Zločiny Velké Prahy zavedou diváky mezi členy kriminální policie mladého Československa v roce 1922. Hlavní hrdina – inspektor Hynek Budík (Jaroslav Plesl) je veteránem rakousko-uherské kriminalistiky, který se po vzniku Československa stal členem jeho kriminální policie. V tomtéž roce ovšem došlo i ke sloučení Prahy s 37 okolními obcemi a vzniku Velké Prahy, ve které se děj seriálu odehrává.

Inspektor Budík, který má za manželku bývalou hraběnku Czákoly (Lenka Vlaskáková), se v roce 1922 dočká povýšení. To jej ovšem odsune z centra staré Prahy, plného divadel, restaurací a dalších městských vymožeností, na předměstí, která v té době mají vesnický ráz.

Děj Zločinů Velké Prahy

Příběhy desetidílného seriálu se začínají odvíjet v roce 1922, kdy došlo ke sloučení centrální Prahy s okolními obcemi a vzniku Velké Prahy. Vrchní inspektor Budík přitom nebude řešit zcela vymyšlené zločiny. Jak přiznal v rozhovoru pro Český rozhlas autor námětu a odborný poradce seriálu Michal Dlouhý, vychází zločiny z případů, které se skutečně staly, byť byly upraveny tak, aby zaujaly diváky.

V prvním díle tak budou diváci sledovat Budíka, jak společně se svými kolegy, inspektorem Rudolfem Havlíkem (Jiří Langmajer) a policejním agentem Martinem Nováčkem (Denis Šafařík), bude vyšetřovat smrt sestry ministra, kterou někdo utopil ve studni na statku na okraji Velké Prahy. Detektivové tak budou mít na vyšetření vraždy jedinou noc.

Ve druhém díle čeká vrchního inspektora Budíka noční můra. Čeká na něj totiž vyšetřování smrti malého německého chlapce ze Sudet. Ta navíc byla zřejmě sexuálně motivovaná. Aby starostí pro postavu Jaroslava Plesla nebylo málo, začne se o takovou vraždu zajímat široké okolí, což detektivům práci komplikuje stejně jako nedostatek jasných důkazů.

Ve třetí epizodě čeká Budíka zapeklitý případ vraždy v bohaté sedlácké rodině. Stejně jako ty předchozí jej vražda výměnkářky a její ztracené peníze maximálně zaměstná.

Ve čtvrtém díle budou mít policisté problémy se ženami ve svých životech. K tomu se ovšem přidá ještě vražda Kristýny, kterou někdo uškrtil ve Velké Chuchli. Jak se podaří inspektorovi Budíkovi další problém rozlousknout?

Premiéry a sledovanost dílů Zločiny Velké Prahy

Seriál začne televize vysílat poslední lednový den na kanálu ČT1. Na nové díly se diváci budou následně moci těšit každou následující neděli. Podívejte se, kdy budou mít premiéru jednotlivé epizody.

  • Dáma ve studni – premiéra 31. 1. (sledovanost 2 026 000)
  • Loutkohra – premiéra 7. 2.
  • U zdi – premiéra 14. 2.
  • Nedohraná etuda
  • Pekelný stroj
  • Zmizelá
  • Lepší život
  • Doktor Herzog
  • Tajemství
  • Host do domu

Zločiny Velké Prahy online

O možnost podívat se na seriál nepřijdou ani lidé, kteří nechtějí čekat každou neděli u obrazovek. Seriál bude souběžně vycházet i na streamovací platformě České televize.

Kniha Zločiny Velké Prahy

Nedočkavci ovšem nemusí čekat pouze na premiéry jednotlivých dílů. Do knihkupectví totiž dorazila i stejnojmenná kniha od vydavatelství Edice ČT, pod kterou jsou podepsáni Petr Zikmund, Jan Drbohlav a Ivan Hubač, kteří spolupracovali i na scénáři seriálu.

Kniha v deseti povídkách popisuje případy inspirované skutečnými zločiny, které dosud nebyly literárně zpracovány.

Hlavní postavy Zločinů Velké Prahy

Seriál Zločiny Velké Prahy může diváky lákat i hvězdným obsazením. V hlavních rolích vyšetřovatelů se představí Jaroslav Plesl jako vrchní inspektor Hynek Budík, Denis Šafařík jako policejní agent Martin Nováček a v roli inspektora Rudolfa Havlíka Jiří Langmajer. Bývalou hraběnku Czákoly a manželku vrchního inspektora Budíka si zahraje Lenka Vlasáková, jejich dcery pak Sabina Rojková a Darija Pavlovičová.

Kromě toho se v jednotlivých dílech diváci potkají i s postavami ztvárněnými například Miroslavem Táborským, Jiřím Bartoškou, Lucíí Žáčkovou, Ester Geislerovou a dalšími.

Vrchní inspektor Hynek Budník (Jaroslav Plesl)

Hlavní hrdina seriálu zasvětil život práci pro rakousko-uherskou policii. Po vzniku republiky přešel ke kriminální policii mladé republiky. Následně se stal šéfem policie v nově ustavené Velké Praze.

Budík patří spíše do původního Královského hlavního města Prahy, jako někdo, kdo pracoval pro rakouské mocnářství, si ovšem nemůže příliš vybírat, kde bude sloužit.

Obvodní inspektor Rudolf Havlík (Jiří Langmajer)

Rudolf Havlík je vyhlášený proutník, kterému neodolá žádná žena. Kromě toho je ovšem i zkušeným policistou, jehož jméno straší návštěvníky všech pražských pochybných podniků.

Zároveň má o všech nepoctivcích přehled. Ve svém zápisníku má jména všech pražských zlodějů a podvodníků nebo prostitutek.

Policejní agent Martin Nováček (Denis Šafařík)

Nováček je benjamínkem policejního sboru. Rád by se stal skutečným profesionálem. Kromě toho se zakoukal i do jedné z Budíkových dcer.

Video
Video se připravuje ...

Upoutávka: Zločiny Velké Prahy Česká televize

Fotogalerie
12 fotografií