Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vláda opět přiškrtí Česko: Od středy hospody, po víkendu vše? Ve hře je i další lockdown

Autor: David Polák - 
14. prosince 2020
05:00

Premiér Andrej Babiš (66, ANO) v roli šéfkuchaře, jeho ministři coby pomocní kuchtíci. Vláda se dnes zase chystá vařit a teď se pár hodin či dnů budou všichni přít, jaká z proticovidových opatření nám naservírují k Vánocům. Každý z ministrů chce do bublajícího kotle přihodit něco ze svých ingrediencí. Jak to bude chutnat, až se to všechno zamíchá? Nikdo z nich netuší. Bojují o Řád myšího kožíšku, ale mohou si vysloužit jen další zlobu těch, jejichž životy ovlivňují. Ve hře je další lockdown!

Skóre PES, věčně pozměňovaného systému, kterým se řídí naše životy, je nyní na hodnotě 71, jenom pět bodů od nejvyššího stupně. Dosud žijeme v rámci pravidel třetího stupně, to se ale po necelých 14 dnech od jejich uvolnění změní. Česko vkročí do čtvrtého, a co nevidět možná zpět do pátého stupně.

Vláda se pře o to, od kdy zpřísňovat opatření. Vláda se pře o to, od kdy zpřísňovat opatření. | Archiv Blesku

První přijdou na řadu zcela zdecimovaní hospodští a hoteliéři, ale také třeba majitelé fitnesscenter či sportovišť. Těm vláda podle všeho zavře provozy již tento týden – otázkou je, zda ve středu (navrhuje ministr zdravotnictví Blatný a šéf krizového štábu Hamáček), či až v pátek nebo v sobotu (navrhuje Havlíček).

Slovenský scénář

Mnohem bouřlivější diskuze se ale očekává nad druhým tématem: Zavřít i vše ostatní? Prakticky další lockdown? Podle informací Blesku jeden ze scénářů počítá s tím, že by po vzoru Slovenska či Německa vláda uzavřela obchody již v pondělí 21. prosince! Není však jasné, koho přesně by se to týkalo. I o to se budou ministři přít.

„Uvažujeme o tom, že by se mohly udělat nějaké výjimky v oblasti obchodu a služeb,“ prohlásil ministr průmyslu Karel Havlíček (51, za ANO) v Partii. Premiér Babiš by zase chtěl zakázat vánoční trhy. Podle něho se tam shlukují lidé, kteří tam konzumují nápoje v kelímku. A proto podle předsedy vlády stát konzumaci a prodej nápojů s sebou zakázal.

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů, ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut 
Video se připravuje ...

Na to se ale snesla velká kritika veřejnosti, ale i politiků. Podle ministra Havlíčka za problémy na trzích mohou hlavně radnice. „Nepodařilo se jim situaci ohlídat. Když nebylo možné prodávat nápoje na trzích, v jejich okolí se otevřely restaurace, které je prodávaly do kelímků,“ uvedl šéf rezortu s tím, že zákaz prodeje s sebou byl nešťastně komunikován. Změna by už ale mohla nastat dnes, kabinetu totiž obnovení prodeje do kelímku navrhne ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD).

Nové kompenzace

S uzavřením hotelů, restaurací a dalších zařízení se dá také očekávat dlouhá diskuze nad kompenzacemi státu. Šéf průmyslu Karel Havlíček podle informací Blesku bude chtít například podpůrný program pro hoteliéry, v rámci kterého obdrží příspěvek na pokoj na každý den, kdy nemohl být hotel nebo penzion v provozu. O jeho výši se ale povede právě dnes diskuze.

Současně chce Havlíček také proplácet mzdy pro všechny zaměstnance v těchto podnicích ve výši 100 procent včetně odvodů. Podobně to má být i u restaurací. To vicepremiér Hamáček zase bude navrhovat rakouský model pro odškodnění živnostníků, které má být minimálně ve výši 80 procent jejich loňského obratu.

Nákupní centra byla poloprázdná

Možnosti nakoupit si před plánovaným zpřísněním Češi o víkendu zase tolik nevyužili. Obavy epidemiologů z dlouhých front a rvaček mezi regály se nenaplnily a nákupní centra byla poloprázdná. Stříbrná neděle přitom obvykle znamená žeň pro obchodníky a rekordní tržby. Důvodem mohl být strach z viru nebo si lidé obstarali dárky již dříve na internetu.

marmat ( 14. prosince 2020 19:59 )

mord: Asi jste dostal ale fest na MORDU, co ???
A napište "chudému" Fialovi, bude Vám líp !!!

marmat ( 14. prosince 2020 19:42 )

krapotkin: vás to sebralo na 99%....

marmat ( 14. prosince 2020 19:40 )

testujete admina ??? PRAVIDLA ???

marmat ( 14. prosince 2020 19:39 )

f7g7s: Emigrujte....jste na hraně nervových sil
Nabízí se i Německo a Slovensko s daleko horšími/ostřejšími
MEGA opatřeními !!!

marmat ( 14. prosince 2020 19:37 )

Sysel: Ostatní "elitu s EET" spasil na chvilku CHVILKAŘ Minář.....
pak ovšem prásknul do bot !!!
Konto běží !!!§§§

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa