Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko krůček od tvrdého lockdownu? Prymula řekl, jak by vypadal, Babiš doufá v zázrak

Aktualizováno -
25. října 2020
16:40
Autor: sab, trm, ČTK - 
25. října 2020
14:03

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) předpokládá, že budou potřeba další opatření proti šíření koronaviru, pokud v úterý neklesne denní přírůstek nakažených. Bez dalších omezení by podle něj trval nestandardní režim až do Vánoc. Řekl to v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce. Bude podle něj potřeba o měsíc prodloužit nouzový stav. Pokud se nestane zázrak, bude muset vláda přitvrdit, potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Tvrdý lockdown je nevyhnutelný podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Pokud se to neudělá, ekonomika podle něj zkolabuje samospádem kvůli panice lidí z tisíců mrtvých.

Odstupující ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) důrazně upozornil na špatnou epidemickou situaci v Česku. Hrozí vyčerpání kapacit nejen pro covidové pacienty, ale i pro ostatní.

Nástupce bude muset chtít prodloužit nouzový stav

Podle předpovědí Ústavu zdravotnických informací a statistiky to vypadá, že za současného stavu se situace nelepší. Reprodukční číslo je okolo 1,3, což znamená, že počty nakažených budou i nadále stoupat. „Máme opravdu dny, jednotky dnů na to, abychom se připravili na tu nejhorší krizi, která právě nastává,“ řekl Prymula.

Pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru, řekl premiér Babiš ve videu zveřejněném dnes na platformě YouTube. Znovu vyzval, aby lidé omezení dodržovali. Nynější opatření, která platí teprve od čtvrtka, mají podle premiéra „strašně moc“ výjimek. Uvedl také, že ministerstvo zdravotnictví musí předložit projekt na urychlení trasování i testování. Hledat kontakty nakažených koronavirem stát nestíhá, přiznal.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených hlavně mezi seniory nad 65 let bude podle Babiše potřeba, aby se vláda opatřeními proti koronaviru znovu zabývala. Dosavadní podle něj nefungují, někteří lidé je nedodržují. „Příští týden bude klíčový. A pokud se nestane zázrak, nám nic jiného nezbude, jenom ta opatření ještě přitvrdit. Bohužel,“ řekl. Vyzval k zodpovědnosti a solidaritě se staršími spoluobčany.

„Já tady nic nebudu slibovat, protože já nevím, co bude s tím virem, nevím,“ uvedl premiér. Připomněl, že na koronavirus není žádný lék a počty nakažených rostou v celé Evropě.

„Nepochybně prodloužení nouzového stavu v této situaci je prakticky nevyhnutelné,“ řekl ministr Roman Prymula. Pokud by opatření zabrala, stačil by podle něj měsíc. Nouzový stav zatím platí do 3. listopadu. Pokud by v příštím týdnu zabrala dosavadní opatření a přírůstky nakažených začaly klesat, nynější opatření by se podle ministra musela zachovat zhruba ještě měsíc.

Prymula se ptá: Mělo by zpřísnění smysl?

Složitější je podle něj reakce systému. „Jsme v posledních dnech, kdy opravdu je nutné tu reakci už vidět. Pokud by nebyla vidět, tak to bude vyžadovat další zpřísnění těch opatření,“ řekl Prymula a dodal: „Ale tady už je třeba si položit otázku, jestli má další zpřísňování smysl, protože pokud nevidíme odezvu těch opatření, tak to znamená jediné - že to dodržováno není.“

S nedodržováním opatření má osobní zkušenost i sám Prymula. Zatímco vyzýval lidi, aby byli doma a dodržovali opatření, Blesk ho načapal s předsedou poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem ostravské nemocnice Jiřím Havrlantem v restauraci na pražském Vyšehradě. Ta měla přitom být podle vládních nařízení zavřená. Prymula navíc při odchodu neměl nasazenou roušku. Právě v reakci na to premiér Andrej Babiš řekl, že má Prymula na postu ministra skončit a žádost o jeho odvolání už odvezl i prezidentu Miloši Zemanovi.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

U mnohých dalších zpřísnění Prymula zmínil, že není podle něj dostatečně využíván home office. Firmy by měly své pracovníky rozdělit do kategorií podle toho, kdo musí chodit do práce fyzicky a kdo ne. Lockdown je podle něj až poslední možnost. „Ne že zavřeme všechny doma a nebude fungovat vůbec nic, ale že by fungovala kritická infrastruktura a zbytek by byl třeba týden nebo 14 dnů doma,“ nastínil.

V úterý se rozhodne

Ohledně dalších opatření a vývoje epidemické situace bude podle Prymuly potřeba se bavit dřív. „Není možné čekat do prosince a předpokládat nějaká další opatření. Ta opatření, pokud nedojde k poklesu už v úterý, kdy uvidíme první ostré číslo za ten následující týden, tak si myslím, že je namístě opravdu zpřísnění těch opatření, protože jinak bychom opravdu až do Vánoc byli v nějakém nestandardním režimu,“ řekl ministr Prymula.

Právě ve čtvrtek by ale měl být jmenován podle plánů premiéra Andreje Babiše (ANO) nový ministr zdravotnictví. „Já si myslím, že není rozhodující, jestli tam budu já, anebo nový ministr, ale každopádně - pokud to bude vycházet z racionálních úvah a bude to odůvodněno, tak ta opatření prostě navržena budou,“ řekl Prymula s tím, že to může být třeba až ve čtvrtek, kdy už by vláda mohla zasedat v novém složení.

Předpověď říjnového vývoje. V současnosti je číslo R okolo 1,3 (25. 10. 2020). Předpověď říjnového vývoje. V současnosti je číslo R okolo 1,3 (25. 10. 2020). | ÚZIS

13 tisíc nakažených zdravotníků

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je alarmující i počet nakažených zdravotníků. „Ta dynamika je obrovská, v současné době máme 13 200 nemocných zdravotníků, z toho 2600 lékařů a 6 tisíc zdravotních sester,“ řekl Kubek.

Kubek: Jediná cesta je lockdown

Tvrdý lockdown je podle něj nevyhnutelný. „Já jsem skutečně zastáncem toho, že by měl být tvrdý lockdown ve stylu Izraele, protože to je v danou chvíli asi jediné, co nám může pomoct. Je iluze, že můžeme zastavit epidemii a nemít obrovské ekonomické ztráty. Tady není alternativa. Buďto se nám podaří řízeným způsobem tu epidemii zbrzdit a postupně dostat do nějakých snesitelných mezí, nebo ekonomika zkolabuje samospádem. Protože lidé, když uvidí ty tisíce mrtvých, tak prostě propadnou panice, propadnou strachu, každý bude bojovat za život svůj a své vlastní rodiny, riskujeme tedy to, že se nám rozpadne i ta kritická infrastruktura státu. Takže v danou chvíli opravdu není na co čekat,“ vysvětlil Kubek.

Stále jsou velké nárůsty nákazy mezi rizikovými skupinami, to podle Prymuly pramení z období od června do září, kdy lidé celou věc brali moc pozitivně. Problém je podle něj i v tom, že do zařízení sociálních služeb a domovů důchodců dochází i řada lidí z venku. Zmínil třeba uklízečky, které dochází do nemocnic pracovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ksel ( 26. října 2020 11:41 )

A též zavést povinné modlení před obrázky svatého Andreje a svatého Prymuly.

Ksel ( 26. října 2020 11:38 )

Koronavirová protiopatření, zejména povinnost nosit hadrový náhubek, významně oslabují kolektivní a osobní imunitu každého jedince, který dodržuje příkazy v rámci prymulovského příkaznického režimu. Švédsko na jaře nebláznilo a neutratilo tehdy ani korunu za nesmyslná protikoronavirová opatření a nyní má výsledky násobně lepší než my. My jsme na jaře probendili za nesmyslný koronavirový mejdan půl biliónu a o to více a s daleko větší razancí na nás teď útočí covid. Takže se teď nacházíme na covidové žumpě, která pod námi na stále více místech prosakuje a probublává v podobě ohnisek, až se nakonec jako štěňata všichni utopíme v této koronavirové žumpě, pokud nám někdo nehodí záchranný kruh v podobě účinné vakcíny. Opatrnost je namístě, vyhýbám se podezřelým kontaktům, myji si ruce atd. Ale jde vlastně o projev iracionálního strachu. Desinfekce nevyčistí stoprocentně ruce, ale zato spolehlivě společně s rouškou spolehlivě oslabuje imunitu těla. Žádná rouška neochr\ňuje stoprocentně, hadrový náhubek je pouhou teatrální rekvizitou atd.

Veruna Zelva ( 26. října 2020 10:45 )

Jistě máte právo na svůj politický názor, snad s vámi i souhlasím, ale přesto si myslím, že by jsme teď měli své síly a rozum používat jinde. V té části, kde jde momentálně o naše zdraví a život. Až se z toho dostaneme, tak proti politickým debatám rozhodně nic namítat nebudu.

bobou ( 26. října 2020 08:10 )

Bohužel jsme národ na který opravdu platí pouze bič a tvrdá opatření.
Pořád se volalo po promořování. Tak nyní je zde promořeno již skoro milión lidí. Ale nějak se zapomnělo, že kvůli tomu zbytečně umírají lidé, kteří by tady ještě mohli být. A nemyslím tím jenom věkovou kategorii nad 65 let. A to ještě nikdo ani pořádně neví, jaké následky to na každém konkrétním člověku zanechá.

bobou ( 26. října 2020 08:02 )

Asi jste hodně neinformovaný. Protože 80% lidí na magistrátu vůbec nepochází z Prahy. Hřib je myslím ze Zlína!!! A právě díky těmto "náplavkám" je v Praze situace taková, jaká nyní je. Právě oni povolili demonstraci, kam se sjelo mnoho chuligánů z celé republiky s cílem se poprat. Zajímalo by mne, kolik z nich již přijelo nakažených, nebo kolik se jich tam nakazilo a dovezlo si virus domů, kde ho vesele roznášejí dál.
Bez potrestání organizátorů nechají stovky lidí se producírovat po náplavce na trzích. A věřte, že většina návštěvníků ani není z Prahy.
Normální lidé (a je jich hodně) i v Praze dodržují nařízení a snaží se chránit sebe i ostatní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa