Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemocné štěně „buldočka“ za 12 tisíc: Pár naletěl známé množitelce, kterou nezastavily ani pokuty

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
30. května 2021
05:00

Štěně francouzského buldočka za 12 000 korun si na inzerát koupili Zita Egri z Terezína a její partner. Štěně se ale buldočkovi vůbec nepodobá, od počátku bylo navíc apatické a mělo krvavý průjem. Partneři brzy pochopili, že naletěli nechvalně známé množitelce Ivetě Faltysové.

Na nekalé kšefty s nemocnými štěňaty množitelky Ivety Faltysové z Dražkova na Pardubicku Blesk tlapky upozorňovaly už před dvěma lety. Případem se tehdy se zabývala i policie, která ale nakonec rozhodla, že spáchala jen přestupek. Peněžitý trest ale zjevně množitelku neodradil, vesele podniká dál a na neduživých štěňatech vydělává tisíce.

Takto reportérky vyfotily množitelku Faltysovou, když se na benzínové čerpací stanici v Pardubicích pokoušela prodat štěně figurantce Blesk tlapek Takto reportérky vyfotily množitelku Faltysovou, když se na benzínové čerpací stanici v Pardubicích pokoušela prodat štěně figurantce Blesk tlapek | Jana Ulrichová

Obchod na chodníku

Fenku Bony, kterou si Zita Egri a její přítel koupili, inzerovala Faltysová jako čistokrevnou bez průkazu původu, což je nesmysl, kterému ale spousta lidí věří. Partneři si pro ni jeli k množitelce domů. Obchod proběhl venku na chodníku, dovnitř je nepustila a rodiče štěněte, i když je chtěli vidět, jim neukázala.

Zita Egri brzy pochopila, že naletěli množitelce Zita Egri brzy pochopila, že naletěli množitelce | Jana Ulrichová

Čenich po bíglovi

Partneři měli původně zamluveného pejska. „Když jsme dorazili, řekla nám ale, že štěňata nezamlouvá, že už všechny pejsky prodala a že jí zbyla už jen tahle fenka,“ řekl pan Petr. Vzhled fenky, protáhlý čenich a delší nohy, zdůvodnila množitelka tím, že v minulosti byl mezi jejími předky bígl.

Bony je ustrašená a na štěně i málo akční Bony je ustrašená a na štěně i málo akční | Jana Ulrichová

Ustrašená, lekavá

To, že naletěli množitelce, zjistili záhy. Čtyřměsíční fenka, které dali jméno Bony, nebyla vůbec v pořádku. Byla ustrašená, všeho se bála. „Celou cestu domů se klepala. Lekala se i rádia, každý zvuk ji vyděsil,“ popsala Zita Egri.

Krvavý průjem

Doma pak fenka nadměrně slinila, neměla chuť k jídlu a měla krvavý průjem. „Byla apatická, zalézala do tmavých koutů, nebavily ji hračky, neměla o nic zájem,“ vylíčila paní Zita, která okamžitě s Bony zamířila k veterináři. Tam se ukázalo, že má fenka vážné zdravotní problémy, má špatný rytmus srdce a zánět střev, kvůli kterému teď bere antibiotika. Další vyšetření ji ještě čekají.

Fenka je roztomilá, budočkovi se ale vůbec nepodobá Fenka je roztomilá, budočkovi se ale vůbec nepodobá | Jana Ulrichová

Reportáže oplakala

Z toho, že podpořili množitelku, jsou majitelé Bony smutní. „To, že jde o množitelku, jsme zjistili ze starších reportáží Blesk tlapek. Je to strašný pocit,“ shodli se. „Když jsem ty reportáže četla, brečela jsem. Kdybych ji teď potkala, dopadlo by to asi špatně,“ netajila se paní Zita.

Fenka je roztomilá, budočkovi se ale vůbec nepodobá Fenka je roztomilá, budočkovi se ale vůbec nepodobá | Jana Ulrichová

Hluchý telefon

Dnes už je majitelům jasné, že kromě přehnané sumy za pořízení křížence budou platit i vysoké částky za jeho léčbu. Paní Zita proto zkoušela znovu kontaktovat množitelku, číslo už ale bylo nedostupné.

Zita Egri brzy pochopila, že naletěli množitelce Zita Egri brzy pochopila, že naletěli množitelce | Jana Ulrichová

Podnět na prošetření

I když jsou si vědomi, že mají právo psa reklamovat, považují to za zbytečné. „Nic nám nevrátí, jen by to byly zbytečné nervy,“ řekla. „Raději se soustředíme na Bony, aby se vyléčila,“ dodal pan Petr s tím, že dál už případ řešit nechtějí. Blesk tlapky se rozhodly udělat to za ně, na krajskou veterinární správu proto podají podnět k prošetření.

Ramita ( 30. května 2021 16:44 )

Všem takovým rádoby chovatelům, doživotní zákaz chovu jakéhokoliv zvířete!!! Nechat pouze pár chovatelů certifikovaných a jinak ostatním chovatelům jejich všechny živnosti s chovem zvířat ukončit!!! Zvířata končí v útulcích, na ulicích nebo je lidé utýrají nebo zabijí. Pak se o ně nikdo nechce starat a dávat na ně peníze. Tak prostě skončit s rozmnožováním. Babiznu zavřít až zčerná, zmrazit všechny její účty a doufám, že ty osobo jak si můžeš říkat ženská, která má mít soucit a má pomáhat slabším, tebe to dožene, buděš se mít zle!!!
Politici, soudci atd. by si měli uvědomit, že jde o živý tvory kteří mají srdce jako my, kteří mají červenou krev jako my, kteří cítí bolest jako my, kteří se bojí smrti jako my, tak proč mezi tím dělat rozdíly. Jednou se tohle všechno lidem pořádně vymstí a pokud bude jednou lidstvo více civilizované, řeknou si jak mohli tohle všechno naši předci dělat, jak mohli být tak krutý a dopustit genocidy na živých tvorech!!!

dvorece ( 30. května 2021 13:43 )

Také myslím, že kdyby jedna taková šla opravdu na rok do kriminálu, ty ostatní by dostaly strach a tohle by rušily. Různé spolky podporované státem na ochranu zvířat dělá co ?? Jen bere příspěvky jako všechny neziskovky ?

dvorece ( 30. května 2021 13:39 )

Souhlasím, u nás opravdu často dochází k neuvěřitelným paradoxům. Dneska je na netu - koupil garáž bez dluhů, jen ji zaplatil, sebral mu ji exekutor, dluh tam byl - to si dělají z národu srandu ??
Zažalovala bych celou tu smečku i když dluhy nemám a nedělám je, některé příběhy jako třeba tento je něco neuvěřitelného. Co se u nás v právním státě děje.

bullshit ( 30. května 2021 12:15 )

Hlavně že umí dát čočku chlápkovi bez hadru na hubě...

bullshit ( 30. května 2021 12:13 )

Měl by promptně reagovat i finanční úřad + živnostenský úřad. Mohlo by to být nedovolené podnikání + prověření plateb za zdr. pojištění a důchodové pojištění. Cest jak jí zatopit je nepřeber. Raději zkontrolujeme ale ty, co ještě alespoň trochu platí daně...

Zobrazit celou diskusi