„Nový systém adopcí a sponzoringu živočichů jsme spustili až v druhé polovině listopadu 2020. Zájem zejména o adopce živočichů v podobě vánočního dárku byl velký. Nyní je nižší,“ uvedla mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.

Finanční podpora

Záchrannou stanici lze finančně podpořit formou sponzorství či adopcí trvale handicapovaných zvířat, která se už nemohou vrátit zpět do volné přírody. Zatímco sponzor může na provoz záchranné stanice věnovat finanční příspěvek v libovolné výši, adoptivní rodič hradí předem stanovenou částku.

Ta pokrývá část ročních nákladů na krmivo a další péči o konkrétní zvíře. Těch, která jsou určená k adopci a kvůli svému handicapu jsou trvale umístěná v prostorách záchranné stanice nebo v takzvaných zookoutcích v hlavním městě, je zhruba 70. Mezi nimi jsou bažanti, kamerunské kozy nebo sovy. Seznam zvířat, která lze adoptovat, je na webu záchranné stanice.

Podle Fišerové může i sponzor specifikovat, na co se jeho příspěvek má použít. Peníze může zaslat například na nákup vybavení nebo na péči o některý z druhů, jejichž zástupci se do stanice nejčastěji dostávají. K nim patří ježci, veverky a labutě.

Záchrannou stanici se sídlem v Jinonicích provozují od roku 2012 Lesy hlavního města, příspěvková organizace Prahy. Záchranná stanice přijala loni 5 186 zvířat 143 druhů. Zhruba polovina ze zvířat, o které se pečovatelé v záchranné stanici nově starali, byla mláďata. Stanice se zapojuje do environmentálně zaměřených programů organizace. V roce 2020 se konalo 312 akcí s tematikou záchrany volně žijících živočichů, kterých se zúčastnilo 8 291 návštěvníků.

Fotogalerie
14 fotografií