Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klaus po excesu bez roušky v Praze: Koronaviru se nebojím. Prymula je velmistrem arogance

Autor: for - 
30. října 2020
15:00

Bývalý prezident Václav Klaus se koronaviru nebojí. Uvedl to pro Rádio Impuls poté, co se jej moderátor zeptal, proč dorazil osobně. Komentoval i svůj středeční výstup bez roušky. Podle něj se jedná o drobné porušení a nedá se to srovnávat s přešlapem exministra Romana Prymuly (za ANO). Prymulu následně nazval velmistrem arogance. 

Potulování bez roušky bývalého prezidenta Václava Klause nadále rezonuje společností. Klaus při oslavách založení Československa 28. října přišel k Obecnímu domu bez zakrytých úst a nosu, jak upozornily Blesk Zprávy. Jednorázovou ústenku měl při projevu staženou pod bradou a následně ji sundal zcela. 

Klaus svůj přešlap obhajoval během rozhovoru pro Rádio Impuls, do jehož studia dorazil osobně. „Koronaviru se nebojím, to je nezbytné tvrzení,“ řekl na úvod a krátce nato okomentoval svůj výstup. „Přišel jsem tam sám položit květinu. Toto drobné porušení si nosím vědomě. Je to něco jiného, než když nám Prymula se svou agresí a arogancí vnucoval restriktivní opatření, to je něco jiného,“ opřel se Klaus do již bývalého ministra zdravotnictví, který byl perzekvován za podobný přečin, kdy ho fotografové Blesku zachytili bez roušky cestou z vyšehradské restaurace, která měla být zavřená.  

„Já jsem byl zachycen pár sekund bez roušky, kdy ke mně přistoupil člen mé ochranky, a byl jsem mediálně zlynčován. Zde o porušení vládních opatření jistě není sporu,“ reagoval ale na Klausovo počínání Roman Prymula. Na rozdíl od Klause ale nebyl exministr uprostřed davu. Klaus podle svého vyjádření ale přišel sám. 

Video  Klaus projev  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Na účet exministra, se kterým se Klaus nikdy neměl moc v lásce, ještě dodal, že je Prymula velmistrem arogance. „Agresivita a arogance nebyla jen o rouškách. Choval se agresivně vůči národu (...) Nechci to zakřiknout, ale s novým ministrem (Jan Blatný) přichází se změnou stylu komunikace. On vybízí lidi a nutí je přemýšlet, nenařídí jim to brutálním výrokem,“ pokračoval bývalý prezident.

Česká vláda pak podle exprezidenta selhala obdobným způsobem, jako i jiné vlády světa. Zopakoval ale, že mu vadila ona arogance. „Jedna věc je vlastní souboj s nákazou covid-19. Druhá věc jsou ale vedlejší efekty, jako je zadlužování. To všechny státy světa nedělají,“ rýpnul si Klaus i z pozice ekonoma. 

Epidemiolog Smejkal: Ohrožoval lidi kolem sebe

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal v Klausově počínání ale nevidí nic jiného, než jen ukázku sobectví a nebezpečného politikaření. „V téhle době vystupovat někde bez roušky a hlasitě křičet, navíc ho někdo nahrával, takže musím říct, že ten člověk přinejmenším ohrozil toho reportéra, nebo ty lidi kolem… takže je to opět příkladem totálního sobectví a nerespektování pravidel,“ nezakrýval své rozhořčení odborník během svého rozhovoru pro Blesk v pořadu Epicentrum. 

Kritické poznámce se neubránil ani ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se na porušování opatření obecně dívá velmi nelibě. Podobně, jako se opřel do Prymuly po jeho noční návštěvě, se nyní opřel i do Klause. „Působí to strašně. Protože člověk by očekával, že v takto vypjaté situaci se všichni semknou a budou přesvědčovat lidi, aby dodržovali vládní opatření, a to zejména platí pro někoho, kdo ve společnosti má autoritu,“ reagoval ve čtvrtek na Primě. 

Video  Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí  - Blesk
Video se připravuje ...

lahny ( 30. října 2020 16:58 )

Klaus si hraje na Trumpa.Když už lezeme do zadku někomu tak Klaus jde příkladem.Tak jako Havel = Zápotocký, tak Klaus = arogantní Trump.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa