Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dovolená s mazlíčky během pandemie: Co všechno musíte mít. A pozor v Německu

  • Autor: Jana Ulrichová,Kateřina Lang - 
    19. 6. 2021
    05:00

    Blíží se doba letních prázdnin a dovolených. Lidé je i přes stále zpřísněná pravidla pro cestování v důsledku pandemie budou chtít trávit i v zahraničí, a budou si chtít vzít s sebou své domácí mazlíčky. Co všechno v takovém případě musí splnit, vysvětlili ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád a mluvčí Petr Vorlíček.

    Cestování se zvířaty po zemích Evropské unie se řídí zvláštním nařízením, které se týká psů, koček a fretek. „Pravidla platí pro neobchodní přesuny, tedy pro takové cesty, jejichž cílem není prodej či převod zvířete na jinou osobu. Pro cestování se zvířetem mimo Evropskou unii je třeba se řídit podmínkami konkrétní třetí země,“ řekl mluvčí.

  • 1.Nezbytný pas

    Před cestou si musí chovatel u veterináře zajistit pro své zvíře pas, který platí ve všech členských státech unie. „Musí v něm být uvedena osoba, kterou zvíře do zahraničí doprovází, většinou to bývá majitel. Pokud se zvířetem cestuje někdo jiný, musí mít písemné zmocnění majitele,“ řekl Petr Vorlíček.

    Cestovat do zahraničí mohou i kočky Cestovat do zahraničí mohou i kočky | Tereza Malecká

  • 2.Čip nebo tetování

    Pes, kočka nebo fretka musí mít při cestách do zemí unie čip. Uznáváno je také tetování, musí však být jasně čitelné a prokazatelně provedené před 3. červencem 2011.

    Každé dvě hodiny dělejte přestávku na vyvenčení a protažení. Každé dvě hodiny dělejte přestávku na vyvenčení a protažení. | PROFIMEDIA.CZ

  • 3.Platné očkování

    Pes, kočka či fretka musí mít také platné očkováni proti vzteklině. Zvíře může vycestovat až 21 dní po jeho aplikaci. V případě přeočkování, které proběhlo ještě v době platnosti předchozího očkování, může cestovat hned. Před očkováním a vydáním pasu musí být zvíře očipováno.

    Pes musí mít na cestu do zemí Evropské unie pas, čip a platné očkování Pes musí mít na cestu do zemí Evropské unie pas, čip a platné očkování | Jana Ulrichová

  • 4.Jen pět zvířat

    Počet zvířat, s nimiž lze cestovat v rámci Evropské unie, je omezený. Jeden člověk může mít s sebou maximálně pět zvířat.Tento počet může být navýšen pouze v odůvodněných případech, například při účasti na soutěžích, výstavách či sportovních akcích,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

    Do zemí Evropské unie lze s sebou vzít maximálně pět zvířat Do zemí Evropské unie lze s sebou vzít maximálně pět zvířat | Jana Ulrichová

  • 5.Problém v Německu

    Do Irska, na Maltu či do Finska musí být pes také odčerven, a to 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto států. Odčervení musí být veterinářem potvrzeno v pasu.

    „V některých zemích, například v Německu, by mohl nastat určitý problém, pokud by cestující pes patřil mezi některá tak zvaná bojová plemena. V takových případech doporučujeme vznést předem dotaz na tamní veterinární autoritu,“ řekl mluvčí.

    Video  Jak správně koupit psa? Do boje s nevědomostí se pustili i veterináři. Na svém webu radí, jak nenaletět množitelům  - Kateřina Lang
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi