Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Z ulice na stupně vítězů. Vyhozená Lusy si vybojovala život i mistrovský titul

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
15. listopadu 2023
05:00

Lusy (7) coby dvouměsíční štěně vyhodili na ulici. Ujal se jí spolek Pes nejvěrnější přítel, odkud si ji adoptovala Aneta Hejná z Přelouče. Dokázaly spolu velké věci, na psí aktivity nadaná fenka získala dokonce titul mistryně světa v dog puller sportu.

Aneta si Lusy vyhlédla krátce poté, co její rodině zemřel předchozí pejsek. „V tu chvíli potřebovala psa, protože jsem se cítila špatně. Lusy přišla ve správný okamžik,“ řekla s tím, že z roztomilého štěněte se ale vyklubal ďáblík, který všechno ničil, vyrazila s ním proto na cvičák. „Potřebovali jsme ji zabavit, protože ničila všechno, oblečení i nábytek,“ vysvětlila Aneta, proč se společně pustily do agility a sportovní kynologie.

Fenka Lusy se svou paničkou Anetou, která ji dovedla až k titulu mistryně světa Fenka Lusy se svou paničkou Anetou, která ji dovedla až k titulu mistryně světa | Jana Ulrichová

Sbírá tituly

Lusy se ukázala jako velmi nadaná. Psí aktivity jí šly, nejvíce jí ale zaujal dog puller, který objevily na jednom z psích festivalů. „Šel jí od začátku, bylo to jako nějaký signál shůry,“ řekla Aneta s tím, že během krátké doby se Lusy rychle zdokonalila natolik, že se z ní nakonec světová šampiónka. „V roce 2018, asi půl roku poté, co jsme puller objevily, získala na mistrovství světa 3. místo. V roce 2020 vyhrála Mistrovství České republiky, které v roce 2022 obhájila, a letos jsme vyhrály Mistrovství světa v Polsku,“ vyjmenovala společné úspěchy Aneta.

Lusy se svými trofejemi Lusy se svými trofejemi | archiv Anety Hejné

Zázračný život

Úspěch to byl o to větší, že s vítězstvím Lusy nikdo nepočítal. Kvůli zranění totiž moc netrénovala. „Byl to takový malý zázrak. Všichni jsme to obrečeli,“ řekla Lusyina panička. Dodala, že zázračný je celý život s Lusy. „Dostává mě mezi lidi, se kterými bych se bez ní nikdy neseznámila, a na místa, kam bych se asi nikdy nepodívala,“ řekla.Toho, že se ujala psa z útulku, nikdy nelitovala. „I se psem z útulku se dá dostat neskutečně daleko. Dokáže z něj vyrůst naprosto dokonalý společník a skvělý parťák,“ řekla.

Osobní rekord

Mistrovství světa v Polsku se účastnili psi z osmi zemí. V kategorii dog puller running, kde Lusy soutěžila, jich stála na startu zhruba padesátka. Pes v této kategorii běhá 90 vteřin. Jde o to, kolikrát za tu dobu přeběhne 30metrové hřiště. Lusy byla nejlepší, zvládla to 15x. Byl to její osobní rekord.

Takto Lusy zazářila na mistrovství světa Takto Lusy zazářila na mistrovství světa | archiv Anety Hejné

Víte, že …

… dog puller je jediný sport na mistrovství světa, který mohou provozovat nejen psi s průkazem původu, ale také kříženci jako je Lusy?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi