Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Pluta se zbavili, toulal se ulicemi. Milý raubíř potřebuje pevnou ruku a pořádně zabavit

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
23. června 2021
05:00

Pluto (asi 1), kříženec louisianského leopardího psa, se toulal, původní majitel ho zřejmě vyhodil. Po odchytu skončil v útulku v Jimlíně. Pobyt tam mu ale nesvědčil, dokázal překonat i dvoumetrový plot. Putoval proto do dočasné péče spolku Pes nejvěrnější přítel, který se mu teď snaží najít nový domov.

Pluto je prímový, ale svérázný mladý pes, který má svou hlavu. Když se mu něco nelíbí, zavrčí. Potřebuje nejen hodně pohybu, bez něhož se nudí, ale i jasná pravidla a důslednost. To dosavadní zájemce o něj vždy odradilo, nový domov se mu nedaří najít.

Pluto je krásný, mladý, ale svérázný pes. Pluto je krásný, mladý, ale svérázný pes. | Jana Ulrichová

Není to ovčák

Podle dočaskářky Miroslavy Milojkovič, která se o něj nyní v Praze stará, potřebuje Pluto hlavně zaměstnat. Ani to ale není jednoduché. „Není to německý ovčák, který poslechne na první mrknutí. Když se ale dobře motivuje, nechá se s ním pracovat,“ řekla s tím, že nový majitel musí být velmi důsledný. „Nesmí si ho nechat přerůst přes hlavu, nesmí mu ustoupit ani tehdy, když zavrčí. Začal by si vyskakovat víc a víc,“ uvedla. Dodala, že ideální by byl někdo, kdo už má zkušenosti s plemeny typu bull.

Podle dočaskářky Miroslavy Milojkovič potřebuje Pluto hlavně zaměstnat. Podle dočaskářky Miroslavy Milojkovič potřebuje Pluto hlavně zaměstnat. | Jana Ulrichová

Potravinová alergie

Pluto je zdravý, má ale zřejmě alergii na potraviny. Na jaké konkrétně, není zatím jasné. Během následujících měsíců ho čekají alergologická vyšetření, která ukážou, co přesně mu vadí. „Zatím to zkoušíme zjistit vylučovací metodou, víme už, že netráví piškoty,“ řekla Miroslava Milojkovič.

K jiným psům ne

I když Plutovi teď dělá společnost fenka dočaskářky, bylo by vhodnější, aby do nového domova odešel jako jedináček. „Jak vychází s jinými zvířaty, nevíme. Miluje fenky, přesto bych ho k jiným psům úplně nedoporučila, protože je hodně dominantní,“ řekla dočaskářka.

Pluto potřebuje hodně pohybu, vůči jiným psům je dominantní. Pluto potřebuje hodně pohybu, vůči jiným psům je dominantní. | Jana Ulrichová

Nesmí se nudit

Jinak je Pluto milý a společenský pes, který pokud dostane důsledné vedení a dostatek zábavy, může žít i v bytě. Pokud ho ale majitel dostatečně neunaví, čekají ho problémy. „V tu chvíli začne vymýšlet ,bejkárny‘, snaží se přelézat a přeskakovat ploty, umí to, skáče hodně vysoko. Vyskočí třeba i na linku. Když je ale dostatečně unavený, nic takového nedělá, nezlobí. Je potřeba dotáhnout jeho výchovu, pak se uklidní,“ řekla dočaskářka.

Pluto je krásný, mladý, ale svérázný pes. Pluto je krásný, mladý, ale svérázný pes. | Jana Ulrichová

Volejte, pište

Zájemci, kteří by se chtěli Pluta ujmout a dát mu domov, jí mohou psát SMS na číslo 725 542 000 nebo volat po 16. hodině.

kralovna-vsech-mori ( 23. června 2021 11:59 )

naidka ( 23. června 2021 08:49 )

Nevím, proč se v naší české kotlině vyskytují plemena psů, původně vyšlechtěných na lov šelem, leopardů, lvů..., když tady žádného neuloví. Je správné, co píší v článku, aby každý zájemce o tyto psy věděl, do čeho jde a obávám se, že negativa jejich chování a soužití s nimi převládají nad pozitivy. Ale zase ...někdo chce mít psa, kterého žádný nemá (a ani nikdo neviděl ) jako jedna naše VIP, potom proti gustu žádný dišputát.

Zobrazit celou diskusi