Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Blatný se přepočítal o milion nakažených. Ministr selhal u čísla R, mluvčí vysvětluje

Aktualizováno -
31. října 2020
09:25
Autor: for - 
30. října 2020
16:55

Dětský hematolog a nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se musí ještě zocelit v epidemiologických počtech. Během druhého dne na postu ministra se totiž „sekl“ v předpovědi ohledně počtu nakažených. Možný nárůst totiž počítal podle reprodukčního čísla R. Ovšem nepřesně a to hned dvakrát. Poprvé ve Sněmovně a následně i na tiskové konferenci. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský podal následně Českému Rozhlasu Radiožurnál vysvětlení.

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný zažil svoji premiéru ve Sněmovně a uspořádal i první samostatnou tiskovou konferenci. 

Vedle toho, že se v pátek řešilo, zda podepsal či nepodepsal petici Milionu chvilek pro demokracii, namířenou proti premiérovi Babišovi (aby Blatný po jednání vlády přiznal, že ji skutečně podepsal), zaujal média i svým výkladem reprodukčního čísla. 

„Jestliže budeme mít 1000 nakažených a reprodukční číslo 1,5, potom se zvýší počet (nakažených) na 1500. Takže jenom o 500. Jestliže budeme mít milion nakažených a reprodukční číslo bude jenom 1,1, ke zvýšení dojde o 100 tisíc. To je ten problém, kterému nyní čelíme,” prohlásil Blatný. Podobně se následně vyjádřil i na tiskové konferenci. Tento matematický výklad je ale chybný.

Číslo R i podle definice ministerstva zdravotnictví totiž udává průměrný počet dalších osob, které dokáže jeden infikovaný pacient nakazit. Zjednodušeně řečeno, pokud je číslo na hodnotě 2, znamená to, že jeden člověk nakazí v průměru dvě další osoby. 

Příklad Blatného by se tak měl upravit. Při čísle 1,5 by se počet nakažených nezvýšil o 500, ale o 1500.

Při milionu nakažených a reprodukčních čísle 1,1 by došlo k nárůstu o 1,1 milionu lidí na celkových 2,1 milionu nakažených. Tyto výpočty již sedí i s oficiálním dokumentem ministerstva zdravotnictví Význam a výpočet reprodukčního čísla R.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Na páteční tiskovce Blatného k reprodukčnímu číslu zaznělo, že se jej daří srážet. Nejvyšší bylo kolem 9. října, a to na úrovni 1,5. Naštěstí se nepotvrdily pesimistické scénáře, že na této hodnotě může zůstat a nyní se ČR může pyšnit hodnotou 1,1. 

„Nemáme vyhráno,“ dodal k této informaci Blatý a spolu s přítomnými experty poznamenal, že jde Česku o hodnotu pod číslem 1.

Mluvčí: Ministr mluvil o přírůstku nad reprodukční číslo

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský pro Český Rozhlas Radiožurnál uvedl, že ministr mluvil o přírůstku nad reprodukční číslo - nezapočítal proto primární přírůstek. Při reprodukčním čísle 1,1 a jednom milionu nakažených tak Blatný prý nemluvil o celkovém počtu 2,1 milionu nakažených, ale jen o přírůstku 100 tisíc.

„Je nutné si uvědomit, že ve chvíli, kdy je třeba hypoteticky tisíc nakažených, tak i reprodukční číslo 1,5 nemusí být zásadním problémem pro systém, protože za danou dobu přibude 1500 nakažených. Kdyby ale bylo v populaci třeba milion nakažených a reprodukční číslo by bylo 1,1, tak přesto vzroste počet lidí, kteří vyžadují péči, o milion sto tisíc. Jinými slovy reprodukční číslo je potřeba brát relativně,“ řekl Blatný ČRo.

Video  Babiš uvedl do funkce nového ministra zdravotnictví Blatného. Co zaznělo na následné tiskovce?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

K poklesu na 1,1 pak Blatný v rozhovoru pro sobotní MF Dnes dodal již správně: „Není to překvapení, bylo to očekávané a je to dobře. Jestliže se naplní očekávání, tak je to skvělé, jen si musíme uvědomit, že ve chvíli, kdy je třeba hypoteticky tisíc nakažených, tak i reprodukční číslo 1,5 nemusí být zásadním problémem pro systém, protože za danou dobu přibude 1 500 nakažených. Kdyby bylo v populaci třeba milion a číslo by bylo 1,1, tak vzroste počet lidí, kteří vyžadují péči, o milion sto tisíc. Jinými slovy reprodukční číslo je potřeba brát relativně. Ale jsme rádi, že ten stav, který je, odpovídá našim predikcím a modelům.“

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 31. října 2020 23:22 )

To víš excelentní. Na mě prostě nemáš.

babilida ( 31. října 2020 14:56 )

Přesně tak. Ti ani oko nezamhouřili, aby přišli první s nějakou jobovkou. To teď opravdu potřebujeme. Hlavně že venku nikdo necamrá a sedí doma i ti největší kritici.

babilida ( 31. října 2020 14:53 )

Jenom abyste se z toho nepo..., tolik radosti na starém bělidle!

zirioges ( 31. října 2020 13:31 )

Světová zdravotnická organizace uklidňuje ČR ze vzniklé paniky a oznamuje, že
ročně se v ČR umírá na jiné závažnější onemocnění, mezi které patří:
1.Nemoci srdce 38 421 zemřelých za rok
2.Zhoubné novotvary 27 850 zemřelých za rok
3.Cévní nemoci mozku 8 429 zemřelých za rok
4.Diabetes mellitus 5 563 zemřelých za rok

Omezte sladkosti, cvičte, sportujte, věnujte se svým volnočasovým aktivitám, dodržujte životosprávu, pitný režim, nepřejídejte se, hýbejte se, sbírejte houby, zvyšte přísun vitámínů a hlavně neposlouchejte ty kecy o epidemiích.

satelit ( 31. října 2020 12:36 )

Pan Blatný asi nebude to správné pro kulhající komunikaci. Znemožnit se během 24 hodin od jmenování je výkon hodný laciné kreatury. Po jmenování měl přece právo, vyhradit si alespoň pár dnů na zorientování se. To bohužel neudělal a výsledky jsou na světě. Je mi smutno ze všeho v této zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa