Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda znovu vypíná Česko: Zavře hospody i hotely, obchody pojedou dál. A zákaz kávy v kelímku končí

Aktualizováno -
14. prosince 2020
19:35
Autor: ČTK, trm, Sabina Dračková, Jakub Veinlich - 
14. prosince 2020
16:48

Vláda na návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) rozhodla o tom, že se Česko vrátí ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Přísnější stupeň bude platit od pátku. Znovu se zavřou hotely, restaurace, bary, vnitřní sportoviště, fitness centra či bazény. Naopak otevřené mohou zůstat všechny obchody a také služby, tedy například kadeřnictví. Za přísných podmínek mohou fungovat od 18. prosince i ski areály. Premiér Andrej Babiš (ANO) už dopoledne slíbil provozům, které budou muset zavřít, stoprocentní kompenzace. Ministerstvo školství zároveň oznámilo, že kvůli epidemii prodlouží vánoční prázdniny, děti a studenti půjdou do školy naposledy v pátek 18. prosince. Ministr zdravotnictví také přidal doporučení k tomu, jak mají vypadat Vánoce například s prarodiči. Radí respirátory FFP2 a štědrovečerní stůl a další hodování s rozestupy.

Do přísnějšího stupně se Česko vrátí jen dva týdny po rozvolnění. Všechna opatření začnou platit úderem pátku. „Riskovali bychom ke konci měsíce možná 10 tisíc nakažených a to nechceme,“ řekl Babiš. Dodal, že je 5 tisíc nakažených zdravotníků. „Bojují z posledních sil,“ řekl předseda vlády.

„Já prosím o pochopení a toleranci,“ řekl Babiš. „Je nám nesmírně líto, že jsme k tomuto kroku museli přistoupit,“ přidal se ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Řekl také, že lidé, kteří leží v nemocnicích nebo na covid-19 zemřeli, nejsou cizí lidé, ale mnohdy naši známí a blízcí.

Zavřou hospody i fitka. Do solárií se může

Kdy zavřou restaurace, hotely a případně další provozovny, nebylo dlouho jasné. Vládní představitelé se ve veřejných výstupech na termínu neshodovali. Nakonec zavřou restaurace, bary nebo vnitřní sportoviště od pátku. Restaurace budou moci fungovat jen s výdejovými okénky. Omezení bude zatím platit do 23. prosince, tedy do konce nouzového stavu. Ten chce ale vláda prodloužit. Znovu také vstoupí v platnost zákaz nočního vycházení, a to od 23:00 do 5:00.

Po pouhých 15 dnech musí znovu zavřít také muzea a galerie. Solární studia zůstávají otevřená, sauny a wellnes a fitness centra naopak musí zavřít, upřesnil ministr průmyslu Havlíček.

Nedělní zákaz prodeje nebude obnoven, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ministři se také vrátili ke svému usnesení, které zakázalo prodej veškerých nápojů k okamžité konzumaci mimo vnitřní prostory provozovny. Zákaz, doprovázený zmatky spojenými s jeho formulací, vyvolal značnou kritiku. Hamáček se za něj omluvil, bude potřeba jej podle něj upravit. To se nakonec stalo. Lidé si budou moci znovu koupit kávu či čaj do kelímku, alkohol ovšem ne.

Kabinet také umožní otevření lyžařských středisek. Vleky se mohou rozjet od 18. prosince, ale lidé se na horách nemohou ubytovat a jídlo nebo pití si mohou koupit jen u výdejního okénka.

V obchodech bude nadále platit pravidlo 15 metrů čtverečních pro jednoho zákazníka. Restaurace budou moci využívat prodej prostřednictvím výdejních okének, a to mimo dobu, kdy bude zákaz vycházení, řekl ministr Blatný.

Setkávání jen v šesti lidech

Tři následující dny mají být na to, aby se všichni stihli na změnu nachystat, podotkl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Přechod do 4. stupně tak nastane k pátku.

Budou však nadále umožněné návštěvy v domovech důchodců. Vláda také podle Blatného dala na Sněmovnu, když upravila, aby nyní mohly zůstat otevřené obchody. 

Opět bude platit zákaz vycházení. Shromažďování bude umožněno do 6 osob. Děti půjdou do školy před Vánoci naposledy v pátek, připomněl Blatný.

Vánoce s rodinou v respirátoru

Na dotaz Blesk Zpráv ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přidal také doporučení k vánočnímu setkávání rodin. „Zejména máme-li mezi sebou někoho, kdo je seniorem, bylo by korektní k němu, abychom všichni měli na sobě minimálně FFP2 respirátor bez výdechového ventilu včetně toho seniora během té návštěvy,“ řekl.

Blatný zdůraznil, že se to týká i případů, kdy mají lidé u sebe doma na Vánoce příbuzného, který jinak bydlí například v domově důchodců.

„Pochopitelně když se jedná o tu vlastní večeři, tak tam jistě respirátor ani roušku mít nebudeme, ale vždycky se dá dohodnout a domluvit se v rámci rodiny tak, aby štědrovečerní stůl byl nachystaný tak, abychom k sobě nebyli příliš blízko,“ poradil ministr.

Očkování se chystá

Podle premiéra Andreje Babiše se připravuje podrobný plán očkování. „Vypadá to, že koncem měsíce už přijde zásilka vakcín,“ řekl premiér s tím, že je potřeba lidi přesvědčit, aby se nechali očkovat.

Vláda odsouhlasila nákup šesti milionů injekčních stříkaček a dalších potřebných prostředků k očkování prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv nad rámec toho, co zajišťuje Evropská komise.

10 miliard na kompenzace

Zasažení podnikatelé budou moci čerpat 100 procent mezd. Bude pokračovat také program COVID nájemné. „Všechny dotčené organizace vlastně dostanou za tři měsíce plné nájemné,“ řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Zavřené hotely budou moci dostávat 100 až 330 korun za den za pokoj. Gastropodniky dostanou speciální bonus, který se bude vypočítávat podle velikosti provozovny s ohledem na počet zaměstnanců. Provozovatelé restaurací a hospod by měli moci dostat 400 korun na den - vztaženo k jednomu zaměstnanci.

Tyto kompenzace vyjdou celkem na 10 miliard korun.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

rapid15 ( 15. prosince 2020 13:39 )

Svět bude po koronaviru, který tady může být i 3,5,8 let, jiný. Ti co dne nejvíc natahují ruce by si to měli včas uvědomit, smířit se s tím, že prostě budou muset dělat něco jiného.Nelze celá léta dotovat jednu skupinu vybranou lepšolidí. Na pracáku, kde se lidé ocitají ne vlastní vinou , se dnes také nikdo nezajímá o to, co by uchazeč rád dělat. Ber co je , nebo běž a starej se.
Hoteliéři jsou nespokojení , Pekarové se to též tradičně nelíbí.
Tak to vypadá, že Babiš zase zbytečně vyhodil dalších 10 miliard.
Jednou je EU budeme muset vrátit, perfektně zajištěné děti a vnuci hoteliérů to ale asi nebudou.

rapid15 ( 15. prosince 2020 13:27 )

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/dom­luvi­li-jsme-se-na-necem-jinem-podnikatele-pranyruji-vladni-pomoc-133782

Vidíš, stejně se jim to nelíbí .
V Německu prý dostávají víc . Hoteliéři asi netuší že jsme v Čechách.
A také , což Havlíček včera skromně neřekl, budou mít nárok ještě na ošetřovné, jen co sněmovna zase odpouhlasí ten znovuvrácený daňový balíček, který nádherně přilepšuje jen těm bohatým . Navíc dostali na spolupracující manželku , což dosud nešlo. Mohou kombinovat úplně všechny možnosti , co otevřená ruka páně (podle nich neodstatečně ) dává

moro ( 15. prosince 2020 12:16 )

Už je mi z toho skuhra i hospod a hotelu, špatně. Chtěli by 100% peněz za to že jsou doma. Postihla ta nemoc všechny lidi. Co rodiny co museli být doma s dětmi mají 100%?Ty hospody co nejsou líný a jen natahuji ruku začali péct cukroví delajivanocky a nebo dělají brigády v jiném oboru. A služba a výrobci nemají také nic protože jsou jen OSVČ nikdo jim nic nedá a když mohou vyrábět nemají komu prodávat nikdo z nemocnic a školek nekupuje co zrovna nutné nepotřebuje. Neznám zokoli žádného chudého majitele ho

user ( 15. prosince 2020 04:06 )

Ty musíš být Pirát co jede na fakt hustým matroši.

user ( 15. prosince 2020 04:04 )

Určitě máte pravdu, věřím, že s Vámi budou souhlasit i Vaši rodiče a prarodiče co jim v nemocnici řeknou, že je plno a ať si umrou v klidu domova.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa