Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S dcerou skončila po Itálii v karanténě. Čeští důchodci čelí velké hrozbě, varuje senátorka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. března 2020
05:00

S dcerou a manželem vyrazila první dáma KDU-ČSL Šárka Jelínková do Itálie na dovolenou. Po ní skončila v nařízené domácí karanténě, která doběhne 20. března. Příznaky se prý u její rodiny neprojevily, doma zůstat museli. O denním režimu v karanténě, získávání potravin, ale i neukázněných Češích, kteří současná přísná pravidla nastavená vládou porušují, promluvila senátorka pro Blesk Zprávy.

V domácí karanténě je senátorka Šárka Jelínková (KDU-čSL) i s rodinou od 6. března, i když ji měla nařízenou o něco později. Putovali do ní po návratu z Itálie, kam odjeli ještě před tím, než nákaza koronavirem dorazila i do Česka.

„V pátek 6.3. jsem nastoupila do karantény, i když ta povinná byla 7. 3. Ale říkala jsem si, že je to už jedno a že se musíme chovat zodpovědně. 20.3. to konzultuji s krajskou hygienickou stanicí, když za celou tu dobu nemáme nikdo z rodiny žádné příznaky, jak můžeme začít fungovat. Byli jsme v italské oblasti, která, když jsme odjížděli, nebyla problémovou,“ podotýká.

U počítače, mobilu a úkolů s dcerou

Jaký má nyní denní režim v nařízené karanténě? „Snažím se pracovat z domu a vymýšlet, jak lidem i z domu pomáhat - a to třeba i vytvářením rád jak ochránit seniory či podpořit lidi v tom, aby roušky skutečně nosili. Jsem, dá se říci, v běžném pracovním procesu. Mnoho věcí se dá řešit takto - i připomínkování zákonů,“ říká pro Blesk Zprávy senátorka.

Její o 11 let mladší manžel Milan coby ředitel charity nyní také pracuje z domova. A doma musí nejen kvůli zavřeným školám zůstat i malá Johanka.

„Naše dcera mezi námi pobíhá a říká: Tady jsem i já, haló, vy pořád něco řešíte a sedíte u počítače a telefonu. Večer si sedneme, nejčastěji hrajeme karty nebo něco takového. Dcera v televizi sleduje pořad UčíTelka a škola, kam chodí, má elektronickou žákovskou knížku, takže jim paní učitelka posílá elektronicky úkoly,“ podotýká Jelínková, která se tak v karanténě zaobírá i diktáty a příklady z matematiky.

„Nákupy nám zajišťuje můj bratr,“ reaguje na další dotaz ohledně rodinného zásobování a strašáku pro řadu Čechů, kteří vzali útokem supermarkety často právě proto, aby v případě izolace měli kam sáhnout.

„Chápu, že mohou být lidé, jedinci nebo menší rodiny, které kolem sebe nemají přirozenou vazbu lidí, kteří by jim s tím mohli pomoct a do určité míry chápu i obavy lidí, že pokud by zůstali v karanténě, ať doma přece jen mají nějakou zásobu trvanlivých potravin, ale pokud mají i jiné možnosti a ví, že zásoby mohou mít postupně, není nutné skupovat všechno,“ míní Jelínková.

Pozor na dušnost, kašel a teplotu

Stejně jako další lidé v karanténě i ona sledovala, zda se u ní a jejích blízkých přece jen nějaké příznaky koronaviru neobjeví. Ať už teplota či kašel nebo potíže s dýcháním.

„Psala jsem i návod pro seniory, jak se chovat a jaké jsou příznaky, konzultovala jsem to i s naším poslancem a lékařem Vítkem Kaňkovským. Nejvíc by lidé měli sledovat zvýšenou teplotu, kašel a dušnost, to jsou asi ty závažnější příznaky. Je to ale i únava svalů, celého těla atd. Většinou tam nepatří, i když to může bý doprovodný jev, běžná rýma nebo nachlazení,“ vypočítává lidovecká politička.

Léčba slivovicí?

Pozastavuje se přitom i nad „babskými radami“, které se v souvislosti s koronavirem také šíří. Lék na koronavirus dostupný není, Češi tak vyhledávají i různé alternativy - nejen standardní léky jako paralen, ale třeba horké čaje, cibuli a česnek (který však před koronavirem nijak nechrání) a nebo i na alkoholovou „prevenci“.

„Radila jsem seniorům a děláme to i doma, přirozené posilování imunity a zvýšený příjem vitamínů - bereme vitamín C, ovoce, zeleninu. Stejně jako v době chřipek je důležité mít vedle vitamínů i dostatek tekutin, to je to nejmenší, co pro sebe můžeme udělat,“ upozorňuje Jelínková, vystudovaná pedagožka a vychovatelka, která působila v minulosti v různých ústavech sociální péče a dlouhé roky vedla Domov pro osoby se zdravotním postižením Barborka v Kroměříži.

Nařízenou karanténu dodržuje doma v Bystřici pod Hostýnem. Jak vidí „léčbu“ koronaviru slivovicí? „Slivovici a nějaký alkohol bych spíš viděla tak, že se dá použít jako dezinfekce, na vnější použití, ne na vnitřní - alkohol a cigarety v této době nejsou asi to nejvhodnější, co by tělu při vytváření imunity pomáhalo,“ míní.

Rady pro seniory

Jelínková se přitom starostí o seniory, kteří v souvislosti s koronavirem nyní čelí nemalé hrozbě, zabývá dlouhodobě. „Radili jsme seniorům, ať nechodí k doktorovi na běžné, preventivní kontroly, ať tam jdou opravdu jen s akutními příznaky,“ připomíná k průběhu koronavirové pandemie v Česku.

Současnou radou vlády pro seniory je v ideálním případě zůstat doma a vůbec nevycházet. „Nevycházejte, pokud nemusíte, opravdu řešte jen to nejdůležitější, ale sem tam nějaká ta procházka do parku, do přírody, kde nejsou vůbec žádní lidé, a mít k tomu něco přes obličej, prospívá,“ podotýká první dáma KDU-ČSL.

Starosti sendvičové generace

Vycházky do parků a přírody zakázané nejsou - samozřejmě s dodržováním doporučených hygienických postupů a se zakrytím nosu a úst. Obavy totiž panují i kvůli tomu, že podle WHO se viry způsobující COVID-19 udrží ve vzduchu déle, než se předpokládalo. 

Pokyny pro seniory vytiskla Jelínková se svým mužem i své a manželově mamince.

Senátorka přitom na posledním sjezdu lidovců - svolaném kvůli odstoupení dnes již bývalého předsedy Marka Výborného po náhlé smrti jeho manželky Markéty na skrytou srdeční vadu, o které nikdo nevěděl - vystoupila před delegáty se sendvičem na talíři. A to kvůli tomu, že je i ona příslušnicí tzv. sendvičové generace - která se stará o své rodiče často v důchodovém věku i děti zároveň.

Nová opatření mířená přímo na seniory nyní míří v platnost v celém Česku. Pro seniory byla v obchodech na nákupy vyhrazena doba do 10 do 12 hodin. Jelínková to kvituje, ale míní, že vláda přece jen poněkud zaspala. Seniory totiž dle ní ohrožuje i to, že se k nim zkrátka některé informace dostávají pozdě.

Důchodci v honbě za akcí. A bez roušek

„Pro seniory přišla doporučení docela pozdě, opravdu se mělo začít u této skupiny, nejvíce ohrožené. Je ale dobře, že se o tom začalo víc mluvit,“ vidí však senátorka jisté pozitivum.

„Vidím ale, že je pořád třeba jim ty informace více nosit, přibližovat ze všech stran, upozorňovat je. I když teď (kvůli karanténě) nemůžu ven, lidé mě upozorňují, že byly třeba slevy v obchoďáku a kolik tam bylo důchodců bez roušek apod. Myslím si, že k nim ještě pořád některé informace nedospěly, nedolehly, aby si oni dostatečně uvědomili, že už to není žádná legrace,“ podotýká.

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

Velkým tématem v Česku jsou nyní právě roušky. „Líbí se mi, kolik lidí se do šití roušek zapojilo. Roušky jdou udělat i bez šití, já osobně šicí stroj nemám,“ říká Jelínková s tím, že se však se spolupracovníky snaží sdružovat dobrovolníky a příznivce, kteří šijí roušky, a lidi, kteří je potřebují.

Ani ochranné prostředky - roušky a respirátory - nebyly zakoupeny Českem zavčasu, upozorňuje senátorka.

„Toto si myslím, že je to zásadní selhání vlády. Nechci se obouvat do vlády, která je vystavena něčemu, co málokdo má možnost si vůbec za život vyzkoušet, to nechceme. Nechceme aby to bylo laciné. Dokazatelná fakta ale jsou, že na to upozorňovali poslanci a byli ubezpečováni, že je vše v pořádku. Myslím si, že už v té době se mohlo víc mobilizovat a shánět, mohli jsme na to být lépe připraveni,“ vzkazuje z karantény Jelínková.

Hazard se zdravím spoluobčanů

Vzkaz má však i pro lidi, kteří právě nařízenou karanténu, do níž nastoupila s manželem i dcerou, porušují. „Zpočátku to všichni zlehčovali, možná jsme měli tendenci některé věci podcenit. Za poslední dny, když vidíme, jak se ta situace mění, je to už opravdu hazard se zdravím ostatních lidí. Když se do toho všichni zapojíme a budeme to všichni dodržovat, tím dřív by se to mělo zlepšit. I tak to ale nějakou dobu stoupat bude. Není ani tolik testů a tolik zjištěných lidí, kteří jsou opravdu nakažení koronavirem,“ upozorňuje první dáma lidovců.

„Každý nezodpovědný si neuvědomuje, že se ho to může dotknout výrazně i ekonomicky,“ připomíná pak Jelínková s tím, že i kvůli sobeckému počínání těchto hříšníků se může krize dál protahovat. „Je to každopádně veliká nezodpovědnost,“ dodává k porušování karantény.

Video  Babiš, Hamáček i Prymula nasadili roušky. Češi se dočkali omluvy za jejich nedostatek  - abl
Video se připravuje ...

gejzovic ( 23. března 2020 14:04 )

zas teple mistecko,co

gejzovic ( 23. března 2020 14:03 )

Dyt jste Kellnera meli vpuse buch vi jak dlouhoze to je cinan,tak byjste meli byt,stema usudkama opatrni

gejzovic ( 23. března 2020 13:57 )

Hrib ani nevi jak vypada recept

Evka4 ( 19. března 2020 13:34 )

sorgedoktor: Kdepak, to by musel alespoň trochu dělat, kripl jeden

sorgedoktor ( 19. března 2020 11:15 )

Ten Hrib to je opravdu nestesti..Ja nechapu, proc nedela lekare..pry je jich malo/ udajne/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa