Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivá zpověď lékaře o koronaviru: Jsme na dně, je to jako válka. Lidé se nebojí dost

Autor: Darina Jíchová - 
11. března 2020
11:50

Koronavirus se přes nás přehnal jako tsunami. Je to jako válka, jako exploze, jako neutichající bitva, která nepřerušeně pokračuje dnem i nocí, popsal situaci v italských nemocnicích lékař Daniele Macchini ze severoitalského města Bergamo. Zdůraznil, že dobře rozumí nutnosti nevyvolávat paniku, ale protiví se mu, že na veřejnost se nedostává zpráva o skutečném nebezpečí, které koronavirus představuje. Jeho varování přinesl deník Daily Mail.

„Onemocněli už i někteří lékaři, všichni pracovníci nemocnic jsou psychicky na dně,“ řekl Macchini, který pracuje na jednotce intenzivní péče. Itala stejně jako mnohé experty překvapil postoj Velké Británie a Spojených států k epidemii koronaviru. „Podceňují to, berou to opravdu na lehkou váhu,“ prohlásil Macchini.

Video  Drsné záběry utrpení při koronaviru: Takhle vypadají těžké případy, pacienti hledají úlevu na břiše.  - Reuters, LA7 PIAZZAPULITA
Video se připravuje ...

„Je to katastrofa, nedokážete si reálně představit, jak rychle se to šíří. Jsme naprosto ochromení. Máme tu i případy, které s nákazou nemají co dělat, pacienty s mrtvicí, kteří jsou přehlíženi, protože veškerá naše pozornost, snaha, energie a síla se upíná k boji s virem,“ přiznal italský lékař, doplnil, že například seniory už vůbec nevyšetřují.

Lékař: Rozhodujeme mezi životem a smrtí

„Rozhodujeme mezi životem a smrtí, koho vyšetříme, komu poskytneme lůžko na intenzivní péči. Na lékaře to má šílený emoční dopad,“ popsal situaci, která je obdobná ve všech nemocnicích severních regionů země.

„Čelíme epidemiologické katastrofě. Dostali jsme upozornění, abychom nevyvolávali paniku, ale veřejnost nemá dostatečně velký strach,“ upozornil lékař, který varování sdílel na svém facebooku.

„Případy se množí, denně přijímáme 15 až 20 nových pacientů, všichni mají stejné příznaky a výsledky testů jsou jednoznačně pozitivní na koronavirus. Naše pohotovost naprosto zkolabovala, nákaza nás smetla jako přílivová vlna,“ uvedl lékař.

„Snažně vás prosím, dodržujte všechna karanténní opatření. Buďte trpěliví, ano, nemůžete chodit do divadel, muzeí nebo tělocvičen, mějte ale slitování se všemi starými lidmi, které byste případně mohli nakazit a nepřímo zabít,“ vyzval Macchini.

„Zůstaňte doma“

„Nic z toho není vaše chyba, já si to uvědomuju. Může se zdát, že to zveličuju, zvláště těm, kdo jsou tak vzdálení od centra epidemie, ale prosím vás, poslechněte nás. Zůstávejte doma, dům opouštějte jen z nejzávažnějších důvodů,“ doporučil všem Italům.

„Nechoďte do supermarketů, zásoby nepotřebujete, v obchodě můžete nakazit spoustu lidí. Nezapomínejte na to, že inkubační doba je pět dní a symptomy se mohou objevit až po 14 dnech, nemusíte ani vědět, že koronavirus máte,“ doplnil Macchini. I přes jeho varování Italové stále berou obchody útokem.

Macchini nebyl jediný z italských doktorů, kteří situace přirovnali k válce. „Musíme rozhodovat, kdo má přednost, v podstatě určujeme, kdo bude žít a kdo zemře,“ svěřil se další lékař ze severu Itálie. „Nemocnice běží na 200 procent, operační sály jsme narychlo měnili na jednotku intenzivní péče, abychom získali větší kapacitu,“ Italova slova na svém twitteru sdílel jeho britský kolega Jason van Schoor.

Ostatní případy jsou na vedlejší koleji

„Všechny ostatní – nekoronavirové – případy byly odsunuty na vedlejší kolej. Většinou se k nim posílají medici, které rychle proškolili, musí pak provádět úkony specialistů, pro které nejsou kvalifikovaní. Lékaři, sestry a další personál jsou vyčerpaní, někteří nemocní, všichni jsou ale zlomení, protože nejsou schopní zabránit tomu, aby lidé umírali,“ uvedl skrze van Schoora italský lékař.

„Prosím vás, berte to vážně, nic nepodceňujte. To, co se stalo nám, se rychle může stát i vám,“ upozornil svého britského přítele. Van Schoor se s tiskem nepodělil o totožnost svého italského kamaráda, zdůraznil ale, že se jedná o „váženého a zkušeného“ lékaře.

„Je asi obtížné si představit naši současnou situaci a počty obětí, nakažených, uzdravených nic nereflektují. Kvůli nemoci Covid-19 jsme zastavili běžný provoz, mrtvice nebo třeba úrazy vůbec nevyšetřujeme… ani tohle nestačí. Každá nemocnice má několik stovek pacientů s těžkými respiračními obtížemi, pro které není nic než obyčejná kyslíková maska,“ vysvětlil van Schoorův známý.

Italští lékaři: Nepodceňujte to

„Moji přátelé mi v slzách volali, že jim pod rukama umírají lidé, a oni jim můžou nabídnout jen nějaký kyslík. Tady v Lombardii, kde je epidemie nejhorší, máme neuvěřitelně skvělý a pokrokový zdravotnický systém a nemocnice. Nemyslete si, že to tu vypadá jako v zemi třetího světa,“ prohlásil lékař. Zároveň van Schoorovi nabídl několik rad.

„Ještě si to neuvědomujete, ale jste tam, kde jsme byli před týdny my. Pokud se lépe nepřipravíte a budete epidemii dál podceňovat, dopadnete jako my. Pevně věřím a doufám, že to tak nebude,“ řekl Ital van Schoorovi.

Itálie, konkrétně pak její severní regiony, je z evropských států nejhůře postiženou zemí. Podle aktuálních statistik Italové evidují přes 10 tisíc nakažených, koronavirus si vyžádal už 631 obětí. Bilance uvádí, že se podařilo vyléčit 724 pacientů. V Itálii tento týden začala platit celonárodní karanténa.

Video  Babiš s Vojtěchem oznámili zásadní omezení pro život v Česku.  - abl
Video se připravuje ...

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

karima ( 12. března 2020 21:34 )

karima ( 12. března 2020 21:32 )

karima ( 12. března 2020 21:28 )

aeraluna ( 12. března 2020 19:28 )

Dnešní generace je oproti minulým pokolením neskutečně změkčilá a přecitlivělá - lidé vždy umírali, umírají a dokud lidstvo bude trvat tak umírat budou. na způsobu nezáleží - je to prostá nezměnitelná skutečnost. Pokud se z této prosté nezměnitelné skutečnosti hroutí profesionálové, je to na figu.

mikes15 ( 11. března 2020 19:49 )

Tak nejhoší je asi být delší dobu v malé mmístnosti s nakaženýma, což platí i u chřipky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa