Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Během pandemie si pořídili štěně, nestačí na něj. S „lockdownovou“ převýchovou pomáhají experti

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
21. května 2021
05:00

V době pandemie, uprostřed tvrdého lockdownu, si Kenclovi pořídili štěně staforda. Snažili se ho sami cvičit, ukázalo se ale, že to nestačí. Pejsek navíc nebyl zvyklý na samotu. Vyrazili s ním proto na kynologicé cvičiště v Braníku, kde je také zastihly Blesk tlapky.

Dnes půlročního stafordširského bulteriéra Beliala si mladí manželé přivezli domů před Vánoci. „Chtěli jsme ho už před covidem, rok jsme na něj ale čekali,“ řekl Matěj Kencl. „Cvičili jsme s ním už doma. Lidé se ale těchto psů bojí, říkají nám, že je to bojové plemeno, proto jsme dnes tu, abychom dostali nějaké rady. Chceme mít prostě jistotu, že bude poslouchat,“ vysvětlil.

Manželé Kenclovi a jejich půroční stafordširský bulteriér Belial Manželé Kenclovi a jejich půroční stafordširský bulteriér Belial | Jana Ulrichová

Sežral koberec

Belial navíc není zvyklý na samotu, což je velký problém všech psů pořízených v době pandemie. „Dlouho jsme s ním byli doma, od Vánoc celý měsíc, pak manželka dostala covid, takže s ním byla další měsíc. Když jsme ho pak začali zvykat na samotu, sežral nám půl koberce,“ popsal.

Kenclovi se s Belialem zapojili na cvičišti v Braníku do výcviku Kenclovi se s Belialem zapojili na cvičišti v Braníku do výcviku | Jana Ulrichová

Pomohou trenéři

Na cvičišti v Braníku, kam s Belialem vyrazili, se jich společně se svými kolegy ujala zkušená výcvikářka Radka Formanová, která se s podobnými případy v poslední době často setkává. „Majitelé psů pořízených v době pandemie mají různé problémy, například s udržením pozornosti, se socializací, psi honí auta, cyklisty i běžce a jsou nešťastní ze samoty,“ řekla s tím, že právě proto je nejlepší zamířit za soukromými trenéry nebo na cvičáky, které jsou po celé republice.

Základy pro všechny

Výchova a výcvik jsou podle Radky Formanové důležité u všech psů, ať už jde o jorkšíra nebo dogu. „Základní povely sedni, lehni, chůze u nohy a samozřejmě přivolání by měl zvládat každý,“ řekla. „Přivolání je alfa a omega všeho. Je jedno, jestli si pes před vás předsedne nebo ne, hlavně aby přišel, když ho zavoláte,“ dodala.

Základem je podle Radky odložení a přivolání psa Základem je podle Radky odložení a přivolání psa | Jana Ulrichová

Chybují majitelé

Většinu psů výcvik, který probíhá formou hry, baví, už proto, že za každý splněný úkol dostane odměnu v podobě pamlsku nebo hračky. Chyby dělají spíš jejich páníčci. „Nejčastější chybou je nedostatečná motivace, nejasné povely, kdy majitelé používají spoustu zbytečných slov, která dělají psovi v hlavě jen zmatek, a nedůslednost,“ řekla Radka.

Radka Formanová ukázala, jak výcvik psa probíhá Radka Formanová ukázala, jak výcvik psa probíhá | Jana Ulrichová

Uvítají každého

Zájemci, kteří by chtěli cvičit se svým psem právě pod jejím vedením, ji najdou na cvičišti ZKO Braník. „Cvičíme tu se všemi psy, jedno jestli jsou velcí, malí, papíroví, máme tu i pejsky z dočasek a útulků. Může k nám přijít opravdu každý, třeba jen poradit se, začít individuální výcvik a pak třeba pokračovat i v hromadném,“ řekla. Dodala, že všechny potřebné informace včetně kontaktu najdou zájemci na jejich webových stránkách zko-branik.cz.

Zobrazit celou diskusi