Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

V hlavním městě je už 345 nakažených koronavirem. Nejvíce jich pochází z Prahy 4

Aktualizováno -
22. března 2020
19:00
Autor: ČTK - 
21. března 2020
20:23

Počty osob nakažených novým typem koronaviru rostou každým dnem. V sobotu večer už jich hlavní město na základě statistiky krajské hygienické stanice vykazovalo 299, o den později jich krajská hygienická stanice uvedla 345. Za den přibylo 46 případů. Obecně nejvíce nakažených je z obvodu Prahy 4, kam spadají i sídliště Jižní Město nebo Modřany.

Nejvíce nemocných je ve věku 40 až 49 let, následují dvacátníci, třicátníci a padesátníci. Naopak nejméně je nemocných dětí. Ve věku nad 60 let, kteří patří mezi nejohroženější skupiny vážným průběhem nemoci COVID-19, je okolo 70 nakažených Pražanů. Jednomu z nich je 98 let, tři děti jsou mladší než jeden rok.

Koronavirus trápí lidnaté oblasti

Po Praze 4 nakaženými bylo dle sobotní statistiky nejvíce nemocných v Praze 5, která zahrnuje i Stodůlky a Radotín. Dále pak v Praze 6. Přes tři desítky nakažených mají také městské části v obvodu původní Prahy 9, kde je započítáno i velké sídliště Černý Most, a dále pak Prahy 10, tedy Vršovice, Měcholupy, Hostivař, Malešice a Strašnice.

Pražané se nakazili často v Itálii, kromě lyžařských středisek na severu země také ve městech Miláno nebo Udine. Nákazu si přivezli také z Rakouska, Francie, Španělska, Švédska, Velké Británie, Nizozemí, USA, Izraele, Japonska nebo Jihoafrické republiky.

Virus trápí hasiče i zdravotníky

Nakažené hlásí kromě hasičů, kterých je nyní 19 potvrzených, také pražští záchranáři nebo nemocnice. Například v sobotu Thomayerova nemocnice v Praze informovala, že nemocné s COVID-19 jsou čtyři tamní zdravotní sestry a jedna pravděpodobně. Přes 30 dalších zdravotníků má karanténu. Kvůli tomu funguje jen ve velmi omezeném režimu plicní klinika krčské nemocnice, která je jedním z předních českých pracovišť léčících tuberkulózu.

ViR001 ( 22. března 2020 11:02 )

Ale no tak, autore, psát, že jsou nejohroženější skupinou obyvytel lidé nad 60 let, to je politicky nekorektní vůči straně a ANO, také vládě! Není důležité, že je to názor například epidemiologů z WHO, u nás je totiž, na rozdíl od zbytku světa, "úředně" stanovená hranice ohrožení až od 65 let. Takže šedesátiletí kušujte...

JenTak13 ( 22. března 2020 09:05 )

Libí se mi komentáře, jak prý nám to sem zavlekla Čína. Ano vzniklo to v Číně to bez diskuze, ale zavlekli jsme si to sem sami a jen a jen my a ostatní evropané jsme zodpovědní za to, že to tady je. Čína nám nezakazovala, abychom okamžitě zavřeli hranice pro kohokoli z Číny a omezili pohyb z / do zahraničí a každého kdo přijede nechali v dostatečně dlouhé karanténě...to by prý bylo na přelomu ledna a února zničilo ekonokiku celého světa....No , za to teď bude šlapat jak hodinky. Zodpovědnost je na hygienických a epidemiolozích našich i celého světa. Teď se předhánějí, kdo je větši odborník...proč jimi nebyli v lednu, kdy mluvili jen o nešíření paniky a tom, že na chřipku umírá víc lidí a že se málo očkujeme...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa