Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Množitelka z Pardubicka prodává nemocné a vystrašené psy: Přestupek, uzavřela policie

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
8. srpna 2019
06:00

Pouze s pokutou zřejmě vyvázne množitelka Iveta Faltysová (51) z Dražkova na Pardubicku, na jejíž problematický klecový chov Blesk tlapky opakovaně upozorňují. Svědci, z nichž někteří na ni podali trestní oznámení, potvrzují, že prodává nemocné a psychicky nevyrovnané křížence. Podle zákona tím ale spáchala jen přestupek.

Policisté se v případu Ivety Faltysové zabývali dvěma oznámeními na týrání zvířat. Vyšetřovali je jako podezření ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Nechali si kvůli tomu vypracovat nezávislý znalecký posudek, po jehož vyhodnocení a prověření celého případu rozhodli, že nespáchala trestný čin, ale jen přestupek.

Množitelka Iveta Faltysová (vlevo), která provozuje klecový koncentrák, prodává křížence a nijak se tím netají. Chce ale za ně tisíce korun Množitelka Iveta Faltysová (vlevo), která provozuje klecový koncentrák, prodává křížence a nijak se tím netají. Chce ale za ně tisíce korun | Jana Ulrichová

Smrt, nebo trvalé následky

„V případě zanedbání péče o zvíře musí vzniknout následek, což je úmrtí nebo trvalé následky na zdraví, a musí být prokázáno, že jsou v příčinné souvislosti s jednáním pachatele,“ vysvětlila policejní mluvčí Markéta Janovská. Protože podle ní nebyly všechny tyto znaky naplněny, nelze případ kvalifikovat jako trestný čin, ale pouze jako přestupek.

„Některé delikty navíc už v minulosti řešila v rámci své působnosti státní veterinární správa. Vzhledem k tomu, že nelze v jedné věci rozhodnout dvakrát, se jimi už policie nezabývala,“ uvedla. Dodala, že případ proto předali k projednání správnímu orgánu. Množitelce tak hrozí pokuta, a to v řádech desetitisíců, maximálně však 50 000 korun.

Vše v pořádku?

Sama Iveta Faltysová se s reportérkami odmítla bavit, později prostřednictvím svého právního zástupce vzkázala, že má chov v pořádku. „Fyzický a zdravotní stav chovaných psů vždy byl hodnocen jako dobrý, případně velmi dobrý,“ uvedl advokát Michal Neruda s tím, že doporučení, která jí KVS dala, vždy splnila.

Část psů vypouští občas množitelka na dvůr Část psů vypouští občas množitelka na dvůr | Jana Ulrichová

Opakovaně porušuje zákony

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček Blesk tlapkám potvrdil, že chov Ivety Faltysové sleduje krajská veterinární správa už od roku 2009. „V letech 2016, 2017 a 2018 veterinární inspektoři v chovu nacházeli opakované problémy a porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a veterinárního zákona,“ řekl.

Dodal, že zjistili nevhodné podmínky chovu, zejména nedostatek místa pro psy, nedostatečné venčení, nedostatečnou socializaci zvířat a z toho vyplývající bázlivost, a to především u štěňat. Nelíbila se jim ani prašnost prostředí, neodklízení exkrementů a s tím spojený zápach. Vyměřili jí proto několik pokut a přestupek pak postoupili k řešení do Pardubic.

 

prycsnima ( 12. srpna 2019 13:07 )

Když si ty hovada tyhle psy kupují ,tak není divu že se množí i množírny .

Petra Zelená ( 9. srpna 2019 16:22 )

Tohle a přestupek?To je podvod nad podvod,je mi blivno!!!!! To se dalo čekat, dlouhé prsty všude, není se čemu divit, když pracovala na veterine,jo konekce jsou konekce. Chudáci pejskové i sousedí😢

Zobrazit celou diskusi