Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tisíce klobás skončí v kafilérii. Prymula zaskočil stopkou i stánkaře z fotbalových stadionů

Autor: Sabina Dračková - 
1. října 2020
05:40

Že budou muset vyhodit několik tisíc klobás, zjistili v posledních dnech provozovatelé stánků na fotbalových stadionech. Tam totiž nejprve ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nařídil razantně snížit kapacity a od pondělí přítomnost diváků zakáže úplně. Objednané a nakoupené uzeniny tak mnohdy míří rovnou do kafilérek. Jak Blesk Zprávám popsal jeden z provozovatelů, zamrazit maso na příště totiž kvůli hygienickým pravidlům nemůžou.

„Na minulý zápas pustili tisíc lidí, prodalo se jen 500 klobás,“ popisuje zklamaně Blesk Zprávám pan Václav, který šéfuje stánkům na jednom z českých fotbalových stadionů. Václav si přál zůstat v anonymitě, redakce však jeho totožnost zná.

Právě klobásy jsou nejoblíbenější pochoutkou fanoušků na fotbalových stadionech. „Na průměrně velkém stadionu se jich normálně za jeden zápas prodají třeba alespoň dva tisíce. Za normálních okolností chodilo třeba až sedm tisíc lidí, klobásu si dal zhruba každý druhý, třetí, “ popisuje Václav. Na velkých stadionech se pak může klobás obvykle prodat ještě mnohem víc.

Když před několika dny ministerstvo zdravotnictví snížilo maximální počet diváků na stadionech na 2 tisíce, bylo stánkařům jasné, že objednané klobásy nemají na blížícím se zápase šanci prodat. O tom, že takové omezení přijde, neměli totiž do té doby žádné tušení. Navíc tak třeba stánkům pana Václava zůstalo 1500 klobás.

Neprodané uzeniny musí do „kafilérky“

„Buď se jídlo musí spotřebovat, než dojde do data trvanlivosti, nebo se musí vyhodit,“ popisuje Václav pravidla, která stanoví hygiena. „Musí se zavolat kafilérka, nebo to tam odvézt, aby se o to postarali, nemělo by se to vyhazovat do koše. To taky stojí peníze,“ dodává.

Na takový odpad mají hospody a restaurace speciální nádoby, ty stánkaři ale nemají. O odpad se jim obyčejně stará správa stadionu. Jen jeden tisíc klobás by přitom zaplnil asi polovinu celého kontejneru na odpad.

Za klobásy v mrazáku je pokuta

Nabízelo by se možná klobásy dát do mrazáku, než se opatření rozvolní. Zatím je ministr zdravotnictví Prymula slibuje na 14 dnů, nouzový stav má ale trvat měsíc. Jenže i tady by stánkaři narazili.

„Zboží se podle hygieny musí uchovávat v tom stavu, v jakém jsme ho nakoupili od dodavatele. Takže do mrazáku na příště si klobásy, které se kupují chlazené, schovat správně nemůžeme,“ říká Václav. Zmiňuje také, že stadiony většinou ani tak velké mrazáky nemají, protože je nepoužívají - mražené věci kupují minimálně.

Jak říká, jeho kolegové už mají z minula zkušenosti s tím, že hygiena rozdávala za uzeniny v mrazáku několikatisícové pokuty. „Koupil někde ve slevě buřty, tak je dal hned do mrazáku, že je udělá za pár dnů. Přijela ale hygiena a donutila ho odvézt do kafilérky, že to prostě vyhodí,“ popisuje příběh svého známého, dodává ale, že ne vždy je hygiena natolik přísná, aby mrazáky kontrolovala.

Pomoct může řezník

Některým stánkařům se však podařilo domluvit s řezníkem, že si zboží, které zůstalo netknuté, vezme zpátky. To třeba u klobás, které mají datum spotřeby až za dva nebo tři týdny.

„Řezník tak má ještě čas dát klobásy do masny nebo do obchodu, kde se prodá a spotřebuje,“ popisuje Václav, jak to někteří vyřešili. Takovou možnost ale zdaleka nemají všichni.

Jde nejen o prasata, ale i o pivo

Pan Václav dodává, že za možnost domluvit se občas s řezníkem je vděčný, vše podle něj lepší než, když se musí vyhazovat jídlo, které je v pořádku. „Když se to vyhazuje, tak si říkám, kolik prasat muselo kvůli tomu zbytečně umřít. Kolik prasat se muselo narodit a být zdravých, aby mohlo jít do klobásky, kterou ani nikdo nesní,“ říká stánkař.

Důležité je pro stánkaře vědět, jak dlouho budou opatření trvat i kvůli pivu. „To v sudech má expiračky třeba dva měsíce. A když máme sudy z celého stadionu vracet pivovarům, tak to zase způsobuje problémy jim,“ připomíná. I proto je podle něj současný plán oznamovat opatření prakticky ze dne na den pro jejich obor dost nepříjemné. 

Video  Prymula: Roušky na celou zimu, varování důchodcům a omezení kroužků  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MastnaAlca ( 1. října 2020 12:36 )

Záleží na počtu osob kolem vás a na stranické knížce! Pokud vstoupíte do ANO firmy, tak nemusíte nastavená pravidla dodržovat! Ála

Michal Snobl ( 1. října 2020 12:24 )

Klobásy na hrad,tam si snima poradí.Co zbyde tak na vládu ať si to nabouchaj do arše.Jinak můžou stánkaři v Praze udělat charitu a rozdat je. V Praze je přeci každý dobrák,správný hospodář atd. Neotravujte s bejčárnama páni od novin.

Jaronovaku ( 1. října 2020 12:19 )

Co mají chudáci dělat, když je ve 22hod vyhodí z výrobní porady z kavárny?

Jaronovaku ( 1. října 2020 12:12 )

Nic mu nebrání ty klobásy prodávat na náměstí za cenu nákladů. To by ale nebylo rejžo!

blamal ( 1. října 2020 11:58 )

No, jsou to ty dobre klobasy s 30pct masa,, co dela agent Bures ve svych firmach, ktere nevlastni, a taky je cpe jako darky Ovarovi a jeho gaunerum na kopci nad Prahou. To vite, vase domaci klobasky to byt nemuzou, na vsem je treba vydelat a nahrabat si, to je Buresuv i Ovarovy loupezive bandy jediny cil. Tady holt kavarna nezmuze nic. Krupane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa