Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nové hypotéky budou kvůli koronaviru dostupnější. ČNB zmírňuje část podmínek

Aktualizováno -
1. dubna 2020
18:03
Autor: ČTK, for - 
1. dubna 2020
16:11

Pandemie koronaviru má řadu ekonomických dopadů. Tenhle ale dopadne na české občany pozitivně. ČNB totiž zmírnila limity pro posuzování nových hypoték. Např. vzroste limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti na 90 procent z dosavadních 80 procent. Drobných novinek je více. Podle České bankovní asociace se jedná o snahu o oživení trhu. Přisuzují to i poklesu na trhu Airbnb.

Česká národní banka dnes uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) zvýšila na 90 procent z 80 procent.

Poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) zvýšila ze 45 na 50 procent. Poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila. ČNB o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

„V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, kdy je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými. Proto jsme učinili naše dnešní rozhodnutí,“ uvedl guvernér Jiří Rusnok.

S Rusnokem hodlal o drahých hypotékách jednat i premiér Andrej Babiš (ANO), který o problematice mluvil i v pořadu Ptám se, pane premiére. „Lidé by měli mít komfort, aby pak také měli děti,“ uvedl Babiš ve studiu Blesku.

Následně se v sídle ČNB s Rusnokem skutečně sešel. Namísto drahého bydlení a hůře dostupných hypoték v Česku se však řešily především dopady koronavirové pandemie.

Video  Tisková konference Andreje Babiše a Jiřího Rusnoka po jednání v sídle ČNB  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V případě ukazatele LTV mohou banky nadále uplatnit pětiprocentní výjimku pro hypotéky s vyšším ukazatelem LTV. Dosavadní možnost poskytovat maximálně 15 procent celkového objemu hypoték s LTV mezi 80 až 90 procenty pak ČNB zrušila. Úpravy ukazatele LTV se podle ČNB netýkají tzv. investičních hypoték.

Podle ukazatele DTI, který byl zrušen, neměl dluh žadatele o hypotéku překročit devítinásobek ročního čistého příjmu.

K omezením hypotečního trhu vedl ČNB v minulosti rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. Banka se obávala, že v případě zhoršení ekonomického vývoje by se mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením, což by se dotklo následně i bank.

Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB mají podobu doporučení bankám, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si ČNB mohla tato pravidla vynutit. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí. Novelu Sněmovna v lednu prozatím schválila v prvním čtení. V návrhu novely je také snadnější přístup k hypotékám pro mladé do 36 let.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok při rozhovoru pro Blesk Guvernér České národní banky Jiří Rusnok při rozhovoru pro Blesk | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Bankovní rada ČNB dnes také rozhodla o odložení projednání Zprávy o finanční stabilitě 2019/2020 o jeden měsíc, a to na 18. června. Důvodem je získání času na lepší vyčíslení dopadů koronavirové pandemie na domácí finanční sektor. Zpráva o finanční stabilitě tak bude zveřejněna 8. července.

Snaha o oživení trhu, míní asociace

„Trh Airbnb je mrtvý a zahraniční investoři se budou držet nějakou dobu zpátky. Prodeje rezidenčních nemovitostí tudíž půjdou v tuto chvíli těm, kdo opravdu potřebují bydlení. Tak je to také ze strany ČNB myšleno, a proto by to mohlo opravdu pomoct. Nad tímto aspektem nicméně visí otazník, spočívající v současné atmosféře nejistot a pesimistické nálady, která může stimul hypotečnímu trhu oslabit,“ uvedl poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Banky s reakcí zatím vyčkávají. „Zatím jde o zcela novou informaci, která přichází v momentě, kdy zároveň rostou rizika. Jak k této nové informaci jako banka přistoupíme, bude otázkou nadcházejících dní,“ sdělila mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

„Krok ČNB je pro nás nový a překvapivý vzhledem k jejím dosavadním postojům. V nejbližší době tuto změnu vyhodnotíme a rozhodneme, jak ji promítneme do schvalovacích postupů,“ doplnil generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Uvolnění limitů v této době je určitě pozitivní krok vůči klientům, kteří uvažují o hypotečním úvěru, míní Daniel Horňák z realitní společnosti Bidli. K době, kdy mohou mít snížené příjmy, které ale plně dostačující na splácení hypotéky, by původní limity mohly být opravdu překážkou pro dosažení hypotečního úvěru. Zvláště uvolnění limitu hodnoty nemovitosti vůči úvěru podle něj značí, že se ČNB neobává nadměrného poklesu cen nemovitostí.

Uvolnění limitů podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy dokládá, že obava ČNB z přehřívání hypotečního a potažmo nemovitostního trhu rapidně polevuje. Je podle něj pravděpodobné, že v dohledné době dojde k dalšímu uvolnění limitů. Místo limitů nyní nemovitostní trh ještě účinněji ochlazují dopady boje s koronavirem. Nemovitostní trh projde útlumem, nelze vyloučit pokles cen v hůře situovaných lokalitách. Zároveň bude klesat ochota lidí zadlužovat se a brát si hypotéku, podotkl.

Aktuální opatření ČNB by v kombinaci s pravděpodobně stagnujícími cenami nemovitostí mohly u části české veřejnosti nezasažené současnou krizí vyvolat vyšší poptávku po vlastnickém bydlení, a poskytnout tak impulz pro nové hypotéční úvěry, uzavřel analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

2222 ( 1. dubna 2020 20:32 )

Najednou jsou banky ochotny být dostupnější?
Je potřeba nachytat víc telat,co nebudou mít za půl roku co do h.u.b.y.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa