Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blatný přiznal podpis pod petici proti Babišovi: „Nejsem lhář.“ Co na to Babiš?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
31. října 2020
10:53
Autor: Tomáš Belica, Sabina Dračková - 
30. října 2020
05:30

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) byl ve čtvrtek uveden do úřadu a v pátek potvrdil, že před časem podepsal petici proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Šlo o dokument Milionu chvilek pro demokracii. Předtím to popíral a mlžil o tom, v pátek odpoledne ale nakonec podpis přiznal. Blatný se nyní brání. „Nejsem lhář,“ vzkázal v MF Dnes.

Jan Blatný (za ANO) se nejdřív neznal k petici, jejíž autoři před časem požadovali odstoupení premiéra Andreje Babiše kvůli tomu, že měl na krku trestní stíhání a v minulosti měl být veden jako spolupracovník StB.

Na dotaz, zda se on i jeho žena v roce 2018 pod petici podepsali, jak uvádí časopis Reflex, nový ministr ministr reagoval nejdřív ve čtvrtek na tiskovce: „Prosím, pod jakou peticí?“

Neumím k tomu nic říct, mlžil Blatný

Po zopakování dotazu pak Blatný s Babišem za zády na své vůbec první tiskovce zakroutil hlavou a řekl: „Ne.“

V rozhovoru pro Právo, vůbec prvním, který Blatný po nástupu do funkce dal, následně Blatný podotkl: „Neumím vám k tomu nic říci, prostě neumím. Obecně se k tomu vyjádřím tak, že jste viděli například můj údajný twitterový účet, který také není můj.“ Na dotaz, zda se pod jeho údaji podepsal někdo jiný, Blatný odvětil: „Je to možné.“

Deník N ale upozornil na to, že Blatného podpis je potvrzený jeho pracovním e-mailem. Ministr tento e-mail používá také v odborných spolcích či společnostech i v oficiálních smlouvách.

Petici organizoval spolek Milion chvilek. „My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB,“ píše se v ní mimo jiné. Deník N upozorňoval, že každý, kdo výzvu podepíše, musí vyplnit svůj e-mail, na který mu přijde výzva. A tu následně musí potvrdit, jinak se jeho jméno v seznamu podepsaných neobjeví.

Blatný se přiznal na vládní tiskovce

„Ano, tu petici jsem podepsal. Pro mě je podstatné, abych nelhal,“ řekl v pátek na tiskovce vlády.

Proč je teď s Babišem ve vládě? „Měli jsme od začátku s panem premiérem nastavenou naprosto otevřenou komunikaci. Když jsem byl požádán jako odborník, jestli bych nepomohl, tak pro mne tato věc byla důležitější,“ dodal.

Video  Ministr zdravotnictví Jan Blatný přiznal, že podepsal petici Milionu chvilek  - abl
Video se připravuje ...

Babiš: Blatný je odborník

Premiér Babiš považuje za důležité zvládnout krizi bez ohledu na rozdílné politické názory. Reagoval tak na možnost, že Blatný podepsal petici proti němu.

„Pana Blatného vnímám jako odborníka ve zdravotnictví. Do vlády se snažím vybírat vždy odborníky a nevybírám je podle sympatií vůči mně. Teď je důležité, abychom společně zvládli tuhle zdravotnickou krizi, která trápí celou Evropu. A to bez ohledu na politickou příslušnost nebo rozdílné politické názory. Na politikaření v této době skutečně není čas,“ napsal v SMS zprávě ČTK Babiš.

„Pana ministra jsem angažoval bez ohledu na jeho politický názor. Není pro mě podstatné, jestli mě má rád, nebo nemá. Jsem rád, že na nabídku kývl a že se rozhodl rychle, v podstatě během dvou hodin, co jel z Brna za mnou na Úřad vlády. Máme, myslím, velmi dobrý pracovní vztah,“ dodal Babiš pro sobotní Právo.

Blatný: Nejsem lhář

Blatný se však krátce po nástupu dostal do pozice, kdy na něj část veřejnosti začala nahlížet kvůli jeho liknavým reakcím na jasné otázky s nedůvěrou.

„Nebudu nikomu zazlívat, když se na mě za to bude hněvat, kritizovat mě za to. Nejsem lhář, otevřeně říkám, že jsem petici podepsal. Existují snahy situaci politizovat. Přicházím jako odborník a mohu vás ujistit, že má rozhodnutí nebudou motivována stranickými cíli,“ ujišťuje nyní v MF Dnes poté, co všechno „prasklo“.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Přiznávám, že když jsem byl poprvé dotázán na podpis pod peticí spolku Milion chvilek pro demokracii, tak mě to zaskočilo. Jakkoliv nejsem profesionální petent, petic jsem za život podepsal několik. Proto jsem reagoval takto. Během odpoledního rozhovoru pro Právo byl pak dotaz už konkrétnější. Přesto jsem si fakt, že jsem tak učinil, hned nevybavil a redaktorovi řekl, že nemohu vyloučit, že stejně jako můj falešný Twitter, i můj podpis na petici nemusí být pravý,“ popisuje Blatný ze svého pohledu, co se kolem jeho mlžení dělo.

„Poté mě kontaktoval zástupce Milionu chvilek pro demokracii a potvrdil pravost mého podpisu z roku 2018. Proto potvrzuji, že jsem v roce 2018 petici podepsal. Nemám proč to skrývat, nemyslím si, že by toto měl být argument pro diskreditaci mé osoby. Každý přece může vyjádřit svůj názor,“ dodává nový ministr, kterému popřál hodně sil i jeho předchůdce Roman Prymula (za ANO).

S Prymulou po boku

Blatný se přitom chystá radit právě i s člověkem, kterého ve funkci vystřídal. Na rozdíl od Prymuly ale Blatný prý chce Čechům mnohem lépe vysvětlovat, proč je třeba v boji s covidem utahovat šrouby.

„Pan profesor Prymula je skvělý odborník a perfektní epidemiolog. Byl bych bláhový, kdybych nechtěl jeho expertízy využít,“ argumentoval Blatný, proč si svého předchůce chce držet nablízku.

Zeman ocenil Blatného odvahu

Blatného jmenoval prezident ve čtvrtek kolem poledne. Zeman ocenil, že se ujme resortu zdravotnictví, i když to znamená ocitnout se v džungli.

„Nicméně obdivuji Vaši odvahu a oceňuji ji. Vážím si též toho, že jste se rozhodl pana profesora Prymulu jmenovat svým spolupracovníkem v boji proti epidemii, protože zde nerozhodují tituly ani funkce, ale upřímná snaha tuto epidemii potlačit,“ vyzdvihla hlava státu Blatného rozhodnutí, že si ponechá jako poradce svého předchůdce. I když ho už dříve Zeman sám tituloval „řezníkem“.

Noční schůzka

Prezident také novopečenému ministrovi předal krátkou radu. „Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno,“ čímž narážel na důvod, proč skončil ve vládě Prymula.

Blesk totiž exministra Prymulu vyfotil po schůzce v restauraci na Vyšehradě, kde se sešel s šéfem klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem (58). Ani jeden z pánů ale neměl v uzavřeném podniku co pohledávat, navíc neměli roušku, čímž porušili právě Prymulova nařízení. Epidemiolog sice uznal politickou chybu, trvá ale na tom, že právně se ničeho špatného nedopustil.

21. 10. 2020, 23:26 hod., Praha-Vyšehrad: Prymula vychází z restaurace s peněženkou v ruce. 21. 10. 2020, 23:26 hod., Praha-Vyšehrad: Prymula vychází z restaurace s peněženkou v ruce. | M. Hykl, M. Pátek

Nic neslibuji

Po jmenování do funkce Blatný poprvé předstoupil před novináře ve čtvrtek. Kdo by čekal, že od Prymulou nastaveného kurzu boje Blatný udělá obrat o 180 stupňů, ten by se mýlil. Podobně jako jeho předchůdce apeloval nový ministr na dodržování opatření. „Není třeba zásadně zpřísňovat, pokud opatření lidé budou dodržovat,“ vzkázal po nástupu Blatný.

A jestli ta bude nutné ještě více zpřísnit? To prý nemůže slíbit, dokud nebude mít v rukách tvrdá data. „Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná,“ sdělil nový šéf resortu.

K twitteru se nezná

V souvislosti s Blatného komunikací se na sociálních sítích v posledních dnech objevila řada účtů, jejichž autor má být podle jména a fotografie právě Blatný. Na nich se píše o jeho údajných plánech na zpřísňování opatření proti covidu-19.

„Různé twittery, které se objevily a ve kterých je psáno, že budu zavírat výtahy a vypínat světla, berte, prosím, velmi s rezervou. Nebyl jsem to já, kdo je zřídil,“ odmítl se k nim znát.

Proč označil koronavirus za horší chřipku?

Blatný přitom již od počátku svého působení v čele minsterstva má co vysvětlovat. Nejen kvůli protibabišovské petici.

Proč nový ministr označil koronavirus za horší chřipku? „Tohle se stalo během internetového semináře pro pacientskou organizaci. Koronavirus patří do podobné skupiny jako virus chřipky, ale je těžší. To znamená, ano, koronavirus je něco jako těžká chřipka. Má řadu společných medicínských konsekvencí. Když chcete něco vysvětlit člověku, který nemá medicínské vzdělání, musíte to připodobnit k něčemu, co zná. Chřipku známe všichni, jsou na ni nastavené současné epidemiologické plány, byť se dnes jeví jako nefunkční. Není to žádné podceňování, ale ani přeceňování této nemoci,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

„Snažím se, abych nemusel nikdy ničeho litovat. Neříkám, že někdy neudělám něco špatně, to udělá každý. Ale snažím se ničeho nelitovat. A nelituji ani tohoto, protože je to vyjádření medicínské. Použil jsem ho při jednání s pacientskými organizacemi. Jestliže chcete někomu něco vysvětlit, tak musíte použít příměr, který zná. Chřipku zná každý a o tom, že covid je těžší než chřipka, tak o tom asi nemusíme diskutovat,“ dodal pro sobotní MF Dnes.

Covid je sice závažné onemocnění, ale je dobré myslet i na to, že není jediné. Podle Blatného je tedy mnohem lepší k nákaze přistupovat s respektem než strachem. „Strach nás paralyzuje a rozděluje,“ řekl. „Když byste se mě zeptali, co vidím jako hlavní úkol pro sebe a celý resort, tak je to potřeba změny. Je potřeba změnit náladu ve společnosti a vnímání aktuální situace,“ dodal ještě.

Kde se vzal?

Jan Blatný je vysokoškolský pedagog a dětský hematolog, zaměřuje se na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve. Doteď působil jako přednosta oddělení dětské hematologie a biochemie ve Fakultní nemocnici v Brně. Ve FN působil také jako zdravotnický náměstek pro pracoviště Dětská nemocnice.

V kabinetu, kam jej přizval Andrej Babiš, je nestraníkem za hnutí ANO. Jak se Blatný svěřil ČT, byl prý až „druhou volbou“. Kandidát č. 1 prý chtěl čas na rozmyšlenou, a ten mu Babiš nedal.

Video  Slib Babišovi. Ministr Blatný řekl, proč čekal s vyjádřeními. A jak je to s "výkřiky" na twitteru.  - Blesk Zprávy, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 31. října 2020 20:58 )

Prymula radil premiérovi v létě, tedy má snad větší vinu než premiér, pomstil se Vojtěchovi i docentu Maďarovi, hygienička Rážová a Jágrová mají také velký podíl viny, nepovolili Praze jednat na začátku srpna jak chtěl primátor. Primátor Hřib chtěl již 3.srpna jednat, ale hygiena byla proti, tam jsou také pěkná nemehla

Covid_19 ( 31. října 2020 20:46 )

Prymula to nezvládá od ledna, jen žvanil a dělal poskoka Babišovi. I Vojtěch byl na tom lépe, protože měl kolem sebe odborníky a navrhoval řešení, která měla logiku

Covid_19 ( 31. října 2020 20:44 )

měl poradce Prymulu, ten to podělal na jaře i v srpnu

Covid_19 ( 31. října 2020 20:34 )

odborníci ukazovali grafy, docent Maďar na protest jednání vlády položil funkci, jenže premiér viděl jen ty krajské volby

Covid_19 ( 31. října 2020 20:34 )

nejsou odborníci mezi podporovateli ANO, tak se vezme i Chvilkař, nebyli schopní lidi ani do krajských voleb za ANO, dnes nejsou ani na post ministra, Havlíček zatím třetí křeslo odmítá....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa