Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V množírně umírala, teď už dovádí s jinými psy. Zaira prošla zázračnou proměnou

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
17. února 2021
06:15

K zázraku lze přirovnat proměnu, kterou prošla fena německého ovčáka Zaira pocházející z množírny v Malesicích na Plzeňsku. Zvířecí záchranáři z této kdysi renomované chovatelské stanice zachránili 21 psů, pět jich našli mrtvých. Zaira (8,5) na tom byla nejhůře. Teď už se ale zase raduje ze života.

Smečky zubožených německých ovčáků se ujali zvířecí záchranáři začátkem ledna, kdy jejich majitelka skončila v nemocnici, a o psy se nikdo nestaral. Byli silně zanedbaní, vyhladovělí, pokousaní, na tělech měli otevřené rány.

Zaira je krásná fenka pocházející z chovatelské stanice Zaira je krásná fenka pocházející z chovatelské stanice | Jana Ulrichová

Trpěla nejvíc

V nejvážnějším stavu byla právě Zaira. „Potřebovala intenzívní péči a hospitalizaci,“ řekla Dita Pullmannová, zakladatelka spolku Dočasky De De, který má tři z těchto psů včetně Zairy ve své péči. „Byla v kritickém stavu podvýživy, potřebovala akutně infúze a ošetření,“ uvedla s tím, že fence musely být vystříhány dredy, a poté i nekrotické části těla, kterými byla pokryta její kůže. „Šlo pravděpodobně o rány z pokousání a také infikované proleženiny, které se jí udělaly poté, co se už nemohla hýbat a jen ležela,“ popsala.

Běhá a skotačí

Obrovský kus práce pak odvedla zkušená výcvikářka Radka Formanová, která má teď Zairu v dočasné péči. Několikrát denně jí dávala léky, čistila a převazovala jí rány, a s partnerem se jí pomalu pokoušeli rozchodit. Vodili ji v podvěsu, protože se sama nepostavila a neudržela se na nohou. Proměna, kterou díky nim fenka prošla, je až k nevíře. Teď je z ní už zase veselý, šťastný pes, který běhá a skotačí ve smečce, a dokáže si vyskočit i na gauč.

Zaira se svou dočaskářkou Radkou Formanovou, která je postavila na nohy Zaira se svou dočaskářkou Radkou Formanovou, která je postavila na nohy | Jana Ulrichová

Duši má v pořádku

Hojí se jí i rány. „Zbývá doléčit poslední dvě malé ranky, pak už bude všechno v pořádku. Srst jí doroste, i když to bude ještě nějakou dobu trvat,“ řekla Radka. I přes peklo, kterým si fenka prošla, není třeba léčit její duši, žádné psychické potíže naštěstí nemá. „Lidí se nebojí, není vystresovaná, nemá problémy ani s jinými psy,“ řekla. Dodala, že to, že mají v domácnosti více psů, adoptovaných i v dočasné péči, motivovalo ji to k tomu, aby se zvedla, aby s nimi mohla běhat, hrát si a stačila jim přitom.

Zaira už dovádí s ostatními psy Zaira už dovádí s ostatními psy | Jana Ulrichová

Čekají na posudky

O majitelku Zairy i ostatní zanedbané psy z její chovatelské stanice se už zajímají policisté, kteří případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů týrání zvířat a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Žádné obvinění ale zatím nepadlo. „Stále čekáme na závěry znaleckých posudků,“ řekla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

subrosa1976 ( 17. února 2021 19:52 )

To je super zpráva!!!Držím jí palečky.

Zobrazit celou diskusi