Lotyšsko – ale i další váhající státy – aby Čechům daly šanci dál cestovat bez testů a karantény.

Jenže i na twitteru někteří lidí Vojtěchovi připomínají, že pokud je Karvinsko vůči zbytku Česka otevřeným regionem, těžko můžou i zahraniční partneři vnímat jakýkoli rozdílný přístup.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 6. července 2020 12:32 )

Toto vyjadreni hodne de--la, nikdo je tam neposilal,stat neni dojna krava jak si to nekdo představuje,ale vycurancu je u nas hodně

montevideo ( 6. července 2020 10:30 )

Oni tam možná žádní Pražáci ani nebyli. Lůza Feri, Pekarová ani Němcová žádní Pražáci nejsou.

rosicak ( 6. července 2020 07:40 )

S kompenzacema se nějak roztrhl pytel. Jet na dovolenou nikdo nikoho nenutil. Každého osobní rozhodnutí. Riziko si musí nést sám. Zachvilku by byla možnost kompenzovat i vlastní blbost.

gabreta ( 5. července 2020 22:03 )

Přesně! Já udělal to samý a jsem v klídku. Ti nedočkavci, co to ženou do krajnost, mně nezajímají a ať si trhnou! To samý byly zlevněné zájezdy na lyže do Itálie v době, kdy to tam už jelo na plný pecky! Každej strůjcem svýho štěstí, ale za svoje!!

Jaronovaku ( 5. července 2020 21:43 )

Nevím proč by měli kompenzovat. Vždyť se to dalo předpokládat. Taky jsem chtěl jet do zahraničí ale když jsem zvážil pro a proti, tak jsem zůstal doma. Nemohu se sice pochlubit, že budu venku mezi prvními ale to nevadí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa