Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Blesk tlapky vrací úder trestané množitelce: Za křížence za 12 tisíc podnět veterinární správě

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
2. června 2021
05:00

Nemocné štěně buldočka, které jako buldoček vůbec nevypadá, si za 12 000 korun koupili od nechvalně známé množitelky Ivety Faltysové z Dražkova na Pardubicku Zita Egri a její partner Petr z Terezína. Když zjistili, komu naletěli, rozesmutnilo je to, případ ale dál řešit nechtějí. Reportérky Blesk tlapek se to rozhodly udělat za ně.

Množitelka, na kterou reportérky upozorňovaly už před dvěma lety, prodala zájemcům jiné štěně, než původně chtěli. Předala jim ho na chodníku u domu, dovnitř je nepustila a rodiče jim také neukázala. Fenka, které dali jméno Bony, je bázlivá, pomalá, a hlavně vážně nemocná, což zjistili hned po příjezdu domů. Má zánět střev a nemocné srdce.

Zita Egri brzy pochopila, že naletěli množitelce Zita Egri brzy pochopila, že naletěli množitelce | Jana Ulrichová

Chybí informace

Záchranáři, kteří psům pomáhají a angažují se v jejich záchraně, nechápou proč lidé i přes masivní osvětu, které se už 3 roky věnují i Blesk tlapky, podporují množitele. „Opakuje se to pořád dokola. Je to pohodlností lidí zjistit si informace. Jsou toho plná média, říkáme jim to i my, v útulcích,“ řekla Jana Kymrová z Psího domova v Řepnici na Litoměřicku s tím, že lidé jsou ale nepoučitelní. „U množitelů nemají informace, odkud pejsek pochází, v jakém prostředí vyrůstal, nevidí rodiče ani ostatní štěňata, už tohle by je mělo odradit,“ řekla Jana Kymrová.

Zatajují zdravotní stav

Majitelé, kteří množitele podpoří a koupí si od nich křížence za tisíce korun, vůbec nepřemýšlí nad tím, že v útulcích nebo spolcích by podobného voříška získali za symbolický poplatek a ještě by k němu dostali kompletní informace o jeho zdravotním stavu. „Ten množitelé obvykle utajují, protože jejich chovy nejsou zdravé. Od nás tyto informace vždycky dostanou, navíc, mají po určitou dobu možnost vrátit pejska zpět v případě, že se vyskytnou nějaké zdravotní či jiné problémy,“ zdůraznila Jana Kymrová.

Takto reportérky vyfotily množitelku Faltysovou, když se na benzínové čerpací stanici v Pardubicích pokoušela prodat štěně figurantce Blesk tlapek Takto reportérky vyfotily množitelku Faltysovou, když se na benzínové čerpací stanici v Pardubicích pokoušela prodat štěně figurantce Blesk tlapek | Jana Ulrichová

V útulcích jen poplatek

V útulku mají lidé dost času se s pejskem seznámit, mohou za ním přijít i opakovaně, než se pro něj definitivně rozhodnou. Pejsek z útulku nebo spolku je navíc zdarma, platí se pouze za čip a očkování, což konkrétně v Psí domově v Řepnici dělá dohromady tisíc korun.

Podle Jany Kymrové z Psího domova v Řepnici na Litoměřicku jsou lidé nepoučitelní Podle Jany Kymrové z Psího domova v Řepnici na Litoměřicku jsou lidé nepoučitelní | Kateřina Lang

Podnět na prošetření

V případu nemocného buldočka, kterého si od množitelky Ivety Faltysové pořídila Zita Egri a její partner, se Blesk tlapky rozhodly podat podnět na krajskou veterinární správu k prošetření. Veterináři Ivetu Faltysovou, která v roce 2017 chovala na 160 psů, opakovaně kontrolovali. V letech 2016, 2017 a 2018 v jejím chovu podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka nacházeli opakované problémy a porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a veterinárního zákona, za což ji několikrát pokutovali. Naposledy se o ni a její kšefty zajímala i policie, případ ale nakonec uzavřela opět jen jako přestupek.

Ramita ( 2. června 2021 23:08 )

Všem takovým rádoby chovatelům, doživotní zákaz chovu jakéhokoliv zvířete!!! Nechat pouze pár chovatelů certifikovaných a jinak ostatním chovatelům jejich všechny živnosti s chovem zvířat ukončit!!! Zvířata končí v útulcích, na ulicích nebo je lidé utýrají nebo zabijí. Pak se o ně nikdo nechce starat a dávat na ně peníze. Tak prostě skončit s rozmnožováním.
Politici, soudci atd. by si měli uvědomit, že jde o živý tvory kteří mají srdce jako my, kteří mají červenou krev jako my, kteří cítí bolest jako my, kteří se bojí smrti jako my atd., tak proč mezi tím dělat rozdíly. Jednou se tohle všechno lidem pořádně vymstí a pokud bude jednou lidstvo více civilizované, řeknou si jak mohli tohle všechno naši předci dělat, jak mohli být tak krutý a dopustit genocidy na živých tvorech!!!

fouss1 ( 2. června 2021 11:21 )

Je vidět , že o psech víte něco z oken rychlíku. Papíry - průkaz původu nejsou od toho, aby psi běhali po výstavách, ale dokládají že jste si zakoupil psa, který je standard plemene, není geneticky zatížen nemocemi, agresivitou, rodiče nejsou sourozenci...Je na každém majiteli, jestli ze psem absolvuje výstavy, psa uchovní, nebo ho má jenom jako milovaného člena rodiny. Navíc každý CHOVATEL poskytuje takzvaný chovatelský servis. Co se týče cen, psi z množíren se dnes prodávají za částky, za které jste mohl mít před dvěma lety psa z průkazem původu. Tržní ekonomika a obrovský zájem o psi v době Coronaviru, vyhnaly ceny hodně nahoru. Ale ani to není důvod podporovat množení psů.

Jarabak ( 2. června 2021 10:29 )

Proč lidi podporují "množitele"? Že by proto, že ti oficiální, vámi uznávaní množitelé, kterým říkáte chovatelé (kdo jste, abyste určovali, kdo smí a kdo nesmí množit psy), si za psa účtují 30, 50, 100 tisíc? Takže podle vás člověk buď musí čekat rok, dva ve frontě a zaplatit 100 tisíc za psa a nebo psa nemít. Nic mezi tím. Chápete? Nechápete. Ne každý chce psa s papírama, aby s ním běhal po výstavách a dělal hogo fogo. Chápete? Nechápete. Blesk Tlapky jsou natvrdlé. Tak brečte dál nad tím, že lidi množí psy jak se dá, když vy nejste schopni pokrýt poptávku.

fouss1 ( 2. června 2021 10:03 )

Osobně znám několik majitelů známích chovatelských stanic - Maďarští ohaři a jezevčíci. Díky tomu vím, jaké jsou náklady na uc***ní psa. Výstavy, zkoušky, veterinární péče, odvedené daně, výživové doplňky a samozřejmě kvalitní žrádlo, nemluvě o čase, který to zabere. To vše u množírny odpadá a jak jsem napsal, směšné pokuty tomu bohužel nezabrání. Ušetřím pár tisic za koupi takového štěněte a o to víc nechám na veterině. Bohužel lidé jsou nepoučitelní a zákony děravé.

fouss1 ( 2. června 2021 08:01 )

Lidi uvědomte si , že jde v první řadě o peníze a ne malé. Jednoduché počty. Jako velkomnožitelka má minimálně 10 fen, které rodí každý rok. To máte min 50 štěňat ročně á 12 - 15.000 za štěně.To máte minimálně 600.000 ročně a žádná pokuta v řádech tisíců ji neohrozí a jede se vesele dál. Dokud budou jedinci, kteří budou chtít ušetřit na štěněti pár tisíc, bez ohledu na to, že kupují křížence , nic se bohužel přez snahu o osvětu, třeba Blesk tlapky, bohužel nezmění.

Zobrazit celou diskusi