Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda podpořila plošné testování v „důchoďácích“ i restart sportu. A nouzový stav do Vánoc?

Aktualizováno -
2. listopadu 2020
17:45
Autor: ČTK, sab - 
2. listopadu 2020
16:30

Vláda odsouhlasila start plošného testování v zařízeních sociálních služeb, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V prvních zařízeních mají testy odstartovat ve středu. Ministr připustil možnost, že by kabinet mohl požádat o prodloužení nouzového stavu až do Vánoc - zatím platí do 20. listopadu. Přiznal také, že zatím neexistuje plán, jak bude Česko opatření rozvolňovat. V Česku se nicméně mohou obnovit profesionální sportovní soutěže, pokud splní přísné hygienické podmínky. Povolený je od středy také trénink profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích.

I o tomto ministři rozhodli:

  • Vláda schválila testování v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb i pro zaměstnance, minulý týden ho podpořila pro klienty. I pro personál se budou používat antigenní testy, které jsou levnější a rychlejší než standardní laboratorní vyšetření. Všichni zaměstnanci musejí nosit respirátory třídy FFP2, budou uvolněné ze státních hmotných rezerv. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

  • Povinnost testovat klienty mají sociální zařízení podle vydaného mimořádného opatření od 4. listopadu, od stejného dne bude platit i pro zaměstnance. První testování musí stihnout do týdne, poté vždy v týdenních intervalech. K testování sociálních pracovníků vydá ministerstvo samostatné mimořádné opatření.

  • V Česku se mohou obnovit profesionální sportovní soutěže, pokud splní přísné hygienické podmínky. Povolený je také trénink profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích, která pro ně byla v rámci vládních opatření proti šíření koronaviru uzavřena od 12. října. Na twitteru o tom informoval předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.
  • Restart soutěží přerušených rovněž před třemi týdny bude postaven na individuálně udělovaných výjimkách. Týká se nejen fotbalu a hokeje, které ho intenzivně prosazovaly, ale všech soutěží napříč sporty schopných splnit hygienické standardy. 
  • Vláda ve Sněmovně podpoří návrh exministra Vojtěcha, který má zjednodušit cestu lékařů k posudkové službě, hygienické službě či epidemiologii.    
  • Prodejci a zprostředkovatelé pojištění asi dostanou kvůli koronaviru delší lhůtu na doložení odborné způsobilosti. Poslanecký návrh podpořila vláda.
  • Ministři už rozhodli o národních zemědělských dotacích v příštím roce. Podle návrhu ministerstva zemědělství by měly zůstat na letošní úrovni a činit 3,8 miliardy korun. Musí to ale schválit Evropská komise.

Česko je letos kvůli šíření koronavirové nákazy už podruhé v nouzovém stavu. Na jaře trval od 12. března do 17. května. Znovu ho vláda vyhlásila na 30 dní 5. října, měl tedy končit. Sněmovna kabinetu povolila zatím prodloužení do 20. listopadu. Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v neděli řekl, že vláda bude poslance asi žádat ještě o další prodloužení, a nouzový stav by mohl trvat až do Vánoc. Omezený je provoz obchodů, služeb, restaurací. Zavřené jsou školy.

Benešová v leopardím oblečku zmínila Vojtěchův návrh

Svým oufitem překvapila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která přišla v kožené bundě a svršku s leopardím vzorem.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) oblékla na tiskovou konferenci po jednání vlády halenku s leopardím vzorem a koženou bundu. (2. 11. 2020) Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) oblékla na tiskovou konferenci po jednání vlády halenku s leopardím vzorem a koženou bundu. (2. 11. 2020) | Blesk

Benešová na tiskové konferenci informovala o souhlasném stanovisku k návrhu bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který se týkal posudkových lékařů. Lékaři, kteří budou chtít působit v posudkové službě, v hygienické službě či v epidemiologii, budou moci snáze získat druhou specializaci.

Specializovanou způsobilost v oboru hygiena a epidemiologie by nově mohli získat i lékaři, kteří v těchto oborech medicíny dlouhodobě působí, ale nemají druhou atestaci. Současná epidemie koronaviru ukázala, že odborníků je v krajských hygienických stanicích (KHS) nedostatek. Pracuje tam zhruba 2200 lidí, z toho lékařů asi dvě stovky. Ještě před deseti lety bylo zaměstnanců KHS dvojnásobně. Letos v létě vláda schválila posílení KHS o 134 míst. 

Upřesnění ke sportu slíbil Hnilička na úterý

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička informoval, že v úterý ráno proběhne tisková konference, kde se upřesní, jak se budou v Česku obnovovat profesionální sportovní soutěže. Prozatím jsou známé pouze takové informace, že se budou moci konat, pokud splní přísné hygienické podmínky. 

Restart soutěží přerušených rovněž před třemi týdny bude postaven na individuálně udělovaných výjimkách. Týká se nejen fotbalu a hokeje, které ho intenzivně prosazovaly, ale všech soutěží napříč sporty schopných splnit hygienické standardy. „Ty budou ještě upřesněny, ale obecně by to mělo být něco podobného jako u fotbalu, tedy mimo jiné pravidelné plošné testování,“ řekl ČTK mluvčí agentury Jakub Večerka. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci se všechny soutěže budou odehrávat bez diváků.

To, že budou mít sportovci možnost obnovit profesionální sportovní soutěže, potvrdil i ministr zdravotnictví. „Je to dáno tím, že profesionální sportovci mají sport jako své zaměstnání a chceme jim tuto práci umožnit. Je zde veliká výhoda oproti ostatním aktivitám v tom, že je možné, abychom tyto skupiny izolovali uvnitř uzavřených sportovišť a budou podrobeni opatřením nastaveným hygienou. Není to uvolňování a v žádném případě plošné uvolňování, ale jen umožnění práce této skupině lidí,“ zdůraznil Blatný.

Možnost mají všichni, ale nemusejí ji všichni využít. „Víme o tom, že nejvyšší fotbalová liga má ta opatření nastavená vysoko a velmi bezpečně. Chtěli jsme umožnit i ostatním profesionálním sportům, aby mohly fungovat. Jsme si vědomi toho, že ne všechny profesionální soutěže možná budou schopny tyto podmínky dodržet a aplikovat,“ uznal Hnilička. Dá se očekávat, že předepsaná opatření budou finančně i organizačně náročná.

Testovat seniory se začne za týden

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády také informoval, že antigenní testy míří do domovů důchodců. „První a pro mě nejdůležitější skutečností je fakt, že bylo schváleno testování v domovech seniorů,“ uvedl nový ministr s tím, že budou testy doplněny přesným algoritmem o PCR testy. Testovat se budou klienti i zaměstnanci.

Podle Blatného bude testování všude zahájeno do 9. listopadu. „Do té doby bude probíhat logistika a případně školení tam, kde s testy zatím nemají zkušenosti,“ dodal. K testování sociálních pracovníků vydá ministerstvo samostatné mimořádné opatření.

Pravidelně by se mělo testovat asi 80 000 až 100 000 klientů a zhruba stejný počet zaměstnanců. Do Česka už dorazily dva miliony testů, které objednala Všeobecná zdravotní pojišťovna, podle Blatného od několik různých dodavatelů. „Jediným kritériem jsou kvalitativní kritéria. Musí být přesné,“ dodal. Celkově jich má být deset milionů. Náklady na jejich pořízení a na testování budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pojišťovny práci zdravotníků proplatí konkrétním zařízením, kde se bude testovat.

Plošné testování na koronavirus v sociálních službách je podle ministerstva nezbytné vzhledem k rychlému šíření covidu-19, které se nevyhýbá ani domovům pro seniory a podobným zařízením. Senioři jsou podle odborníků nejvíce ohroženi vážným průběhem nemoci covid-19 a tvoří naprostou většinu z těch, kteří nemoci podlehli. Starší lidé mají obvykle více chronických nemocí, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka či obezita.

Podle posledních zveřejněných statistik ze čtvrtka se nákaza vyskytla ve 182 zařízeních, nemocných bylo asi 3800. Nyní tvoří senioři obecně 14 procent lidí s covidem-19. Osoby nad 75 let pak představují 6,5 procenta nakažených.

Blatný čeká na úterní čísla

Podle ministra Jana Blatného bychom neměli hledět na povíkendová čísla s příliš velkým významem. „Obecně u víkendových čísel se nedá s takovou pravděpodobností očekávat, že by byly přesné, a pak se může stát, že v pondělí a v úterý je to nepříjemným překvapením,“ konstatoval.

Víkendová čísla podle něj mohou být zkreslená, je třeba počkat na data za úterý. Minulé úterý přibyl nejvyšší počet pozitivně testovaných od začátku pandemie, přesáhl 15 600. V dalších dnech byly počty nižší než o týden dříve.

Video  Jak funguje Antivirus? Maláčová v instruktážním videu popsala program v boji s propouštěním kvůli koronaviru  - Facebook - J. Maláčová
Video se připravuje ...

Slavnabru ( 3. listopadu 2020 07:38 )

Sport ožívá? A co ostatní? Taky si může knihovna, posilovna nebo malý obchůdek s oblečením požádat o výjimku z dosud platných vládních opatření, jako to teď udělali sportovci? Věřím, že ostatní by taky rádi plnili ty "velmi přísné specifické podmínky" jako fotbalisté a hokejisté.

villon ( 2. listopadu 2020 23:06 )

Tak pravda je špína, co se ještě nedozvym. Co tak místo sprostot a urážek nadhodit nějaký argument k diskusi? Asi to nepude, co?

brano34 ( 2. listopadu 2020 22:26 )

Sportem ku zdraví!

borka30 ( 2. listopadu 2020 22:08 )

To je dobře, že uvolnili sport. Bude se alespoň v TV na co koukat, jelikož jinak tam skoro nic není. Teď ještě by měli pustit děti do školy.

villon ( 2. listopadu 2020 21:19 )

Znám jich poctivích dost. Nejsou na světě jenom swi_ně. Ale člověk si musí vybírat, s kym se bude bavyt a koho pošle do pr_d_ele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa