Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nouzový stav jen do 20. listopadu, poslechla vláda Sněmovnu. Kalousek Babiše tepal za útěk

Aktualizováno -
30. října 2020
18:00
Autor: sab, ČTK, simao - 
30. října 2020
07:33

Česko bude v nouzovém stavu do 20. listopadu. Žádost o prodloužení až do 3. prosince předložil v pátek Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO), ustoupil ale části opozice. Vláda pak schválila jako konec nouzového stavu právě 20. listopad. Babiš měl ve Sněmovně 20minutový projev, po něm vystoupil i nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Oba však po chvíli sněmovní místa opustili a z jednání Sněmovny se omluvili. To pobouřilo řadu poslanců v čele s Miroslavem Kalouskem. A postupně se „vypařili“ i další členové Babišova kabinetu, než se pomalu začali vracet zpět. Krátce po 16:30 jednání Sněmovny skončilo.

Kabinet ANO a ČSSD chtěl o měsíc prodloužit nouzový stav z 3. listopadu do 3. prosince kvůli tomu, že epidemiologická situace v Česku je podle vlády nadále kritická. Na konec stavu nouze jsou navázány některé restrikce, jejichž platnost chce vláda udržet. Sněmovna ale žádosti nevyhověla a odhlasovala prodloužení do 20. listopadu - jak chtěli například komunisté nebo ODS. 

Poslanci na závěr schválili i další usnesení. Den před koncem nouzového stavu má vláda předložit navrhovaný další postup a rovněž i vyhodnocení dosavadních opatření. Schválili i lepší možnosti pro dobrovolníky, kteří by chtěli pomoci ve zdravotnictví. 

Babiš: Mobilita je stále vysoká

Prodloužení nouzového stavu se ve Sněmovně začalo řešit v pátek před půl dvanáctou. „Jediným zájmem vlády i důvodem prodloužení nouzového stavu je samozřejmě ochrana zdraví a života našich občanů,“ ujišťoval premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že situace v ČR není nyní vůbec příznivá. Stále jsou totiž vysoké počty nově nakažených i rostoucí počty hospitalizovaných. 

Babiš řekl, že situaci vyhodnocují na základě epidemiologických kritérií, denních přírůstků, podle míry komunitního šíření a dalších parametrů.

„Stále se nám zrychluje růst hospitalizovaných a rychle ubývá počet potřebných lůžek v nemocnicích. Sice na základě středečních a čtvrtečních dat se zdá, že pandemie začíná pomalu oslabovat, ale data o mobilitě napovídají, že se sice dál zpomaluje aktivita lidí, ale zatím stále jen velmi pozvolna,“ řekl Babiš s tím, že lidé stále jezdí více MHD, než jezdili na jaře, a více chodí i nakupovat. Opět vyzval k využívání možnosti pracovat z domova.

„Jsme ve zlomové fázi“

„Zdaleka nemáme náš boj vyhraný, epidemie je ve zlomové fázi, a proto jsou i nadále naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu,“ řekl Babiš a požádal o prodloužení.

„Musíme co nejdříve docílit toho, aby se šíření epidemie zpomalilo, ochránili jsme naše občany, rizikové skupiny a zabránili kolapsu nemocničních kapacit. Stejně pak nutně potřebujeme snížit reprodukční číslo R pod hodnotu 1. Teprve pak můžeme uvažovat o postupném uvolňování vládních opatření,“ vzkázal Babiš.

Babiš zdůraznil, že klíčová vládní opatření nebudou bez prodloužení nouzového stavu platná. Zmínil noční zákaz vycházení, nařízení využívání homeoffice, zavřené školy, zákaz pití alkoholu, povinnost nosit roušky, nařízení pracovní povinnosti a další.

Babiš zmínil, že i v zemích, které nejsou tak zasažené koronavirem, je noční zákaz vycházení také zavedený. „Například ve Francii prezident Macron oznámil, že pro každý pohyb mimo domácnost je vyžadován vyplněný formulář s udáním důvodu opuštění domova a nepovolují se cesty mezi regiony,“ řekl český premiér. Zmínil také, že omezení vycházení platí ve Slovinsku, Španělsku, Belgii či Polsku.

Uzavření ekonomiky nechystáme, slíbil premiér

„Zatím nepředpokládáme uzavření ekonomiky v takovém rozsahu, jak tomu bylo na jaře. Nepočítáme s tím, že bychom iniciovali uzavření průmyslových podniků,“ slíbil premiér.

Podle Babiše není pořádně definované, co přesně je tzv. lockdown, tedy utlumení společenského i ekonomického života v zemi, ze kterého panují obavy. Zdůraznil, že v Izraeli byly i v době lockdownu otevřené výrobny a šlo hlavně o omezení kontaktů v rodině se známými.

Ekonomika by letos měla za celý rok poklesnout o 6,5 až 7,0 pct v souladu s prognózou ministerstva financí, řekl Babiš. Vývoj je podle něj ale nutné posuzovat střízlivě. Vláda prý potřebuje čas, hasí vzniklé problémy a pracuje na restartu ekonomiky.

„Naše vláda potřebuje čas. V této situaci hasíme vzniklé problémy, děláme operativu, každodenní operativu a to nám samozřejmě odčerpává čas a prostor pro hledání aktivních opatření,“ tvrdí Babiš. ČR při zapojení všech může z krize vyjít posílena, podotkl.

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužní stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Určitě není nejlepší čas pro politické spory a hádky. Koronavir porazíme a zdraví i životy našich občanů totiž ochráníme jen společně. Na jaře jsme to nakonec dokázali a díky tomu jsme pandemii zastavili mezi prvními zeměmi v Evropě. Zkusme to proto zopakovat i nyní, když se koronavir vrátil ještě silnější než na jaře. Klidně naši vládu věcně a konstruktivně kritizujte, je to vaše právo a my určitě nejsme bezchybní. Pojďme ale prosím znovu táhnout za jeden provaz. Je to i naše povinnost vůči veřejnosti. Bez toho koronavir neporazíme,“ apeloval Babiš na poslance.

Blatný: Situace by se mohla začít zlepšovat

Sněmovní jednání o prodloužení nouzového stavu vedle Babišova projevu přineslo i jednu premiéru - první vystoupení nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) před poslanci.

K aktuálnímu epidemickému vývoji Blatný řekl, že v ČR stále a významně probíhá komunitní šíření a nákaza se šíří napříč celou společností. Poslední opatření mají podle něj velký potenciál šíření zpomalit, ale jen tehdy, když je budeme striktně dodržovat. V následujících dvou týdnech by podle něj mohlo začít docházet ke zlepšování a zpomalení rychlosti šíření viru v populaci, a tak i snížení tlaku na nemocniční lůžka.

Podle Blatného se začínají postupně projevovat opatření ze 14. října. Reprodukční číslo kleslo, pohybuje se mezi 1,1 a 1,2, podotkl. Nezvyšuje se procento pozitivních testů na celkový počet testů. „Je nicméně stále vysoké,“ připustil ministr.

Potřebujeme dva týdny, řekl nový ministr

Blatný zmínil i poslední přírůstek, který byl v úterý přes 15 600 nově pozitivních. Jde podle něj o obrovské číslo, ale dodal: „Zdá se být známkou – a teď mě prosím opět poslouchejte – poklesu růstu. Nikoli poklesu jako takového, ale poklesu růstu a tím pádem možného brzdění epidemie,“ řekl.

Rozhodující budou podle něj následující dny a týdny. „Aby to, co si teď přeji a co věřím, že je pravda, se opravdu projevilo, potřebujeme zhruba dva další týdny,“ řekl. Vyhráno podle něj není. „Pokud bychom teď přestali dodržovat opatření, která jsou v platnosti, efekt se nedostaví a dostaneme se na hranici lůžkových kapacit, které zatím pořád ještě vyčerpané nejsou,“ podotkl.

Podle Blatného vše záleží na dodržování opatření. „Můj osobní názor - není teď nezbytně nutné zavádět další opatření, ale je nezbytně nutné dodržovat ta, která byla zavedena,“ zdůraznil.

Systém zdravotní péče ohrožuje nedostatek personálu, nikoli nedostatek lůžek nebo techniky. Zásadně ohroženou skupinou jsou senioři, řekl také ministr. Co do počtu lůžek, ta stačí, jen některé kraje se začínají dostávat na hranu svých možností. Od příštího týdne bude kapacity nemocnic řešit centrální dispečink.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Blatného předchůdce Roman Prymula (za ANO) skončil po výzvách k odstoupení kvůli tajné noční schůzce v uzavřené restauraci na Vyšehradě, o které informoval deník Blesk.

Na začátku schůze, kde se řeší prodloužení nouzového stavu, ve vládní lavici seděli pouze tři zástupci. Kromě premiéra Andreje Babiše (ANO) sem dorazila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a nový ministr zdravotnictví Blatný.

Hamáček v izolaci, Dostálová v karanténě

Nutno dodat, že například ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) je v izolaci kvůli nákaze koronavirem. V karanténě skončila i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) kvůli nákaze v rodině.

Později se na jednání přidaly ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Po vládě zůstala prázdná lavice s Plagou

Nakonec se však všichni členové Babišova kabinetu včetně „šéfa“ a nového ministra zdravotnictví tak říkajíc „vypařili“. Nevoli pak dali najevo poslanci. Ti pokládali dotazy týkající se nouzového stavu i koronavirové epidemie, ale nebylo, kdo by jim odpověděl.

Jediný, kdo ve vládní lavici zůstal, byl ministr Rober Plaga (ANO), za to mu s ironií poděkovala poslankyně Pirátů Olga Richterová. Sněmovna totiž bez vlády zasedat nemůže, vždy ji musí zastupovat alespoň jeden ministr.

„Bez vás, pane ministře, bychom tady vůbec nemohli zasedat. Na tom chci ukázat tu smutnou situaci, ve které jsme se ocitli. Naše země sice má formálně předsedu vlády a mnoho dalších ministrů, ale reálně, když se jedná o prodloužení nouzového stavu - čili zásadní věci s dopadem na celou zemi - tak se tady nedočkáme jiných odpovědí než ke školství,“ řekla Richterová.

Kalousek: Příště nekňučte, když tu nejste

Richterová následně v půl čtvrté odpoledne opětovně zkritizovala, že Babiš není spolu s ministrem zdravotnictví přítomen. „Ti, co měli přijít, nepřišli,“ parafrázovala Babiše a vysloužila si potlesk od kolegů. 

Kritiku neskrýval ani poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09), který se kvůli nepřítomnosti členů vlády rozzlobil. „Jak to, že u tak důležité věci, jako je prodloužení nouzového stavu, si tohle dovolí předseda vlády. Kde je? Kde je ministr zdravotnictví? Slyšel jsem, že se omluvili z pracovních důvodů… Byla snad vyhlášena válka? Jiný důvod si neumím představit,“ uvedl poslanec a pokračoval. „Jak vážně to Babiš a Blatný bere? No nic, proč by to dělali. Říkají si: Odhlasujte nám to.“

Kalousek dodal, že až bude příště premiér „kňučet“, že máme být na jedné lodi, tak si má vzpomenout, že tu loď měl dnes ve Sněmovně. 

Jednání vlády se posunulo, ministři stejně nepřišli

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ještě před 13. hodinou odjel na svůj resort udělat tiskovou konferenci k aktuálnímu vývoji epidemie a ostatní ministři se pomalu odporoučeli do Strakovy akademie. Právě na Plagův popud tam totiž mají jednat od 14. hodiny i o otevírání škol. Plaga však ještě o třičtvrtě na tři seděl ve Sněmovně a „držel“ její jednání. Jednání vlády se pak posunulo až na 16. hodinu. Ministři ale okolo 15. hodiny ve Sněmovně stále nebyli.

Nakonec se jednání vlády ještě posunulo na 16. hodinu, Babiš ani jeho ministři se však do Sněmovny vracet nezačali. Dorazil však navíc jen ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Věřím, že ministři mají nějaké jiné důležité pracovní úkoly,“ řekl za vládu poslanec ČSSD Jan Chvojka. Jak ale Blesk Zprávám řekla mluvčí vlády Jana Adamcová, jednání se posunulo právě kvůli Sněmovně. 

Chybí grafy, kritizoval Rakušan

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan pak Blatnému poděkoval a popřál v nové funkci mnoho úspěchů. „To nebudou vaše úspěchy, to budou úspěchy ČR, to budou úspěchy a bonus pro občany ČR,“ řekl s tím, že doufá ve zlepšení komunikace se Sněmovnou i s veřejností.

Poté se ale vrátil k hlavnímu tématu a to k žádosti o prodloužení nouzového stavu. Zkritizoval, že vláda nepředložila předpoklad vývoje epidemie. „Jsem zklamaný, že v důvodové zprávě, kterou jsme jako poslanci obdrželi, nevidíme žádný konkrétní model. Vidíme tam slova, tabulky, graf jsem neobjevil ani jeden,“ stěžoval si. Vláda podle něj ztratila důvěru lidí, že její opatření jsou smysluplná. Měla by je podložit fakty a srozumitelně vysvětlovat.

Černochová: Jste tragičtější než na jaře

„Jako odpovědná opozice nemůžeme dnes vaší žádosti o prodloužení nouzového stavu nevyjít vstříc, ani přesto, že výkon, který v současnosti předvádíte, je snad ještě tragičtější, než tomu bylo na jaře,“ kritizovala poslankyně Jana Černochová (ODS).

Zmínila protichůdná prohlášení nebo změny opatření v řádu hodin a nepřehledné seznamy výjimek ze zákazů. Místopředseda ODS Martin Kupka pak navrhl několik možností na prodloužení nouzového stavu. Podle těch by mohl trvat buď do 13., nebo do 20. listopadu. Požaduje také, aby se Sněmovnou vláda kroky více projednala.

Komunisté měli výtky k vládě

Prodloužení nouzového stavu o 30 dní, jak vláda žádá, podpořila KSČM. „KSČM si je plně vědoma stále se zhoršující situace, rostoucího počtu nejen pozitivně testovaných a zároveň i hospitalizovaných, vyžadujících intenzivní zdravotní péči, ale i zemřelých,“ uvedla strana v prohlášení. Jenže ve Sněmovně pak komunisté zmiňovali také jen třítýdenní prodloužení, které nakonec prošlo.

Právě s hlasy komunistů přitom často úspěch menšinové vlády ANO a ČSSD stojí a padá. Komunisté však vládě adresovali i výtky. „Chování členů současné vlády k přijatým opatřením neukazuje občanům dostatečnou legitimitu ani vážnost, neboť nejsou z jejich strany dostatečně dodržována a vyvození jejich osobní zodpovědnosti za jejich nedodržování je diskutabilní. Za chybu KSČM považuje také úplné zrušení preventivních opatření v letním období, které vláda učinila na nátlak pravicové opozice,“ rýpli si komunisté.

„Rouškovné“ důchodci zřejmě dostanou

Všichni důchodci zřejmě dostanou jednorázový příspěvek 5000 korun. Sněmovna dnes vládní návrh schválila. Nyní zamíří k posouzení do horní komory. Kabinet počítá s vyplacením částky ještě letos, rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Právě Maláčové návrh na jednorázový příspěvek 5 tisíc pro důchodce budou poslanci řešit jako první. „Někteří se diví, proč chceme důchodcům přidávat, vždyť přeci o nic nepřišli, “ řekla na úvod Maláčová. Zdůraznila, že 400 tisíc seniorů má důchod pod 12 tisíc korun, takže musí vyžít s částkou 400 korun denně. Hranice příjmové chudoby je u domácností jednotlivců 12 818 korun. Téměř milion seniorů má důchod pod 14 tisíc. Průměrný důchod je 14 448 korun. „Otázka zní, jestli byste s tím vyžili,“ obrátila se Maláčová na poslance. Zopakovala, že důchodci jsou jednou z nejzranitelnějších skupin obyvatelstva.

„V posledních měsících se rozhořely diskuze, zda si senioři zaslouží peníze, nebo ne. Pokud budeme společnost rozdělovat, tak prohrajeme všichni. Solidarita v době krize je naprosto zásadní,“ apelovala ve Sněmovně Maláčová (ČSSD) na schválení tzv. rouškovného, tedy jednorázového příspěvku 5000 Kč pro seniory, který by měl být vyplácen v první polovině prosince.

„Nechápu ty argumenty, že senioři si mimořádnou pomoc nezaslouží. Jsou to lidé, kteří celý život dřeli, vybudovali naši ekonomiku, přenechali nám naši zemi ve velmi dobrém stavu a dnes naprostá většina z nich nedosáhne ani na tu pětistovku denně. A já si myslím, že je to ostuda,“ podotkla.

Sociální výbor podpořil z desítky poslaneckých úprav jedinou. Doporučil schválit pozměňovací návrh ODS, podle kterého by se starším penzistům zvyšoval měsíční důchod o 1000 korun po 25 letech v penzi místo po dovršení 85 let věku, jako je tomu nyní.

Video  Babiš uvedl do funkce nového ministra zdravotnictví Blatného. Co zaznělo na následné tiskovce?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 30. října 2020 23:47 )

Já tedy mám dotaz ... a co 7. Listopad a lampiónový průvod. Připomenout si výstřel z křizniku Aurora , co? Babišu , ty bys zasloužil !!!!

hejhej ( 30. října 2020 19:44 )

marmat: PS dnes - celodenní žvanírna.

hejhej ( 30. října 2020 19:42 )

marmat:
Těch t.zv. estébáku,jak neustále pitomci nazývají pana premiéra je také plno v PS, Senátu, stejně jako bývalých komunistů. A že TOPáci navrhovali za kandidáta na prezidenta agenta STB Drahoše, to nevadilo ?
Novodobí udávači Piráti jsou daleko horší, než ti agenti STB, kteří byli jenom vedení ve spisech( pobývali na západě nebo tam měli příbuzné), ale nikoho neudávali. Ty udávačské stb ***, nechal Havel skartovat v prosinci 1989,protože tam mimo jiných figuroval i jeho strýc.

brano34 ( 30. října 2020 18:53 )

Sněmovna bude tak dlouho prodlužovat nouzový stav a čekat na skutečnou epidemii chřipky, až na ně skutečně udeří

gemino ( 30. října 2020 18:52 )

Jak se plná O MIČEM? Čím menší myšlenka, tím větší písmo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa