Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Molly chtěl useknout hlavu mačetou. Za týranou fenku vytáhl do boje i europoslanec

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
10. února 2021
06:15

Obrovský zájem vzbudila reportáž o křížence rotvajlera Molly, které se její bývalý majitel Ivan K. pokusil useknout hlavu mačetou. Nenechala v klidu ani europoslance Jiřího Pospíšila, velkého bojovníka za práva zvířat, který se rozhodl podat trestní oznámení a také podnět veterinární správě. Chce, aby byl tyran přísně potrestán, a aby se k němu fenka už nikdy vrátila.

Zmrzačenou fenku našli lidé u Týnce nad Sázavou. Podle Natálie Jägrové, vedoucí útulku Naděje pro čtyři packy v Bystřici u Benešova, kde se teď Molly zotavuje, byla zranění několik dní stará. Fenka musela neskutečně trpět, měla hluboké sečné rány na krku a hrudníku, nejhlubší zasahovala až k páteřnímu kanálu, a naseklou lopatku.

Útulek Naděje pro čtyři packy je nadějí i pro Molly Útulek Naděje pro čtyři packy je nadějí i pro Molly | Jana Ulrichová

Molly bojuje

Ivan K., který se jí tak ohavným způsobem chtěl zbavit, se sám přihlásil na policii. Přiznal, že chtěl fence useknout hlavu, protože přišel o bydlení.

Molly se naštěstí ukázala jako velká bojovnice. I když se v útulku báli infekce, všechno zvládla a teď už se uzdravuje. Její pohnutý osud sleduje i Jiří Pospíšil, který se svými spolupracovníky hned po zveřejnění případu podal trestní oznámení.

Trest natvrdo?

Podle politika je zjevné, že došlo k trestnému činu týrání zvířete, a to zvlášť brutálním způsobem. „Pachatel by proto, pokud bude odsouzen, neměl dostat pouze formální podmíněný trest, ale měl by dostat trest natvrdo, a to v sazbě, která je podle novely 2 až 6 let,“ řekl. Dodal, že toto je přesně případ, který by podle staré trestní právní úpravy skončil podmínkou. Díky novele, na jejímž vzniku se Jiří Pospíšil podílel a prosazoval ji, je velká šance, že tyran půjde sedět.

I přes peklo, které prožila, k lidem neztratila důvěru I přes peklo, které prožila, k lidem neztratila důvěru | Jana Ulrichová

Zákaz chovu

S kolegy také připravuje podnět Krajské veterinární správě. „Chceme zabránit tomu, aby se pachatel k tomuto týranému pejskovi mohl znovu dostat,“ řekl. „Je třeba udělat všechno pro to, aby pejska nedostal zpět a také aby nemohl mít v budoucnu jiné psy. Novela umožňuje uložit i zákaz chovu zvířete, a to až na 10 let, pokud je pachatel shledán vinným z týrání zvířete,“ dodal politik.

Ocicko ( 10. února 2021 10:20 )

Odporné. Kdybych sám neměl 2 velké psy, tak bych se jí ujal.
Tomu nechut.ému Pospíšilovi ale nevěřím. Vše to dělá jenom pro zviditelnění a tím je to odpornější.Útulky, které se starají o tato nebohá zvířata si zaslouží úctu, ale on určitě nikoliv.. Chtěl bych vědět, kolik peněz již poslal hn.sák na transparenční účty pro děti a psy. Ten utrácí peníze pouze v g.y klubech.

vasek711 ( 10. února 2021 08:08 )

souhlas,

nemocna ( 10. února 2021 07:16 )

Žádný trest není dostačující aby vyrovnal utrpení nebohé fenky, nic neudělala, hodná, věrná a ted tolik smutná, chudáček co si musela vytrpět než jí někdo našel a bylo jí pomoženo doufejme že se uzdraví a bez nějakých následků, zážitek jí však z paměti nikdo nevymaže, tyranovi udělat to samé posekat a nechat ležet bez povšimnutí at si prožije to co chuděra ona

Zobrazit celou diskusi