Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vakcína bude připravená do roka, míní britský vědec. Z Česka zaznělo důrazné varování

Autor: Darina Jíchová - 
14. července 2020
05:02

Britský imunolog a profesor Robin Shattock z Královské univerzity v Londýně oznámil, že vakcína proti koronaviru by měla být připravená do roka za předpokladu, že testy na lidech budou úspěšné. Zatím vakcínu otestovalo 15 dobrovolníků, dalších 300 bude oočkováno v následujících týdnech. Shattock rovněž zdůraznil, že není jistota, že vakcína vyvinutá odborníky z Královské univerzity v Londýně bude účinná, informoval list Daily Mail. Český epidemiolog Rastislav Maďar vysvětlil, že až do finálních momentů testování nikdo neví, zda vakcína funguje, nebo ne. A že špatné renomé očkovací látky by mohlo mít neblahé důsledky pro celý očkovací kalendář.

Vakcína vznikla právě pod vedením Shattocka a jeho kolegů, kteří čekají na výsledky prvních testů. „Pokud to půjde dobře a výsledky budou víc než dobré, vakcína bude připravená pro každého občana Velké Británie do roka,“ komentoval počátek testování na lidech. Vysvětlil, že nyní nemají jistotu, zda je jejich vakcína účinná. „Efektivnost závisí na míře imunity potřebné k prevenci nákazy, kvůli čemuž je složité odhadnout, jak bude účinná,“ objasnil Shattock.

Vakcína do června 2021

„Předpokládáme, že pokud všechno vyjde, budeme znát odpověď na to, jak a jestli je účinná počátkem příštího roku. Pokud by se zjistilo, že účinná je, máme finanční zdroje na její tvorbu. Pro celou Británii bychom vakcínu měli připravenou do příštího června,“ prohlásil Shattock v rozhovoru pro stanici Sky News.

První testy zatím podstoupilo 15 dobrovolníků, dalších 200 až 300 se nechá oočkovat v následujících týdnech. „Pokud by byla třeba jen malá míra imunity, myslím, že vakcíny, které jsou ve světě vyráběny, budou účinné. Pokud je však třeba vyšší míra imunity, uvidíme, jak vyvíjené vakcíny obstojí,“ doplnil Shattock.

„Doufáme, že v rámci světového měřítka bude naše vakcína jedním z kandidátů, který v této zkoušce obstojí, zaručit to ale nyní nemůžeme,“ uvedl imunolog. Připomněl, že v rámci Británie vzniká další vakcína například při Univerzitě v Oxfordu. Oba týmy vědců spolu podle Shattocka spolupracovaly, odborník je velmi optimistický, podle něj je velmi nepravděpodobné, že by se obě vakcíny ukázaly jako neúčinné.

Vakcínu bude třeba zavést opatrně

Shattock také upozornil na to, že jelikož jsou vědci pod tlakem, aby co nejrychleji vyvinuli efektivní vakcínu, žádná z nich neprojde klasickým testovacím cyklem. „Normálně bychom vakcínu studovali tak dva roky, než by se dostala mezi lidi,“ objasnil Shattock.

„Ale teď samozřejmě nemáme dva roky na ty vakcíny, které se vyvíjí. Proto bychom je mezi veřejnost měli zavádět s jistou opatrností a pokračovat v jejich dlouhodobém výzkumu,“ zakončil Shattock.

Maďar: Až do poslední chvíle nevíme, zda je vakcína účinná

Otázku účinné vakcíny v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv rozebíral také český epidemiolog Rastislav Maďar. Zmínil, že problematika vývoje vakcín je komplikovaná. „Nikdo neví, nikdo netuší ani u těch, co jsou nejdále, jestli úspěšně absolvují třetí předregistrační fázi klinického zkoušení a jestli když se to na konci všechno zanalyzuje, bude vakcína k použití. To se neví až do toho posledního momentu,“ varoval Maďar.

Popsal všechny kroky testovacího postupu od fáze nula, kdy probíhají testy na zvířatech, po fázi tři, do které už bývají zapojeny tisíce lidí. Teprve fáze tři podle Maďara ukáže nejen to, zda je vakcína účinná, ale také to, zda je bezpečná. Sám zdůraznil, že by vývoj a testování neurychloval. „Vakcína je primárně určena zdravým lidem, kteří nákazu nemají, a nemůžeme si dovolit nějaké nežádoucí účinky,“ prohlásil Maďar.

„Maminky se bály očkovat proti bazálním nemocem“

„Já jako současně i vakcinolog nejsem úplně přítelem urychlování, aby se nakonec neukázalo, že ta vakcína způsobuje něco, co uvidíme až s nějakým odstupem,“ varoval, že by se to pak mohlo negativně promítnout na celý segment očkování. Připomněl situaci z Filipín během očkování proti horečce dengue.

„Protokolově to bylo trochu špatně naplánované a vakcína neměla být aplikovaná lidem, kteří dengue ještě neměli, ale měla být užita jako prevence opakovaných reinfekcí. Ti, co ji dostali a dengue neměli, měli jisté zdravotní komplikace a najednou tam poklesla očkovanou proti spalničkám a dalším nemocem. Protože negativní renomé u této vakcíny padlo na celé očkování jako takové. Maminky se bály očkovat své děti proti úplně bazálním nemocem a byl bych docela nerad, aby se tohle stalo,“ řekl Maďar.

Letos vakcína nebude

Český epidemiolog se nedomnívá, že vakcína proti koronaviru bude připravená už letos. „Na tenhle rok to skutečně nevidím, spíš polovina příštího roku, a to budeme ještě hodně rádi,“ tvrdí Maďar. Zmínil také vznikající platformu, která si klade za úkol zajistit dostatečné množství dávek vakcíny, tj. asi dvě miliardy, pro nejvíce postižené země.

Video  Epicentrum - Maďar  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 15. července 2020 14:40 )

My zloději a ostatní levicová pakáž totiž volíme soudruha Babiše a soudruha Zemana!
Čest práci!

9xov9 ( 14. července 2020 11:31 )

Ty byt dobrá čecha.

gejzovic ( 14. července 2020 11:04 )

To by bylo řevu,kdyby se zvedly pokuty a dusledně vybyraly za nedodrzeni karanteny jako jinde

Pepa Re ( 14. července 2020 09:31 )

Obchodníkům se strachem vývoj vakcíny vadí. Viz. panický řev Madara

nezaviracispendlik ( 14. července 2020 09:30 )

Maminky se bály očkovat proti bazálním nemocem“ a teď půjdou do neznáma???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa