Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Až 160 psů v domě! Množitelka z Pardubicka podle veterinářů týrá, dostává ale jen pokuty

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
18. června 2019
06:00

Až 160 psů napočítali v jednu chvíli kontroloři v domě u Ivety Faltysové (51) v Dražkově na Pardubicku. I když množitelka, na jejíž klecový chov Blesk tlapky upozorňují, prostřednictvím svého právníka tvrdí, že nedělá nic nezákonného, podle veterinářů porušuje dva zákony včetně zákona na ochranu zvířat proti týrání. Kvůli špatné legislativě ale zatím vždy vyvázla jen s pokutou.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka sleduje krajská veterinární správa chovatelku už od roku 2009. Od té doby u ní udělala 9 kontrol, šest z toho během posledních dvou let. „V průběhu času v chovu psů začal jejich počet stoupat, na počátku měla chovatelka 35 psů, do roku 2017 vystoupal počet až na takřka 160 psů včetně štěňat,“ uvedl. Dodal, že počáteční kontroly byly v pořádku, se stoupajícím počtem psů ale přibývalo problémů.

Klece jsou vidět z ulice otevřenými okny Klece jsou vidět z ulice otevřenými okny | Jana Ulrichová

Málo místa i pohybu

„V letech 2016, 2017 a 2018 veterinární inspektoři v chovu nacházeli opakované problémy a porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a veterinárního zákona,“ řekl Vorlíček. Kontroloři v Dražkově zjistili nevhodné podmínky chovu, zejména nedostatek místa pro psy, nedostatečné venčení, nedostatečnou socializaci zvířat a z toho vyplývající bázlivost, a to především u štěňat. Nelíbila se jim ani prašnost prostředí, neodklízení exkrementů a s tím spojený zápach.

Část psů vypouští občas množitelka na dvůr Část psů vypouští občas množitelka na dvůr | Jana Ulrichová

Špatná legislativa

Za porušení veterinárního zákona dostala množitelka od krajské veterinární správy několik pokut v celkové výši 11 000 korun. V případech porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání předala krajská veterinární správa přestupek k řešení obci s rozšířenou působností, v tomto případě městu Pardubice. Zde se stejně jako v podobných jiných případech týkajících se množitelů ukázala chyba systému a bezzubost současné legislativy. I když loni na podzim, kdy chovatelka měla 140 psů, podala krajská veterinární správa městu návrh na zvláštní opatření, a to snížení počtu psů na polovinu a na pozastavení činnosti, spočívající v zákazu připouštění fen do doby odstranění závad, úředníci tento návrh smetli ze stolu. Nechali si totiž zpracovat posudek na zemědělské univerzitě, na jehož základě pak řízení zastavili, protože chovatelka počet psů sama snížila.

Nejsem množírna

Iveta Faltysová se vyjádřila pouze prostřednictvím svého právního zástupce. Podle něj veškerá doporučení ze strany krajské veterinární správy přijala, a to včetně doporučeného počtu chovaných zvířat. „Chovatelka je přesvědčena, že její chov nelze považovat za „množírnu“, tak jak je tento pojem obecně chápán a přijímán. Fyzický a zdravotní stav chovaný psů vždy byl hodnocen jako dobrý, případně velmi dobrý. Chovu psů věnuje převážnou část svého času. Všichni chovaní pejsci mají své jméno, na které každý z nich slyší,“ uvedl advokát Michal Neruda.

Množitelka Iveta Faltysová (vlevo), která provozuje klecový koncentrák, prodává křížence a nijak se tím netají. Chce ale za ně tisíce korun Množitelka Iveta Faltysová (vlevo), která provozuje klecový koncentrák, prodává křížence a nijak se tím netají. Chce ale za ně tisíce korun | Jana Ulrichová

Zanedbala péči?

O tom, že chov Ivety Faltysové v Dražkově není v pořádku, svědčí ale fakt, že se o něj zajímá policie. Podnět podala krajská veterinární správa. Policejní mluvčí Markéta Janovská potvrdila, že případ vyšetřují pro podezření ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Vyšetřovatel si nechal zpracovat nový, nezávislý znalecký posudek, který už obdržel. „Nyní bude probíhat vyhodnocení posudku a důkazů,“ uvedla. Jasno by podle ní mělo být zhruba do měsíce, kdy vyšetřovatel rozhodne, zda jde o přestupek nebo trestný čin. Pokud by šlo o trestný čin, hrozilo by chovatelce v případě prokázání viny až 2leté vězení.

 

andreas ( 26. června 2019 12:48 )

Kontrola jednou za rok a za 10 let pokuty za 11-tisíc??? K smíchu... Myslím, že už jen ten fakt, že má doma tolik psů je zarážející a alarmující, že něco není v pořádku....

Petra Zelená ( 21. června 2019 11:44 )

Tato paní pracuje na benzínce,kde ji kryje záda i pan majitel. Vůbec nechápu co mezi sebou mají, i zákazníci si na ni neustále stěžovali a přesto si ji tam stále nech­ával­.Zames­tnan­ci se tam neustále střídají,ale ta m...a je tam pořád.Pokuty jsou výsměch, pořád se jí to milionkrát vrátí.

Drdek ( 21. června 2019 07:37 )

Je to mlácení prázdné slámy, pořád dokola. Zas.aní politici, nechají takto trpět zvířata a té kreatuře umožňují velké zisky. Určitě štěňata prodává do výkupu do zahraničí, proč by jinak měla tolik zvířat. Určitě by se nějaká páka na ni našla, ale vypadá to, že jí někdo kryje záda, jako těm bestiím z Kamenice.

KlaraVosmek ( 18. června 2019 18:24 )

Blesk pise jen o mnozkach na ktere nahodou dostane info ale je jich mnohem vic po republice..ja si v nedeli dovezla fenecku stene trpasliciho pudlika.pp jsme nepotrebovali pani od zlina vystupovala velmi solidne fenka za slusnou cenu ovsem...kdyz jsme dojeli na adresu tak sila...tresouci se stenatko v krabici od bot donesla asi jeji dcera vic jak 6let ji nebylo...fenecka neumi sama jist musime ji krmit injekcni strikackou je predcasne odstavena od feny ma sotva zuby.pani se k nam uz samozrejme nehlesi nedala nam ani ockovak ani smlouvu...

Petra Zelená ( 18. června 2019 11:04 )

Nevím,co pořád řeší,je to týrání,opravdu je člověk horší, než zvíře!!!!!!! Možná by to ti nahoře řešili,kdyby paní množitelku měli vedle svých paláců,to by se našlo paragrafů.

Zobrazit celou diskusi