Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Balů od množitelky ze Světnova měla za dva roky už tři majitele. Teď ji čeká operace za 80 tisíc

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
25. února 2021
06:10

Fenka bernardýna Balů pochází od množitelky Petry Novákové, dříve Cendelínové Němcové ze Světnova, jejíž nekalé praktiky sledují Blesk tlapky už dva roky. Ani ne dvouletá Balu vystřídala několik majitelů, stihla porodit štěňata a teď v péči spolku Dočasky De De čeká na nákladnou operaci.

Fenku Balů, dříve Týnu, natočily Blesk tlapky coby štěně na pozemku Petry Novákové v listopadu roku 2019. V té době úřady Novákové nařídily snížit počet chovaných psů na pět, což podle svých slov udělala. Blesk tlapkám tvrdila, že zrušila chov retrívrů a plánuje chovat bernardýny. „Mám teď nově pořízená štěňátka bernardýnů. Chov tam bude probíhat, ale až tak za dva roky, protože jsou to štěňátka maličká, které jsem si pořídila z chovných stanic,“ prohlásila tehdy.

Takhle reportérky fenku Balů, tehdy Týnu, nafotily v listopadu 2019 na pozemku množitelky ve Světnově Takhle reportérky fenku Balů, tehdy Týnu, nafotily v listopadu 2019 na pozemku množitelky ve Světnově | Jana Ulrichová

Tři majitelé

To ale není pravda. Balů, které se nakonec zbavila prostřednictvím inzerátu, rozhodně není chovná fenka. Svědčí o tom mimo jiné i její závažná vrozená vada. Balů za svůj krátký život vystřídala tři majitele. Množitelka ji prodala už nakrytou. U nové majitelky porodila štěňata a hned poté byla opět přeprodána dál. Poslední majitelka zjistila, že má fenka problémy se zadními nohami a proto se obrátila na spolek Dočasky De De.

Podle dočaskářky Terezy má Balů milou klidnou povahu Podle dočaskářky Terezy má Balů milou klidnou povahu | Jana Ulrichová

Kloub z titanu

Spolek se Balů ujal a nechal jí udělat důkladné vyšetření. „Trpí těžkou dysplazií, což je u velkých plemen problém. Při její současné váze 40 kilogramů nemají běžné ortopedické operační metody smysl. V úvahu proto připadá jediné řešení, a to totální endoprotéza kyčelního kloubu, to znamená, že se jí její kyčelní kloub vymění za titanový,“ popsala zakladatelka spolku Dita Pulmannová. Dodala, že fenka nemá vůbec vyvinuté kloubní jamky, má bolesti, špatně chodí, ztěžka se zvedá a při rychlejším pohybu padá. Vzhledem k tomu že jde o mladé, teprve roční zvíře, je podle ní potřeba problém urychleně řešit.

Operace za 80 000

Operace, která Balů čeká, je nákladná. Vyjde na 80 000 korun a spolek ji zaplatí ze svého transparentního účtu, který je sbírkový. Zájemci, kteří by chtěli fence na tento náročný zákrok přispět, mohou poslat libovolnou částku a do poznámky k platbě připsat jméno Balů. Číslo účtu najdou na webových stránkách Dočasek De De.

Balů má velké problémy se zadními nohami, čeká ji výměna kyčelního kloubu Balů má velké problémy se zadními nohami, čeká ji výměna kyčelního kloubu | Jana Ulrichová

Hledá domov

I když Balů čeká náročná operace, už teď pro ni spolek hledá nové, zodpovědné majitele, u kterých by už zůstala nastálo. „Do nového domova může odejít hned. Potřebovali bychom ale, aby nová rodina s námi spolupracovala, až dojde k operaci, aby ji sem na operaci přivezla a poté ji vozila i na převazy a rehabilitace. Operace bude samozřejmě v naší režii,“ řekla Dita Pulmannová.

Balů má velké problémy se zadními nohami, čeká ji výměna kyčelního kloubu Balů má velké problémy se zadními nohami, čeká ji výměna kyčelního kloubu | Jana Ulrichová

Klidná, učenlivá

Balů, která je stále zesláblá a vyhublá po štěňatech, se teď zotavuje v dočasné péči. Blesk tlapky ji tam navštívily. „Má klidnou povahu, není agresivní. Je ale lehce bojácná, bojí se zejména velkých mužů, je opatrnější i k větším psům,“ popsala dočaskářka Tereza Šímová. „Dělá ale velké pokroky. Je to vlastně ještě štěně, proto se rychle učí,“ dodala.

Podle dočaskářky Terezy má Balů milou klidnou povahu Podle dočaskářky Terezy má Balů milou klidnou povahu | Jana Ulrichová

Stabilní zázemí

Nejvhodnější by byl pro Balů člověk, který jí dokáže poskytnout už stabilní zázemí. „Kvůli svému problému s nohami nebude na dlouhé procházky nebo túry po horách. Doufám, že půjde k někomu, kdo ji bude mít doma v teple, bude s ní trávit většinu dne, nechá si ji už napořád a bude ji mít rád,“ řekla dočaskářka. Pokud se někdo takový najde, může kontaktovat spolek Dočasky De De buď telefonicky na čísle 602 259 705 nebo emailem dita@docaskydede.cz.

kralovna-vsech-mori ( 26. února 2021 16:18 )

No vidíte Petro, a máte to na krku vy. Jó to je náš zlatý Plesk. Na cikánku to hodit nemůžou, tak proč by to nehodili na vás.

Petra Nováková ( 25. února 2021 20:51 )

Vím pátrala jsem po netu a na stránkách tě dočasky kde nabízí fenku do adopce napsaly že štěňata nedávno byla prodána majitelkou kde fena porodila a že ji potom prodala v zuboženém stavu vyhublou oblezlou zable­senou­....ch­udáček co si musela užít u tě baby.

kralovna-vsech-mori ( 25. února 2021 20:19 )

Neudělal, to by fakt byl de-bil. A co se vlastně stalo se štěňatama? Nevíte? Já pořád přemýšlím čím byla cinknutá. Něco mně ten její pohled připomíná, nějaké plemeno, ale za boha si nemůžu vzpomenout jaké. Ale ono se mi nakonec rozsvítí. Tohle jde bez debat za chovatelkou, nevím a nechápu proč tady pranýřují vás.

Petra Nováková ( 25. února 2021 19:46 )

Brezi fenku by prodal leda debil...ona byla malá a mizerné rostla už od stenete přitom granule jsme dávali kvalitní...mám doma fenu bernardýna s PP a to je úplně něco jiného má ve 3letech 74kg nádherná stavba těla.Tyna byla chcipacek už od malinka ale mě na ni vadilo že byla útočná k jiným psům proto u nás prostě nemohla být neměla jsem možnost ji oddělit od Malich pejsků...bohužel kupující byla poloromka i když působila slušně chtěla na ni hold vydělat...navíc jsem na fb četla že když ji ta Romka koupila že za 14dni porodila musela jsem se smát prodat fenu ve vysokém stadiu březosti by fakt normální člověk neudělal...

kralovna-vsech-mori ( 25. února 2021 18:54 )

To štěně už jako malé mělo na bernardýna mizernou stavbu těla. Taková divná rachitida se strašně dlouhýma zadníma nohama. Tady by si fakt měli posvítit na někoho úplně jiného. Na tu chovatelku, co to štěně prodala vám a na tu co ji nechala nakrýt a porodit. Nevěřím totiž, že byste prodala březí fenu. To nemá s rozumem nic společného, chtěla jste od ní přece ta štěňata. Ať jdou i s tou hysterií okolo psů do někam.

Zobrazit celou diskusi