Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Firmy zakazují zaměstnancům eRoušku, tvrdí šéf odborů. Došlápne si na ně inspekce

Autor: ČTK - 
2. listopadu 2020
13:17

Konkrétní firmy, které podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly přikazují zaměstnancům nepoužívat aplikaci eRouška nebo neúčastnit se trasování kontaktů, bude kontrolovat Státní úřad inspekce práce. Středula to řekl na tiskové konferenci po dnešním zasedání tripartity. Podle něj je na tom shoda s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Středula o záležitosti hovořil v neděli v televizi Prima, konkrétní společnosti ale ani tam, ani dnes novinářům nesdělil. „Dohodli jsme se s ministryní práce a sociálních věcí (Janou Maláčovou - ČSSD), že budeme konkrétní firmy, kterých se to týká, nahlašovat prostřednictvím ministerstva práce Státnímu úřadu inspekce práce, aby docházelo i ke kontrolám,“ uvedl předák ČMKOS. Počet podobných podnětů podle něj narůstá.

Děje se tak i vůči pracovníkům ze zahraničí, řekl Středula. Požádal proto ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby byly informace dostupné i v jiných jazycích. „Aby zaměstnanci z jiných etnik informace měli, podle toho se zařídili a nenechali se manipulovat zaměstnavatelem,“ dodal Středula.

Premiér Andrej Babiš (ANO) poznamenal, že by byl pro to, aby dotčené firmy byly jmenovány v mediálním prostoru. Podle něj má každý dobrý zaměstnavatel udělat vše pro ochranu zdraví zaměstnanců. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že pokud má Středula podobné poznatky, je potřeba je jasně prokázat. Vyslovovat pouze možnost je podle něj nedůstojné vůči firmám i lidem.

eRouška a její fungování eRouška a její fungování | eRouška

Podle informací z minulého týdne mělo aplikace eRouška zaznamenávající kontakty s nakaženými covidem-19 aktivovanou 1,265 milionu lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa