Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi se zbavují mazlíčků pořízených za koronakrize. Odložili morčata, králíky i prase

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
8. května 2021
05:30

O stará, týraná a handicapovaná zvířata. Právě o taková se stará Hana Šimková, která v Horním Žďáru u Ostrova nad Ohří provozuje záchrannou stanici volně žijících živočichů Ostrovský Macík. Teď, když začíná rozvolňování krizových opatření, zaznamenali v Macíku první přísun odložených zvířat pořízených v době koronakrize.

Osazenstvo záchranné stanice tvoří především ptáci, trvalý domov tam mají handicapovaná zvířata, zimují v něm ježci. Nově se teď tamní dobrovolníci starají i o nechtěná, v době koronakrize nerozumně pořízená zvířata. Jedním z nich je králík Karamelka. „Pořídili si ho Ukrajinci, kteří se, když začal koronavirus, vraceli na Ukrajinu a nemohli si ho vzít s sebou,“ řekla vedoucí stanice.

Jedním z prvních zvířat, která se ocitla v záchranné stanici kvůli koronakrizi, je hnědobílý králík Karamelka Jedním z prvních zvířat, která se ocitla v záchranné stanici kvůli koronakrizi, je hnědobílý králík Karamelka | Jana Ulrichová

Morčata u popelnic

Karamelka bohužel není jediná. Podobně se lidé zbavují i morčat. „Nacházíme je u popelnic, nebo různě vypuštěné. Jsou k adopci, stejně jako kočičky, kterých tu teď máme kolem osmdesáti. Pro adopci ale máme velmi přísná pravidla. Zvíře od nás musí jít do bytu, dodržování našich podmínek kontrolujeme,“ řekla Hana Šimková.

Kočky jsou k adopci Kočky jsou k adopci | Jana Ulrichová

Prase jako dárek

Nově  přibyl do Ostrovského Macíku i další obyvatel, prasátko, které si lidé pořídili, aniž by o něm přemýšleli jako o živém tvorovi. „Dostalo se k nám nedávno. Mladý muž ho dostal k narozeninám, na oslavě, zřejmě jako vtip. Nevěděl si s ním rady a nechtěl ho sníst, tak ho přinesli k nám do azylu,“ popsala vedoucí.

Dravci, labuť, holubi

V záchranné stanici přijímají všechna volně žijící zvířata, která potřebují azyl. Většinou tu pak zůstávají na dožití. V současné době se tu starají o káně lesní, poštolku obecnou, labuť i holuby, pro něž neexistují útulky. Na rozlehlých pastvinách tu mají svůj domov i koně a hospodářská zvířata. Vede tudy naučná stezka, která je otevřená celoročně.

Záchranná stanice je určena všem volně žijícím živočicům Záchranná stanice je určena všem volně žijícím živočicům | Jana Ulrichová

Hospodaří ekologicky

Pastviny a jejich okolí obhospodařují dobrovolníci ekologickým způsobem tak, aby zajistili obnovu rostlinných a živočišných druhů v přírodě. „Ekologická údržba krajiny související s útulkem pro koně a hospodářská zvířata je náš největší projekt. Vybudovali jsme zde za pomoci Věznice Ostrov naučnou stezku o koních, která je volně přístupná i v době koronaviru. Za dvacet let se nám do krajiny podařilo vrátit několik živočišných i rostlinných druhů,“ řekla Hana Šimková.

Na tamních pastvinách mají koně doslova ráj Na tamních pastvinách mají koně doslova ráj | Jana Ulrichová

Uvítají pomoc

Zájemci, kteří by chtěli záchrannou stanici Ostrovský Macík podpořit, mohou přispět na její transparentní účet 2401538126/2010. Do Macíkova obchodu v Ostrově mohou také přinést starý chléb a po rozvolnění krizových opatření mohou přijít pomoci na brigádu.

lynx ( 14. května 2021 11:26 )

Asi mu vonělo!

lynx ( 14. května 2021 11:20 )

Jsem ochoten adoptovat libovolné množství dospělých a dobře vykrmených morčat, králíků, kachen, husí, krůt a prasátek. Vše až do naplnění kapacity mrazáku. Zvláště morčata jsou pro mě zajímavá.

zlymikes ( 12. května 2021 21:22 )

jaká je také s kočičkami legace - při obědě si manželka odložila na stůl zuby. Za 3 hodiny je začala hledat, hodina, dvě, zuby nikde. Pokus - nasadila náhradní protézu, odložila ji při večeři na stůl a ejhle, jakmile začne manželka jíst, odněkud se objeví nejmenší jednooká půlroční kočička a začne somrovat, resp. rovnou krást z talíře, pochopitelně maso. Jenže nyní něco jiného, viděla na stolku zuby, chňap a odnesla si je do své skrýše za televizí. Ta byly i ty polední zuby.

zlymikes ( 12. května 2021 21:10 )

jsem rád, že jsem kocourka té paní před měsícem do Práglu nedal. Prý s ním bude chodit na vodítku na Petřín. Vůbec neměla páru o kočičkách.

.tg.bb ( 12. května 2021 12:02 )

Haha, "dříve" se o rodiče nepečovalo o nic líp než teď, jen nebylo tolik míst, kam je odložit, místo v důchoďáku se vyvažovalo zlatem. A lidé se nedožívali tak vysokého věku - až na výjimky, ale ty byly vždy.
"Dříve" třeba pes nesměl do paneláku, a ani se tolik psů neprodukovalo, lidi byli držený zkrátka a museli to dodržovat. Demokracii Češi nezvládli, takže náhle mají psů jak s***ek, ale odpovědnost žádná.
Ale ono je to u Čechů běžné.

Zobrazit celou diskusi