Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fenka přežila rok v opuštěném domě i se štěnětem. Vysvobození přišlo až po zásahu europoslance

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
4. června 2021
05:00

Velkou statečnost a vůli žít prokázala fenka (asi 6), která zůstala sama v zapečetěném domě po zemřelé majitelce na Hodonínsku. Příbuzní ji nechtěli, úřady nebyly rok sto rozhodnout, co s ní. Fenka i přes nezájem okolí přežila, a to i se svým štěnětem. Zachránit se ji podařilo až teď, kdy se do případu vložil europoslanec Jiří Pospíšil.

Jiří Pospíšil se o šokujícím případu dozvěděl poté, co se na jeho kancelář obrátila dědička domu. „Řekla, že v domě je prý opuštěný pejsek a ona neví, co s tím. Obracela se na mnohé úřady, nikdo jí ale neuměl poradit,“ řekl Jiří Pospíšil. „Bohužel jsme stále svědky toho, kdy se státní veřejné a samosprávné orgány k takovým případů staví netečně, nějaký vořech je nezajímá,“ dodal.

V tomto zanedbaném domě plném harampádí opuštěná fenka přežívala celý rok V tomto zanedbaném domě plném harampádí opuštěná fenka přežívala celý rok | Psí škola a psinec Studená Loučka

Odchyt a převoz

Europoslanec se společně se svými spolupracovníky spojil s psí trenérkou Alicí Pekařovou. Ta pak okamžitě zajistila odborný odchyt fenky a jejího štěněte, a obě převezla do své Psí školy a psince, které provozuje ve Studené Loučce u Mohelnice.

Fenka ztratila důvěru v lidi, než ji zas získá, potrvá to Fenka ztratila důvěru v lidi, než ji zas získá, potrvá to | Jana Ulrichová

Chytrá a statečná

Podle Alice Pekařové je fenka velice chytrá. „Díky tomu se jí ze zapečetěného domu podařilo různými cestami utíkat a díky tomu nějak záhadně přežít,“ řekla s tím, že pomohli zřejmě i sousedé, kteří jí občas u svého domu nechávali granule a vodu. „Něco měla od nich, něco si zřejmě ulovila,“ dodala s tím, že díky tomu dokázala udržet při životě sebe i své nyní zhruba měsíční štěně.

Štěně je podle veterinářů v pořádku Štěně je podle veterinářů v pořádku | Psí škola a psinec Studená Loučka

Strachová agrese

Teď se fenka a její potomek, kteří ještě nemají jména, zotavují v azylu ve Studené Loučce. Oba budou časem hledat nové domovy. Se štěnětem nebude problém, fenku ale čeká ještě dlouhá cesta. Předchozí život ji krutě poznamenal, je na tom psychicky velmi špatně, ztratila důvěru v lidi. „Je u ní obrovská strachová agrese. Je to polodivoký pes. Manipulovat se s ní nedá, když chodím poklízet kotec a dávám jí tam vodu a krmení, musím jen protáhnout lopatu, do které se hned zakousne. Je to docela adrenalin, člověk musí být velmi rychlý,“ popsala paní Alice.

Trenérka jí věří

I přesto je psí trenérka přesvědčena, že se problémy fenky podaří vyřešit tak, že i ona bude moci nakonec odejít do nového domova. Potrvá to ale měsíce. „Měla jsem tu psy, u kterých to trvalo i dva, tři roky. Vždycky se to ale podařilo. Věřím, že to bude tak i v tomto případě,“ řekla. V to samé doufá i zachránce fenky. „Doufám, že se ji podaří vrátit do lidského života, že se socializuje, a že se pro ni najde nějaký skvělý páníček, který ji ocení, protože to je pes hrdina,“ řekl Jiří Pospíšil, který se společně s reportérkami Blesk tlapek přijel na fenku do Studené Loučky osobně podívat.

Fenku prožité trauma poznamenalo, je velmi vystresovaná, je problém se k ní jen přiblížit Fenku prožité trauma poznamenalo, je velmi vystresovaná, je problém se k ní jen přiblížit | Jana Ulrichová

Chybí dobrá vůle

Podobných případů, kdy úředníci nekonají, protože nevědí jak postupovat, nechce se jim za opuštěné psy vydávat peníze z obecní kasy nebo jim je prostě osud zvířete lhostejný, je přitom podle Jiřího Pospíšila mnoho. „Legislativa není dokonalá a nikdy nebude. Ty případy jsou různě složité, často nejsou jasné vlastnické vztahy, není jasné, kdy je zvíře opuštěné a kdy ztracené, takže pokud není dobrá vůle u státních orgánů, vždycky se najde argument, proč to nejde,“ řekl.

Jiří Pospíšil se za fenkou, kterou se svými spolupracovníky zachránili, přijel do azylu Alice Pekařové podívat Jiří Pospíšil se za fenkou, kterou se svými spolupracovníky zachránili, přijel do azylu Alice Pekařové podívat | Jana Ulrichová

Papír není důležitý

Europoslanec se podle svých slov vždy snaží v takových případech úřady přesvědčit, že není potřeba mít za každou cenu papír, že důležitější je, aby pes žil v přijatelných podmínkách. „Je to živý tvor, je proto v první řadě důležité, aby byl zachráněn a někdo se o něj postaral,“ řekl s tím, že tak to bylo i v tomto případě. „Řekl jsem, nechte papíry papírama, a pojďte se domluvit, co pro to zvíře uděláme, což se nakonec také podařilo,“ řekl.

nemocna ( 4. června 2021 12:34 )

škoda že jsme o této situaci nevěděli hned by jsme si jí vzali, máme volnou boudu po pejskovi co odešel stářím do nebíčka a běhat by mohla po celé zahradě, dědička měla dávat víc inzerátů o situaci pejska

nemocna ( 4. června 2021 12:20 )

dědička by měla být potrestaná za týrání! když o fence věděla a nechala jí na pospas v zavřeném domě a tak dlouho je šílená bezohlednost, měla za ní aspon jezdit a krmit jí než se jí najde nový majitel, velké štěstí že si fenka nějak našla cestu ven a obstarala potravu, má velkou vůli žít moc jí přeji at znovu získá důvěru k lidem a získá skvělého majitele plného lásky k ní,

nika70 ( 4. června 2021 10:23 )

To ano, ale vše mohlo proběhnout už před rokem.

nika70 ( 4. června 2021 10:22 )

Je to nějak nešťastně napsané. Nemohla být v domě zapečetěná, když měla štěně. Nějak si ho musela pořídit. I sousedi někudy jídlo a pití museli přinést.
Když paní umřela, měl se někdo ihned o pejska postarat. Příbuzní, sousedé, starosta, MP...
Mám taky psa a rodinu, která by se o něho nechtěla starat, ale určitě by udělali to nejlepší, aby se dostal do dobrých rukou.
Když jsem, jeden čas řešila svůj zdravotní stav a jestli přežiji, už jsem oslovovala lidi, co vlastní stejné plemeno jako mám já, jestli by si ji případně někdo nevzal k sobě. Nabídek od chovatelů byla spousta. Naštěstí jsem to nakonec nemusela řešit.
Vše je jen o zodpovědnosti a slušnosti. Tady všichni selhali.

xiioma ( 4. června 2021 09:34 )

Veliké díky pane Pospíšile.

Zobrazit celou diskusi