Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Byl to šok,“ říká dědic stovek zubožených zvířat. Bez záchranářů by to nezvládl

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
8. března 2021
06:15

Desítkám zvířat po muži, který minulý týden zemřel na Pardubicku, se daří dobře. Dobrovolníci ze spolků je zachránili, pozůstalým, kteří si s nimi nevěděli rady, tak spadl kámen ze srdce. Teď už se všechna zvířata zotavují v dočasných péčích.

Původní majitel se o zvířata v rámci svých možností staral a krmil je. Péči o ně ale nezvládal, chov se mu vymkl z rukou, psi se nekontrolovatelně množili mezi sebou. Když po jeho smrti přišli na pozemek jeho příbuzní, byli v šoku. V domě a na dvorku našli na 500 zvířat živořících mezi harampádím ve špíně a výkalech.

Odchycená zvířata si rozebraly do péče jednotlivé spolky Odchycená zvířata si rozebraly do péče jednotlivé spolky | Jana Ulrichová

Nevěděli, co dělat

Příbuzní chtěli zvířatům zajistit nové domovy, nevěděli ale, jak. „Hledal jsem na internetu, co dělat, jak postupovat, na koho se obrátit, ale nikam jsem se neproklikal. Jako jediné řešení se nabízely útulky, kde ale chtěli tři až čtyři tisíce za psa,“ popsal jeden z příbuzných.

Odchyt byl náročný, psi nebyli zvyklí na cizí lidi, báli se a kousali Odchyt byl náročný, psi nebyli zvyklí na cizí lidi, báli se a kousali | Jana Ulrichová

Vděční příbuzný

Rodina se nakonec přes známé dostala až ke zvířecí záchranářce Kateřině Ondičové, která nabídla pomoc. „To, že existují nějaké spolky, jehož členové jsou schopni na vlastní náklady přijet, zvířata odchytit a dostat je do rodin, které se pak o ně postarají, to jsem do této doby vůbec netušil,“ řekl s tím, že je všem za to, co udělali, velmi vděčný.

Zvířata darovali

Rodina zemřelého předala zvířata spolkům na základně darovacích smluv. Žádné úřady nekontaktovali, protože se báli postihu. Úřední postup je přitom takový, že zvířata po zemřelém majiteli řeší odbor životního prostředí dané obce, případně i Krajská veterinární správa. Pozůstalí pak ale musí uhradit náklady.

Darovaná zvířata se teď zotavují v dočasných péčích Darovaná zvířata se teď zotavují v dočasných péčích | záchranné spolky

Na vlastní náklady

Záchranáři ze spolků Pes nejvěrnější přítel, Nebelvíra´s, Dočasky De De, ForDogs, Plyšový útulek a Voříškov, kteří se spojili a zvířata z otřesných podmínek ze dne na den odebrali, odvedli skvělou práci. Z vlastních prostředků jim zajistili veterinární ošetření, dočasnou péči a některým, jako například papouškům, králíkům nebo morčatům rovnou i nové domovy. Vše hradí ze svých transparentních účtů, kam může přispět každý. Až se všichni uzdraví a dají do kondice, budou k adopci.

doktormediciny ( 8. března 2021 09:31 )

Neni dost jasna role organu statni spravy,teda ONV. Starsi clovek jiz ma deterioraci druhosignalich funkci,nedovede tohle domyslet.

Zobrazit celou diskusi