Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Panika kolem královny: Evakuovali ji z Buckinghamu! 4 měsíce v karanténě?

Autor: ČTK, šim - 
15. března 2020
08:31

Nákaza koronavirem Covid-19 se naplno rozjela už i ve Velké Británii, byť ta ještě před pár dny nepatřila mezi rizikové země, před kterými premiér Andrej Babiš „varoval“, a odtud navracející se Češi nemuseli do karantény. Nakažených tam však raketově přibývá, nákaze podlehlo dosud 21 lidí. Opatření, která vláda postupně, ale podle kritiků pomalu, přijímá, se dotýkají i samotné panovnice.

Na čtvrtečním krizovém zasedání kabinetu Borise Johnsona s krycím jménem Cobra bylo doporučeno, aby královna Alžběta, která zanedlouho oslaví své 94. narozeniny, preventivně opustila Buckinghamský palác. A tak se také stalo. Královnu krátce nato odvezlo auto z paláce do jejího sídla ve Windsoru.

Pokud se situace s výskytem koronaviru v Británii zhorší, bude královna se svým manželem princem Phillipem (98) v Sandrighamu v izolaci. Britská televize ITV v sobotu uvedla, že brzy bude nařízeno, že všichni lidé starší 70 let budou muset na 4 měsíce do karantény. Zda se to týká i královny a jejího muže, zatím není jasné.

„Její veličenstvo se těší dobrému zdraví. Nicméně panuje shoda na tom, že přesun do Windsoru je nejlepší řešení. Mnoho jejího personálu začíná kvůli koronaviru propadat panice,“ řekl deníku The Sun zdroj. „Do paláce takřka bez ustání proudí zástupy hostů včetně politiků a zahraničních delegací. Královna se ještě donedávna potkávala s mnoha lidmi, ale vzhledem k jejímu věku je lepší, aby byla vystavena co nejmenšímu riziku,“ dodal zdroj z blízkosti Buckinghamu. Ještě v úterý pořádala královna v paláci velkou recepci, kde bylo hostům doporučeno, aby omezili podávání rukou. Ve středu se královna potkala s profesorem Markem Comptonem, s nímž si rukou potřásla. Ještě minulý týden se královna i s celou královskou rodinou účastnila mše ve Westminsterském opatství. 

„Buckinghamský palác stojí v centru Londýna, personálu zaměstnává mnohem více než její ostatní sídla, takže potenciál zavlečení nákazy je zde mnohem vyšší. Ačkoli se nákaza u nikoho zatím nepotvrdila, nelze nic riskovat,“ odkazuje na zdroj The Sun.

V paláci pracuje asi 500 lidí, zatímco ve Windsoru zhruba stovka.  Zahradní slavnosti, které Buckingham pořádá v květnu a červnu pro 30 tisíc hostů, budou nejspíše zrušeny, nebo odloženy. Královna se nejspíš nezúčastní ani tradičních dostihových závodů v Epsomu. „Všechny plánované akce budou s ohledem na vývoj situace pečlivě revidovány a na základě toho budou přijata odpovídající opatření,“ sdělil Buckinghamský palác.

Vláda premiéra Borise Johnsona byla kritizována za otálení s přijetím radikálních opatření proti šíření koronaviru. V sobotu počet nakažených překročil hranici 1140 lidí, počet úmrtí stoupl za jeden den o deset na 21.

Britská média uvádějí, že kabinet připravuje zákaz akcí s účastí většího počtu lidí. Příští týden by se jím měl zabývat parlament, nařízení by pak vešlo v platnost příští víkend.

Nařízení by se týkalo akcí, jako je tenisový turnaj ve Wimbledonu nebo hudební festival v Glastonbury. Obojí se má konat v červnu. List The Daily Telegraph napsal, že by zrušeny mohly být i červnové dostihy v Ascotu nebo dubnová Velká národní steeplechase. Podle BBC se ale zatím s překážkovým dostihem stále počítá, stejně jako s květnovou výstavou květin v Chelsea.

Vláda zatím Britům doporučovala zůstat týden doma, pokud budou mít horečku nebo kašel. Její poradce pro zdravotnictví Patrick Vallance sdělil, že zakázat masové akce nebude mít z hlediska přenosu viru významný vliv. Podle BBC se vláda stále této rady drží, ale zároveň se obává, že by shromáždění velkého množství lidí znamenalo velký nápor na zdravotní službu a na policii. Johnson v pátek oznámil roční odklad místních voleb, které se měly konat v květnu.

Připravované opatření podle BBC počítá s kompenzací organizacím, které zrušení velkých akcí postihne. Skotská vláda už doporučila od příštího víkendu nepořádat akce s účastí více než 500 lidí.

villon ( 15. března 2020 19:52 )

Twl ta brutální Nikita v tom policejnim antonu teda šeredně a hlavně hódně drsně zahlýží! Dost vodvaha nechat projíždět vězeňskou eskortu s nějakou vysokou mafiánkou takhle kousek od babčy. Brexiťácká ochranka má silný nervi, jak vidno. Ale snad vědí co dělaj, asi je festovně přikurtovaná k sedadlu, proto ten nas. ranej kukuč. Škoda že se agenturní zpráva nezmiňuje o tom, co je ta kreatůra zač a co má na svědomý.

tryskomys ( 15. března 2020 12:03 )

Vzhledem k vysokému věku se není co divit,za opatření je to v poslední chvíli,kéž to ve zdraví přežije.

villon ( 15. března 2020 10:51 )

Tak v Bucku jde do tuhého! Ještě štěstí že se koruna nešíří pohlavním stykem, protože starý Filipes a mladý Hary s Mégane jsou známý příznivci tvrdších praktik. A to se toho naštěstí nedožila ďáblice Dajána, dej jí Bože RIP.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa