U některých bank už úrokové sazby hranici 3% atakují, což potvrzují i slova hypotečních specialistů z hyponamiru.cz: „Po naší poslední aktualizaci a komunikaci s bankami, kdy na každodenní bázi monitorujeme aktuálně nejnižší možné úrokové sazby, potvrzujeme, že úroky atakují 3 %.“

Důvodem je mimo jiné i fakt, že Česká národní banka zvýšila repo sazbu ze 2 % na 2,25 %. Co to pro zájemce o hypotéku znamená? Banky si od centrální banky budou půjčovat dražší peníze, to vede k dražší hypotéce pro vás.

Levné hypotéky s úrokovou sazbou kolem 2 % definitivně končí!

Zatímco v roce 2019 úrokové sazby hypoték klesaly, letos tomu bude jinak. To ostatně už začátkem října odhadoval analytik hyponamiru.cz Ing. Lukáš Komínek. Velké banky začaly sazby hypoték zvedat. Patřila mezi ně Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank i Raiffeisenbank. Na přelomu roku je následovaly další banky.

Autor: hyponamiru.cz

Úrokové sazby budou růst i dál

Právě teď je ten nejlepší čas sjednat si novou hypotéku za výhodných podmínek, nebo refinancovat tu stávající.

Jak říká Miroslav Majer, CEO hyponamiru.cz: „Zdražení úrokových sazeb je definitivně tady! Banky vyprodávají poslední levné hypotéky, které rychle mizí. Získejte ji i pro sebe – stačí málo. Zagarantujte si úrokovou sazbu 2,09 % s pojištěním schopnosti splácet, 2,29 % bez něj. Sazby platí pouze do vyprodání slev, získají ji ti nejrychlejší.“

Náš tip: Chcete si sjednat jednu z posledních levných hypoték? Využijte služeb online hypotéčních specialistů, k dispozici vám je i hypoteční kalkulačka, která vám spočítá i výši splátek.

Víte, že důvodem růstu úrokových sazeb jsou rostoucí spotřebitelské ceny, vyšší marže poskytovatelů a vyšší výnosy desetiletých státních dluhopisů?

Repo sazba se zvýšila

Zatímco na prosincovém zasedání ČNB výši repo sazby neměnila, začátkem února došlo ke změně. 7.2. se konalo další zasedání, kde repo sazba poposkočila ze 2 % na 2,25 %.

Zájem lidí o hypotéku poklesne

Jak dál odborníci fintechu hyponamiru.cz odhadují, dá se očekávat také to, že lidé začnou odkládat pořízení nemovitosti na příhodnější dobu. Česká ekonomika zpomaluje, výdělky stagnují, pravděpodobně se mírně zvýší i míra nezaměstnanosti. Marže hypoték jsou teď tak nízké, že banky nemají příliš možností, jak úrokové sazby snížit a klienty nalákat.

Autor: hyponamiru.cz

Poptávku brzdí i vysoká cena nemovitostí

Po zavedení nových ukazatelů hypoték DTI a DSTI mnozí obyvatelé velkých měst na potřebnou výši hypotéky nedosáhnou, výstavba je pomalá, nabídka nemovitostí v některých oblastech dokonce nedostatečná. Byty jsou nadhodnocené podle výpočtů ČNB o 15-20 %. K omezení zájmu o hypotéky může v budoucnu vést i úprava limitů ukazatelů LTV, DTI a DSTI pro poskytování hypotečních úvěrů.

Nepropásněte šanci získat jednu z posledních hypoték s nízkou úrokovou sazbou a sjednejte si ji co nejdříve. Hypoteční specialisté fintech startupu hyponamiru.cz vám s tím pomohou.